Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Weblog Binnendijks » 2011 » 12 augustus

Op pad

Deze week ging ik twee dagen op pad met de Zomertoer. Dinsdag helemaal naar het noorden van onze provincie: naar Julianadorp. We kwamen bijeen in een stolp – een heel moderne stolp wel te verstaan. Het gebouw staat midden in het recreatiepark Ooghduyn en het is meer een ‘vermaakstolp’ met café, bowlingbaan, zwembad e.d.

Netty Zander geeft Ed Dekker onderricht in de beginselen van de salsa. Netty Zander geeft Ed Dekker onderricht in de beginselen van de salsa.

Na de koffie zongen we het Zomertoerlied en vervolgens gingen we op pad. Bij camping Callassander kregen we salsa-les. 't Swingen met de heupen lukte nog niet zo, maar de pasjes zaten er bij de meesten al vlot in. In het duingebied 't Botgat kregen we een rondleiding, er werd verteld over de ontwikkeling van dit voormalige schietterrein tot natuurgebied en de gidsen wezen ons op de typische flora en fauna. Mooie tocht!

Woensdag wat dichter bij huis: rond Obdam, in het hart van West-Friesland, wandelden we. Door een karakteristiek landschap: vlak, kaal en winderig, met sloten, dijkjes, molens, schapen en boerderijen. Een kaastraktatie in Opmeer – bij het monument van Aurora in de gelijknamige wijk – en een aardbeien-met-slagroomtraktatie in Spanbroek bij het bedrijf Braas-Hoebe. De tocht vanaf de Zomerdijk dwars door het eenzame, uitgestrekte land naar Zandwerven sprak mij het meeste aan.
Kort daarvoor schreef ik een verhaal over Zandwerven, bedoeld voor de vertelmiddag van het Huis van Oud. Dit verhaal werd door Nel de Moel mooi voorgelezen bij een tussenstop dichtbij het dorp. Honderden mensen luisterden in de regen aandachtig naar Nel: mooi om mee te maken.
In dorpshuis De Brink droegen Netty en ik enkele West-Friese teksten voor en maakten we reclame voor ons genootschap. Op deze dag en in dit gebied paste dat uitstekend.

Altijd mooi: samenspel van zand en helm.
Altijd mooi: samenspel van zand en helm.

Wandelen door de duinen bij Julianadorp.
Wandelen door de duinen bij Julianadorp.

Gister, donderdag, trad onze schrijversgroep Langedijk I op in zaal Igesz, ter gelegenheid van de Schager markt. Alle stoelen bezet, nog extra zitplaatsen werden gecreëerd, belangstelling genoeg dus voor dit optreden. Wíj hadden een prachtmiddag en ik denk de luisteraars ook. Naderhand namen we afscheid van onze trouwe schrijvers Marijke en Jan Smit uit Opperdoes. Met goede woorden en een lied werden ze uitgezwaaid. Ze blijven schrijven in het Opperdoezer dialect, dat gelukkig wel, maar wij zullen ze missen in onze groep.

Morgen vertrekken we voor een weekje vakantie in het buitenland. Binnendijks slaat dus één week over. Tot ziens!

Tekst en foto's Ina Broekhuizen-Slot

’Wat moeten al die mensen op onze dijk? Kom, meiden, we maken dat we wegkomen!’.
’Wat moeten al die mensen op onze dijk? Kom, meiden, we maken dat we wegkomen!’
Mensen en schapen ontmoeten elkaar op de Obdammerdijk bij de molen van Schagen.

 


Hé, is dat Westfries?

305. Als er sneeuw of ijs is, halen de kinderen de toog (prikslee) van de zolder.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.