Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Weblog Binnendijks » 2011 » 9 augustus

Houten huizen in groen en grijs

Veel houten huizen gezien de afgelopen week. De twee Zomertoerwandelingen van het NHD die ik meemaakte, vonden plaats in de polder Westzaan en in Waterland, gebieden met veengrond, waarop het bouwen van stenen huizen vroeger minder vaak voorkwam. Men koos voor hout, dat was ruim voorradig en de huizen waren zodoende minder zwaar.

Zandloper op het doophek in de Zuidervermaning, als het zand doorgelopen was, moest de preek af zijn... Zandloper op het doophek in de Zuidervermaning, als het zand doorgelopen was, moest de preek af zijn...

In het lange lintdorp Westzaan staan nog veel prachtige houten huizen in Zaans en Oud-Hollands groen: een lust om doorheen te rijden. En dat deden we dan ook op weg naar het schaatsmuseum Lambert Melisz aan het Zuideinde, waar de start was. De wandeling ging niet door Westzaan, maar er omheen: langs de rand van Zaandam aan de ene en langs de Nauernase Vaart aan de andere kant. Bijzonder was het bezoek aan de Zuidervermaning, een voormalige doopsgezinde kerk uit het eind van de 18e eeuw, waar de houten vloer met zand was bestrooid. Ook de protestantse kerk werd bezocht en het rechthuis dat er tegenover ligt. Ik leerde er dat Westzaan eertijds de belangrijkste plaats was in dit gebied, rijker en groter dan Zaandam.
Het was weer een plezierige wandeling, de regen speelde ons enigszins parten, maar de sfeer was, zoals altijd, goed.

Opnieuw schilderen in Zaans groen.
Opnieuw schilderen in Zaans groen.

Bijzondere gevel in Westzaan.
Bijzondere gevel in Westzaan.

Vrijdag prima wandelweer, we reden naar een nóg rijker dorp: Broek in Waterland. Schitterende huizen, fraaie tuinen, schilderachtig Havenrak en een imposante monumentale kerk. We verzamelden in het Broeker Huis, een voormalig weeshuis, waar de koffie al klaar stond. Op de mooie binnenplaats zat het al vol met wandelaars (289 deze dag). De tocht voerde onder andere naar de Volgermeerpolder, de vuilstortplaats die nu natuurgebied wordt. Er werd duidelijke uitleg gegeven over het ontstaan en de ontwikkelingen en de strijd die er gevoerd is door het burgercomité. Terug in Broek kregen we een rondleiding met een welbespraakte gids, die ons wees op details en vertelde over de geschiedenis van het dorp. Al met al een prachtige dag!
Wel miste ik de zang en de voordrachten, maar wanneer we straks in West-Friesland wandelen, zullen we daar verandering in brengen!

Wandelaars door het lage Waterland.
Wandelaars door het lage Waterland.

Lopen door het nieuwe natuurgebied De Volgermeer.
Lopen door het nieuwe natuurgebied De Volgermeer.

Donderdag naar de gastdag in Schagen: altijd een gezellige bijeenkomst. Het was precies goed weer en we zaten mooi an rond de kerk. Wat een kleurig en fleurig gezicht, al die mannen en vrouwen in hun netste kostuums!
Recht voor ons wapperde de Westfriese Vlag, dus dat was helemaal in de emmer! Complimenten voor de organisatie en natuurlijk de koks van de restaurant voor de beste groentesoep, de greêuwe urte met rezoine en de pudding met bessepent!

Twee mooie dames met op de achtergrond de vlag.
Twee mooie dames met op de achtergrond de vlag.

Gids en wandelaars voor het voormalige gemeentehuis in Broek in Waterland.
Gids en wandelaars voor het voormalige gemeentehuis in Broek in Waterland.

Gister hielden we rond het museum Huis van Oud op de Grote Zomerdijk een vertelmiddag. Op vijf plaatsen aan de dijk (in kassen, schuren en tuinen) zaten even zoveel mensen te vertellen. Ieder half uur vertelden ze een verhaal (of lazen dat voor), het publiek wisselde steeds van locatie. De verhalen waren zelf geschreven en gingen over de historie van het gebied, over eigen belevenissen en herinneringen en er werd ook een West-Fries sprookje verteld. Ondanks wat kinderziektes was de middag een succes, zeker 125 mensen kwamen luisteren en de reacties waren over het algemeen positief! Voor herhaling vatbaar dus.

Vertellen op de dijk, hier lees ik voor in de tuin van Marlène en Dick Schouten.
Vertellen op de dijk, hier lees ik voor in de tuin van Marlène en Dick Schouten.

Tekst en foto's Ina Broekhuizen-Slot

 


Hé, is dat Westfries?

397. Ouwerwisse (ouderwetse) stoelen hebben nog triemen (sporten, steunlatjes tussen de poten).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.