Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Weblog Binnendijks » 2011 » 18 juli

Eigenaardigheden in Aartswoud

'Eigen aardigheden van West-Friesland' is de titel van de tentoonstelling die ik vrijdag mocht openen in Aartswoud. Ieder jaar organiseert een comité van enthousiastelingen een bijzondere expositie in het mooie kerkje van dat dorp.

Dit keer was gekozen voor een onderwerp dat goed past bij het thema immaterieel erfgoed. Met Aartswoud als middelpunt is van alle dorpen en steden uit de omgeving een eigen aardigheid uitgebeeld. Dat gebeurt merendeels door foto's en krantenknipsels, maar ook wel door voorwerpen.

Hans van Kampen in de deuropening van de kerk.
In de deuropening van de kerk vertelt Hans van Kampen wat over zijn kostuum:
het is het trouwpak van zijn grootvader uit begin van de 20e eeuw.
Daarachter voorzitter Kees Modder van het comité en ik.

Bij Aartswoud wordt de kermis onder de loep genomen, in Opperdoes het Oranjefeest, in Wognum het beroemde zangkoor, in Kolhorn de haven. Het aardige is dat niet alleen gekeken is naar het verleden, maar ook naar het heden: hoe worden de Oranjefeesten nu gevierd, welke koren zijn er nu in Wognum, wat gebeurt er nu in en rond de haven van Kolhorn? Markten, de paasveetentoonstelling, katknuppelen, paalzitten, kolven, bloemencorso, prutraces, de Landbouwtentoonstelling - van alles komt aan de orde.

Samen met Hans hijs ik de Westfriese Vlag.
Samen met Hans hijs ik de Westfriese Vlag.

Als openingshandeling mocht ik, samen met Hans van Kampen, de Westfriese Vlag hijsen. Wij waren beiden in kostuum gekomen, om te onderstrepen dat deze dracht, evenals het dialect en het kenmerkende landschap, horen bij de eigenaardigheden van de regio. Ik raad u aan een kijkje te nemen in Aartswoud. De komende weken is de tentoonstelling te bezichtigen op zaterdag- en zondagmiddag. Ook kan de kerktoren beklommen worden.

Een Abraham van bakker Baas uit Hoogwoud.
Voorbeeld van een 'eigen aardigheid': een Abraham van bakker Baas uit Hoogwoud.

De Karavaan trekt rond door West-Friesland. Het weer zit tegen, jammer. De opening werd wegens de stortbuien verplaatst van donderdag naar vrijdag. Toen was het gelukkig een prachtige dag!

Zondagavond ging ik met Netty Zander naar de voorstelling Nachtoogst in de Mijzenpolder. De weersverwachting was niet best, dus regenjas, laarzen en dikke kleding aan en mee. In Schermerhorn stapten we in een schuit en we voeren door de ringvaart naar de boerderij aan de Mijzerdijk nummer 1. Een schitterende tocht langs molens en rietkragen met geweldige luchten!

Op weg naar de Mijzenpolder ter hoogte van Schermerhorn.
Op weg naar de Mijzenpolder ter hoogte van Schermerhorn.

Molen aan de Westmijzerdijk.
Molen aan de Westmijzerdijk.

Bij de boerderij was een markt met kraampjes, de groep Jadenk verzorgde mooie optredens, er was koffie en thee met appeltaart. Het Mijzer festival werd geopend door burgemeester Piet Moeijes.

Burgemeester Moeijes.
Burgemeester Moeijes opent het Mijzerpolderfestival, links van hem Moos d'Herripon,
artistiek leider van het festival.

Daarna was het wachten op de voorbij drijven van een dikke bui. Vervolgens gingen we op pad, door het zompige weiland naar de tribunes ver weg in het land. We zaten met ons gezicht pal zuid-west, dus precies op de wind. En, nadat de voorstelling enige tijd aan de gang was, op de regen. De lucht was grijs en bleef grijs. Op een bepaald moment stapte Moos d'Herripon, artistiek leider van Nachtoogst, naar voren en kondigde aan dat het veelbelovende optreden werd stopgezet. Het was niet meer verantwoord voor de danseressen en de techniek om door te gaan en het zag er bovendien naar uit dat de regen deze avond en nacht niet meer zou stoppen. Wat gedesillusioneerd liepen we terug. Woensdag proberen we het nog eens. In een hal in Ursem is een uitwijkmogelijkheid als het weer dan nog steeds slecht is. We dronken een polderbittertje en zaten gezellig na. Zo werd het toch nog laat...

Tekst en foto's Ina Broekhuizen-Slot

 


Hé, is dat Westfries?

646. Over de benoeming van die ambtenaar heb ik niks te kerdiezen (niets over te zeggen of te beslissen).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.