Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Weblog Binnendijks » 2011 » 12 juli

Schagen aan Zee

Schagen aan Zee lijkt de werknaam te zijn voor de nieuw te vormen gemeente, die zal bestaan uit Schagen, Harenkarspel en Zijpe. Door samen te gaan met de beide laatste gemeenten zal Schagen per 1 januari 2013 inderdaad 'aan zee' komen te liggen. Dan zal ook het Huys te Nuwendoorn (Eenigenburg) bij die nieuwe gemeente horen. Woensdag werd deze gerevitaliseerde 'burcht' officieel geopend door de gedeputeerde Elvira Sweet, samen met burgemeester Vermeer van Harenkarspel. Het geheel oogt wat clean en aangeharkt, maar geeft nu wel blijk van visie. Lang stond deze plek vol bomen en struikgewas, de restanten van de muren, de brug en de put waren toen maar moeilijk te herkennen. Toch had die plaats toen iets oorspronkelijks, iets van de vroegere ruimte en ruigte. Daar zittend of lopend, met een stevige westenwind en een grijze hemel, kon je je verbeelding de vrije loop laten. De dijk en het vlakke land deden de rest.

Het sluiten van de beide brugdelen.
Door het sluiten van de beide brugdelen wordt het gerevitaliseerde
Huis te Nuwedoorn in Eenigenburg officieel geopend.

Nu is alles anders: een hoge toren van 38 meter, stenen in een gaasraster, een keurige sloot eromheen met een dito brug. Wel heel duidelijk en zichtbaar. Er komt een pad naar de 'burcht' vanaf de dijk, dat is een goede zaak. Ooit gaf ons genootschap een afdak, die kreeg een plek boven de put. Dit afdak staat nu bij het pad. We kwamen woensdag overeen dat het WFG een tekst mag bedenken die een plaats onder dat afdak zal krijgen. Ook dat is een goede zaak!

Burgemeester Vermeer van Harenkarspel en gedeputeerde Elvira Sweet.
Burgemeester Vermeer van Harenkarspel en gedeputeerde
Elvira Sweet verrichten de openingshandeling.

Middeleeuwse muziek.
De bijeenkomst werd opgeluisterd met Middeleeuwse muziek.

Donderdag traden we op in Schagen, met onze schrijversgroep. Het Nieuwe Slot zat vol met liefhebbers van het West-Friese dialect. Het werden genoeglijke uurtjes met voordrachten, muziek en zang!

Een chique wc.
Een chique wc.

De bedstee op de koegang.
De bedstee op de koegang.

Met enkele leden van de Bouwhistorische commissie bezocht ik deze week een authentieke Noord-Hollandse stolpboerderij. De nieuwe eigenaar gaat de 'plaas' van binnen rigoureus verbouwen, vandaar dat we er gingen kijken, fotograferen en beschrijven. De BHC zal deze boerderij in kaart trachten te brengen volgens een vast stramien. Ik heb genoten van de oude details en de oorspronkelijke elementen en kleuren. Met zoveel vakmanschap is er gewerkt aan goten, kozijnen en deuren. Gelukkig zal de stolp van buiten zijn oude gezicht behouden.

Een rijk gedecoreerde rand van het plafond in de pronkkamer.
Een rijk gedecoreerde rand van het plafond in de pronkkamer.

Een zonnerak.
Een zonnerak; zal die in ere hersteld worden?

De kelder.
De kelder.

Tekst en foto's Ina Broekhuizen-Slot

 


Hé, is dat Westfries?

804. 't Hele hussie (de hele boel, alles bij elkaar) was geen cent waard.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.