Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Weblog Binnendijks » 2011 » 5 juli

Een oude 'plaas'

Boerderijenkenner Jaap de Wit onderstreepte het nog eens zaterdag. In de gedegen en gedreven inleiding die hij hield bij de presentatie van ons 78e jaarboek stond hij stil bij de woorden 'plaas', 'boerderij' en 'stolp'.
Vroeger, tot de zestiger jaren ongeveer, werd het woord 'stolp' in West-Friesland praktisch niet gebruikt. Men sprak over de plaas - zonder t dus - en soms over de boereplaas of de boerderij. Als het woord 'stolp' werd gebruikt, was het een beetje denigrerend bedoeld: een klein boerenspultje.
De benamingen 'stolp' en 'stolpboerderij' kwamen in zwang doordat makelaars deze gebouwen aanprezen als woonobject nadat de boer zijn 'plaas' verlaten hand.

Op de koegang van de ouwe boereplaas.
Op de koegang van de ouwe boereplaas.

Plaas - is dus het woord. En een ouwe plaas, daterend uit circa 1880, bezochten de leden van de Bouwhistorische Commissie deze week. Deze boerderij aan de Koningspade in Hoogwoud wordt binnenkort gesloopt, een nieuw exemplaar staat er schuin achter te pronken. Er werden foto's gemaakt van in- en exterieur en de afmetingen werden genoteerd. Het verhaal van de laatste boer over de bouw- en bewoningsgeschiedenis completeerde het geheel. Het is zeker geen bijzondere boerderij, één van de vele die er stonden in onze streek, maar het is goed om één voorbeeld vast te leggen van een 'gewône plaas'.

Het 'verfkastje'.
Het 'verfkastje', door de voormalige bewoner zo genoemd,
omdat hier teer, verf en 'al zuks meer' in werd bewaard.

Boerderijen verdwijnen, worden verbouwd of vernieuwd. De rijkdom van de boerenstand rond de vorige eeuwwisseling is echter nog te zien op de tien West-Friese donderdagen in de zomermaanden in Schagen. Vooral de optocht met de glimmende rijtuigen, de prachtige kinder- en wandelwagens, de jonge en oude mensen met hun rijke kleding geeft een goed beeld van de tijden van weleer. De eerste optocht op donderdag 30 juni trok veel bekijks, het weer was er dan ook naar: mooi zonnig en niet al te warm!

Zaterdag dus de presentatie van het jaarboek, ook al in Schagen. Het werd een plezierige bijeenkomst, midden tussen de rijtuigen van het gelijknamige museum. Mijn paperassen en de cadeaus die ik overhandigde, kon ik mooi kwijt in de ruime kerkenwagen naast het spreekgestoelte. Daar lagen ze op het rode pluche: de boeken, bonbons en bedankkaarten. Al met al beleefden we een goede en gedenkwaardige samenzijn.

De sloot naast de boerderij: een zomers plaatje!
De sloot naast de boerderij: een zomers plaatje!

Vrijdag sloot ik (voor het eerst) een huwelijk in de molen De Hoop in Wervershoof. Een bijzondere en echt West-Friese locatie, het werd een intieme bijeenkomst tussen de balken op de tweede verdieping. Beneden was de tentoonstelling over Theo Koomen ingericht. Heel aardig om te bekijken. Eén van onze excursies op de Westfriezendag zal hierheen voeren, plus naar het Saet & Cruytmuseum in Andijk.

Woensdag gaan we de jaarboeken inpakken en ik hoop dat de bundel plus 't Vierkant daarna snel bij u thuisbezorgd wordt. Maar liefst 117 bezorgers gaan op pad! Hartelijk dank voor jullie inzet!

Hier bedank ik de leden van de redactiecommissie voor hun inzet.
Hier bedank ik de leden van de redactiecommissie voor hun inzet, v.l.n.r. Ed Dekker, Volkert Nobel, Bert Kölker, Peter Smit en Ina Eilander (foto: stichting Projector, Frans Leek).

Tekst Ina Broekhuizen-Slot

 


Hé, is dat Westfries?

841. Ik ben blij dat ik thuis ben op de fiets, er staat 'n bonk wind (veel).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.