Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Weblog Binnendijks » 2011 » 27 juni

Wat is een bouwtje?

Vrijdagochtend maakte een cameraman van AT5 opnames in de Hiëronymusschool in Wognum. Ik gaf daar aan groep 6B een lesje over het dialect. Spannend natuurlijk! De beelden worden gebruikt voor een reportage over West-Friesland in het kader van het project Oneindig Noord-Holland. Verschillende mensen zijn geïnterviewd en ook werden opnames gemaakt bij de kermis in Hoogwoud. Een les over het West-Fries begin ik doorgaans met het laten horen van het eerste couplet van het lied 'Koeterdekoet' van Oôs Joôs. Dat gebeurde vrijdag ook. Daarna vroeg ik: 'Wat betekent nou koeterdekoet?'
Niemand antwoordde.
Nadat ik het uitgelegd had, informeerde ik wat 'bouwtje' dan betekent.
Geen vingers.
Gelukkig stak na enige tijd een meisje haar hand op.
'Een bouwtje is een stukje land met groente erop. Mijn opa had zo'n bouwtje.' Na deze wat moeizame start liep de les steeds soepeler. Aan het eind schreven alle kinderen een hele rij West-Friese woorden op, deels overgenomen van het digitale bord, deels zelf bedacht. En: ze hadden er plezier in. Dat was het voornaamste.

De vraag van de interviewer 'sterft het dialect uit?' kon ik echter niet ontkennend beantwoorden. Wél is er natuurlijk een andere invulling van het dialectgebruik: in boeken, bladen, op cd's en dvd's, in toneelstukken en kerkdiensten. Maar als niemand van de kinderen in een Wognumse klas zegt West-Fries te spreken, geeft dat toch te denken. Hoewel het per dorp zeker zal verschillen, betekent dat dat het dialect in de toekomst waarschijnlijk slechts wordt gebruikt in korte zinnen, gezegdes en 'leukige' woorden.
De tijd zal het leren - taal leeft en verandert.
De uitzending van deze opnames is op maandag 4 juli om 18.30 uur en vervolgens ieder uur op RTV Noord-Holland.

Een bouwtje - vanochtend vroeg zag ik een keurig bouwtje met daarbij een boet en een lijn met helderwitte was. Een plaatje! Ik racete naar huis om mijn fototoestel te halen en was gelukkig net op tijd terug om de lijn met was vast te leggen. De vrouw des huizes verscheen een minuut later en haalde alles rap van de lijn.

Bestuursleden op bezoek in mooi, maar nat Opperdoes.
Bestuursleden op bezoek in mooi, maar nat Opperdoes.

Zaterdag waren de bestuursleden op uitnodiging van Marijke en Jan Smit te gast in Opperdoes. We maakten onder meer een rondrit met de picknickwagen van Andries Smit door het mooie dorp. De regen deerde ons niet, Opperdoes gaf zijn visitekaartje af met fraaie tuinen, prachtige stolpen en diepe sloten en wallenkanten.

Nieuwe bouwplaat van een stolpboerderij.
Nieuwe bouwplaat van een stolpboerderij.

De klompen van de voerman.
De klompen van de voerman.

Woensdag vergaderden we met de commissie presentatie. Hans van Kampen had een nieuwe bouwplaat meegenomen: een maquette van een stolpboerderij. We hadden al diverse andere platen, onder meer van een watertoren, een raadhuisje en een stationnetje, maar nog altijd geen stolp. Daar is nu dus verandering in gekomen. De bouwplaat is een nauwkeurig nagemaakte versie van de boerderij van Joris Ruyter uit Oosterblokker. Te bestellen bij onze webwinkel!

Maandegochend 27 juni 2011: 't droogt een end hout in tweien!
Maandegochend 27 juni 2011: 't droogt een end hout in tweien!

Bij de foto van de witte was schreef ik onderstaand 'roimpie'.

Droge

Gien centrifu en ok gien droger
komt hier an te pas
maar deur wind en zonnestrale
droogt nou deuze witte was.

Op maandegochend in de vroegte
bai een gnappe boet
zag 'k dut ouwerwisse plaatje
en dat deed me zommaar goed.

Nei, met technische bedenksels
is vezelf niks mis
maar 't bloift 't alderbest as
de netuur de droger is!

Tekst en foto's Ina Broekhuizen-Slot

 


Hé, is dat Westfries?

400. Die twee oudjes kunnen leuk koetelen (met elkaar hun huishoudelijke bezigheden, enz. doen). We laten ze maar wat koetelen (begaan, hun gang gaan, zonder ons ermee te bemoeien).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.