Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Weblog Binnendijks » 2011 » 20 juni

Aan de kandeel!

Geboorte is het thema van de nieuwe tentoonstelling bij museumboerderij Westfrisia in Hoogwoud. Geboorte is het thema van de nieuwe tentoonstelling bij museumboerderij Westfrisia in Hoogwoud.

Ja, glaasjes kandeel werden uitgedeeld zaterdag in de museumboerderij Westfrisia. Dat gebeurde ter gelegenheid van de opening van de tentoonstelling over geboortegebruiken. In de vitrinekasten zijn doopjurkjes, zilveren geschenken, kaartjes e.d. uitgestald. In de woonvertrekken van de boerderij rust de kraamvrouw in de bedstee, de boreling ligt op de commode en een ander jong kind zit in de kinderstoel.

In de kinderstoel. In de kinderstoel.

Ook de fraaie witte wieg is bezet en de luiermand staat naast de kachel. De expositie werd geopend door de heer Scheer, voormalig huisarts in Hoogwoud. Hij putte uit zijn herinneringen, verhaalde over bevallingen vroeger en toonde enkele 'lepels' en scharen waarmee hij destijds werkte. Vanwege het slechte weer vond de opening plaats op de dars.

Dokter Scheer demonstreert de instrumenten.
Dokter Scheer demonstreert de instrumenten die hem ten dienste stonden bij een geboorte.

In de voorkamer ligt de baby op de commode.
In de voorkamer ligt de baby op de commode.

Er werd afscheid genomen van Ina Bak. Er werd afscheid genomen van Ina Bak.

Woensdag werd de jaarlijkse gezamenlijke 'skroifeivend' van Creatief Westfries gehouden. De bijeenkomst stond in het teken van welkom en afscheid: welkom aan de nieuwe schrijvers en afscheid werd genomen van Ina Bak als voorzitter en van Cor Oudendijk als redactielid van Skroivendevort. Cor heeft vanaf de oprichting met veel inzet meegewerkt aan het kwartaalblad en vond het nu, na 22 jaar en 88 Skroivendevorten, welletjes.

Cor met de Skroivende-Cor, een boekje geheel aan hem gewijd.
Cor met de Skroivende-Cor, een boekje geheel aan hem gewijd.

De redactie had als dank een Skroivende-Cor samengesteld: een net echte Skroivendevort met allemaal verhalen en een enkele rijm van Cor plus schrijfsels van redactieleden over Cor. Ook werd de nijvere schrijver, tot zijn verrassing, benoemd tot lid van verdienste van Creatief Westfries.

Cor Oudendijk werd benoemd tot lid van verdienste van Creatief Westfries.
Cor Oudendijk werd benoemd tot lid van verdienste van Creatief Westfries.

Ina Bak is vijf jaar voorzitter geweest van CW, ze was de opvolger van Siem de Haan. In haar 'regeringsperiode' is er veel georganiseerd en Ina was daar vaak de voortrekker van. Bloemen en een boom kreeg zij als waardering voor haar werk!

Bloemen voor Ina (midden).
Bloemen voor Ina (midden), rechts secretaris Liesbeth Wever
en links de nieuwe voorzitter Jaap Meester.

Donderdag werd in Koedijk, in het molenhuis naast de Gouden Engel, de actie voor het behoud van de 19 watermolens bij het Hoogheemraadschap afgesloten. Samen met Netty Zander was ik hierbij aanwezig. Netty was lid van de actiegroep en ik maakte deel uit van het comité van aanbeveling. Secretaris Gerrit van Brienen blikte terug op de afgelopen zes maanden en schetste het ontstaan van de groep en de acties die werden gevoerd. Duizenden handtekeningen werden opgehaald en met diverse publieksgerichte activiteiten kwam de groep in de publiciteit. Dit alles met een goed resultaat: de molens blijven bij het HHNK.

Aansluitend reden Netty en ik naar Schagen waar de verkiezing plaatsvond van de Miss Westfriese Markt 2011 (zie: Nieuws).

Tekst en foto's Ina Broekhuizen-Slot

 


Hé, is dat Westfries?

378. Moeder is meestal de hele morgen in de keuken aan 't steuren (koken) en aan 't stùdderen (werken en eten bereiden). Ze bestùddert (bestuurt, beheert) trouwens haar hele huishouden goed.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.