Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Weblog Binnendijks » 2011 » 12 juni

Een lied over dijk

Woensdagavond vergaderde het algemeen bestuur. Een ieder deed verslag van de commissie of stichting waarin hij of zij afgevaardigd is namens het genootschap. Ook spraken we onder meer over de komende activiteiten en de organisatie daarvan, over de uitnodigingen en andere brieven die we per post kregen, over de begroting 2012 en de consequenties daaruit, over de nieuwe bouwhistorische commissie en over het kinderboek.

De kandidaat voor het penningmeesterschap, die Jan Smit zal opvolgen wanneer de leden instemmen met zijn benoeming, was de hele vergadering aanwezig. Aan het eind stelde hij dat hij onder de indruk was van alles wat er speelt binnen ons genootschap en dat het nog wel even tijd zal kosten om een en ander te kunnen plaatsen. Belangrijk vond hij daarnaast dat er tijdens de vergadering vaak gelachen werd. Daarin geef ik hem gelijk: naast serieuze zaken is humor onmisbaar in een goed functionerend team.

Vrijdag was de presentatie van het Veehouderij-boek in het mooie kerkje van Sijbekarspel. Bij dit onderwerp vond ik het West-Fries kostuum wel passend. Ook Barbara Donker en Margreet en Jan de Reus waren 'pikt en dreven'. Leuk! Voor de auteur had ik een cadeau mee: het boek Boerenvolk, waar ik vorige week al over schreef. Tot mijn verbazing vertelde Arie Schouten, die het eerste exemplaar van het Veehouderij-boek in ontvangst nam, dat dit boek gebaseerd is op het leven van een neef van zijn opa. Hij wist ook de boerderij te noemen waar het verhaal zich afspeelt.

Het boek Boerenvolk.
Het boek Boerenvolk, een cadeau voor Kees van der Wiel, de auteur van het Veehouderij-boek
(foto Theo Mes).

Zo waren er die middag nog meer raakvlakken tussen zaken die verteld werden en de aanwezigen. Ik vertelde over het KI-station De Vooruitgang in Sijbekarspel. In 1948 bracht bulloper Sippe Haakma 'zijn' stier Coba's Adema naar het nieuwe KI-gebouw. Daar werd Sippe de eerste stierenverzorger. Deze man bleek de grootvader te zijn van ons bestuurslid Margo Haakma.
En toen auteur Kees van der Wiel inging op de rol van veefokker Jan Wit uit Midwoud vertelde Annemarie van Dolder-Bakker dat deze vooruitstrevende handelsman een familielid van haar moeder was. De briefwisseling van Wit met kooplustige Amerikanen was in haar bezit.

Zaterdag 11 juni werd in het kerkje van Eenigenburg de manifestatie Gastvrij Harenkarspel geopend: een fiets-, wandel en autoroute door Harenkarspel langs veertien interessante bedrijven in die gemeente. Het thema was zaaien en planten. Mij was gevraagd een verhaal en een gedicht in het dialect te schrijven over dit onderwerp met als verdere ingrediënten: historie, de dijk en het dorp Eenigenburg.

In het kerkje van Eenigenburg vond de opening plaats van de manifestatie Gastvrij Harenkarspel.
In het kerkje van Eenigenburg vond de opening plaats van de manifestatie Gastvrij Harenkarspel.
Wethouder Rens Capon kreeg een ingelijst gedicht + foto.
Naast mij de wethouder, Jorinde Schrijver en haar vader Jan Schrijver die de opening mede organiseerde.

Wat was het leuk om weer eens in het mooie kerkje te zijn. Er klonk accordeonmuziek bij binnenkomst en er waren heerlijke gebakjes met verse aardbeien van de Kneppeltuin uit de Dergmeerweg. Tijdens de opening vertegenwoordigde ik 'vroeger' (in kostuum en met teksten in het dialect) en de jonge journaliste Jorinde Schrijver 'nu en toekomst'. Zij las een column voor over haar visie op de dijk en op het land. Mijn gedicht 'Een lied over doik' was afgedrukt op een fraaie foto van Eenigenburg en ingelijst. Sponsors en betrokkenen kregen dit kunstwerk als dank voor hun medewerking.

Graven voor de deur van de kerk op Westerland.
Graven voor de deur van de kerk op Westerland.

Het kerkje is gewijd aan Sint Nicolaas.
Het kerkje is gewijd aan Sint Nicolaas.

Vandaag fietsten Wim en ik over het prachtige eiland Wieringen. Bij het museum Jan Lont werden demonstraties gegeven: netten boeten, tanen van netten en zeil, vis roken, spinnen en wol vilten. Naast de monumentale boerderij wordt een nieuwe ontvangstruimte annex depot gebouwd. Een aanwinst voor het museum!
Jan Lont is echt een aanrader! Als u erheen rijdt, kijk dan meteen ook even bij de Waddenzee en bij de oude kerkjes op Oosterland en Westerland. Bij de Sint Nicolaaskerk op Westerland liggen de graven naast het pad dat naar de voordeur leidt.

Visserij en het eiland Wieringen zijn sterk met elkaar verbonden.
Visserij en het eiland Wieringen zijn sterk met elkaar verbonden.
In het museum een houten schildering met wijze zinnen.

Netten 'haken' bij museum Jan Lont op Wieringen.
Netten 'haken' bij museum Jan Lont op Wieringen.

Taan koken op het erf naast het museum.
Taan koken op het erf naast het museum.

Een zeil van een Wieringer kotter.
Een zeil van een Wieringer kotter.

Tekst Ina Broekhuizen-Slot

 


Hé, is dat Westfries?

254. 'n Moerloper is 'n lam of kalf, dat nog bij moer, het moederdier, loopt, dus nog niet ofwonnen is (afgewend). Ook gezegd van iemand die nog ongetrouwd en bij moeder thuis woont.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.