Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Weblog Binnendijks » 2011 » 26 mei

Vlag en vriezen

Maandagavond (16-05) was ik te gast bij de stichting Schager Folklore. Na afloop van de jaarvergadering van deze stichting hield ik een praatje over de historie en de herkomst van de Westfriese vlag en de recente ontwikkelingen rond die vlag. Leuk om zo de vlag te promoten! Na dit wat theoretische verhaal deelde ik een kwis met West-Friese woorden en uitdrukkingen uit. Mensen die zoveel op hebben met de cultuur van dit gebied, weten vast ook wel wat van het dialect. Er werd diep nagedacht, er werden suggesties gedaan, geraden en gegokt. De oudere aanwezigen kwamen nog het verst, de anderen leerden weer wat bij.

 Steek de vlag uit!
Steek de vlag uit!

Vrijdag (20-05) was de derde bijeenkomst van onze nieuwe Bouwhistorsiche commissie. De doelstelling is geformuleerd, de opname- en beoordelingslijst werd doorgesproken. Besloten werd om binnenkort gezamenlijk naar een te slopen boerderij in Hoogwoud te gaan om dat pand te fotograferen, op te meten en te beschrijven. Dit is dan een zogenoemde pilot. Aan de hand van die ervaringen zal verder gewerkt worden. Tips over historisch interessante panden (uit West-Friesland) die gesloopt of rigoureus verbouwd worden, zijn welkom bij ons secretariaat.

's Avonds kwamen we voor het eerst bijeen met alle medewerkers aan het nieuwe West-Friese muziekspel ''t Ken vrieze'. Zoals gewoonlijk zaten we in de ronde zaal van dorpshuis De Nieuwe Haven in Abbekerk. Kennismaken, wat vertellen over het stuk, script uitdelen en samen de liedjes beluisteren en (een beetje) meezingen: mooi!
Na vier spellen 'nag ientje toe'! Deze keer een stuk dat speelt in de winter, maar het gebruikelijke recept - 'onbegrip, liefde, teleurstelling, onverwachte gebeurtenissen' plus natuurlijk mooie liedjes - is onveranderd.
De opvoeringen zijn in maart 2012, de stichting Creatief Westfries is de initiator voor dit spel. Ik vertrouw erop dat de spelers er weer een mooi spektakel van maken!

Zaterdag namen de schrijvers die gaan werken aan de uitgave 'Geschiedenis van vrouwen in West-Friesland in de 20e eeuw' deel aan een cursus oral history. Verhelderend is het om te horen hoe moeilijk een ogenschijnlijk makkelijk vraaggesprek kan zijn. Zorgvuldigheid en een goede voorbereiding zijn onontbeerlijk. De juiste vragen op het juiste moment. En dan: wat schrijf je uit, wat gebruik je, bewaren je de opnames, hoe verwerk je die?
Bij het onderdeel 'interviewen van elkaar', aan het eind van de middag, bleek ook hoe het voelt om zelf ondervraagd te worden.

Gisteravond hielden we onze dagelijks bestuursvergadering. Aan de orde kwamen onder meer de Westfrieslandprijs, het deelnemen aan het project Oneindig Noord-Holland, het kinderboek, de activiteiten van de komende maanden en de begroting voor 2012.

Beneden in het kantoor draaide Corina stickers uit voor het verzenden van de jaarboeken. Daar begint ze op tijd mee: het neemt heel wat uren in beslag voordat het jaarboek en 't Vierkant bij u in de bus liggen.

Tekst en foto's Ina Broekhuizen-Slot

 


Hé, is dat Westfries?

405. Ik ben bij m'n zus op de zuikerstikken geweest (op kraamvisite).
Stik (boterham). Stik-eten (brood-eten).
Stikkebordje (boterhambordje).
Stikkebuul (broodzak).
Hij blijft op stikken (hij blijft over, met brood). Gastestikken (extra lekkere boterhammen als voor gasten).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.