Westfries Genootschap » Publicaties » Weblog Binnendijks » 2011 » 16 mei
Donderdag hernam het gewone leven zijn gang, na onze zonnige fietsvakantie in Vlaanderen. 's Morgens een vergadering op het gemeentehuis van Medemblik over deelname aan de Open Monumentendag in deze gemeente. Nu we een nieuwe gemeente vormen met maar liefst 17 kernen lijkt het een goede gedachte om dit jaar met alle historische verenigingen mee te doen aan de Open Monumentendag in september. Een dorpentocht langs de opengestelde gebouwen per fiets of per auto zou leuk zijn. De eerste aanzet is gegeven: we gaan ervoor!
's Middags vergadering van de commissie organisatie en educatie. Op de agenda onder meer: de puntjes op de i zetten voor de voorjaarsstreekmiddag, de organisatie van de Westfriezendag rondbreien en verder praten over de Najaarsstreekmiddag, samen met leden van de commissie Kap en Dek. Buiten in de zon, in de fraaie tuin van ons bestuurslid Anneke Helder, met een pracht zicht uit 't Hooge Land, kwamen we tot wijze besluiten.
Vrijdag gingen Netty Zander en ik namens het genootschap naar de opening van het nieuwe Streekbospaviljoen in Bovenkarspel. Het is een bijzonder gebouw waarin ook het IVN en de sterrenwacht Orion een riant onderkomen hebben. Het paviljoen past uitstekend in de omgeving, met een mooi terras aan het water.
Tjalling James van het IVN geeft uitleg over flora en fauna van het Streekbos.
De met palen gemarkeerde plattegrond van de bronstijdboerderij.
We wandelden door het bos onder leiding van gidsen naar het nieuwe archeologische voetspoor, dat officieel geopend werd door wethouder Piet Zwaan. Tijdens de voorbereidingen van het inrichten van de 14 hectaren 'nieuw' streekbos, die in 2003 gekocht werden, bleek dat er een kreekrug in de ondergrond lag. In de bronstijd (tussen 2000 en 800 voor Christus) werden die kreekruggen bewoond en mogelijk zijn er sporen uit de bronstijd verborgen in deze kreekrug. De resten werden echter niet opgegraven maar blijven in de ondergrond bewaard. De bodem is op dit moment de beste bewaarplaats voor het archeologisch erfgoed. De graafwerkzaamheden vonden plaats naast de kreekrug en met de uitgegraven grond werden glooiingen in het landschap gelegd, die het archeologische spoor aangeven. Het voetspoor, in de vorm van grote stapstenen, volgt de kreekrug in de ondergrond en loopt door de plattegrond van een bronstijdboerderij.
Openingsbord van het Archeologisch Voetspoor.
Na de opening van dit project voeren we per fluisterboot terug naar het Streekbospaviljoen. Daar vond de opening plaats van het nieuwe gebouw met toespraken van de
diverse betrokkenen.
Ik kan u zeker aanraden te gaan kijken op deze locatie. Fietsend, wandelen, varend of gewoon even aanwippen om wat te drinken of te eten. Een grote recreactieve
aanwinst voor de gemeente Stedebroec!
Ja, en dan zaterdag: de streekmiddag in Valkkoog! Ik heb een heerlijke middag gehad, misschien mede dankzij het feit dat ik het dorpje zo goed ken van vroeger en ook omdat er veel bekenden aanwezig waren. Verrassend was de komst van dominee Marius Pool, die begin vijftiger jaren predikant was in dit dorp en de pastorie bewoonde. Hij is nu 93 en kwam helemaal uit Harlingen naar West-Friesland toe om deze middag mee te maken.
Een verslagje van deze middag vindt u op deze site onder: West-Friezen op bezoek in Valkkoog.
Tekst en foto's Ina Broekhuizen-Slot
Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.