Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Weblog Binnendijks » 2011 » 3 mei

Naar Friesland

Op dinsdag 26 april maakten we met de reiscommissie een mooi reisje naar Friesland. Het was prima weer om op pad te gaan: zonnig en niet te warm. We reden door een feestelijk voorjaarslandschap naar Joure. Onderweg gaf reisleider Stan Nuveen uitleg over het bedrijf van Douwe Egberts en over de nieuwe gemeentenaam Sudwest Fryslân.

Vorig jaar, toen we naar Workum en Hindeloopen gingen, was er sprake van om de nieuw te vormen gemeente in de Friese Zuidwesthoek Zuid-West Friesland te noemen. De gemeente Hoorn, bij monde van burgemeester van Veldhuizen, en ook ons genootschap hebben daar bezwaar tegen gemaakt. Ook diverse andere instanties en personen waren het niet eens met de naam, maar toch is het voorstel aangenomen. De nieuwe naam wordt gelukkig in de Friese taal geschreven, dus de verwarring met West-Friesland is niet zo groot.

Het interieur van het winkeltje.
Het interieur van het winkeltje.

Toepasselijke verpakking.
Toepasselijke verpakking in het winkeltje van Douwe Egberts in Joure.

In Joure bezochten we het museumcomplex van Douwe Egberts, met onder meer het oude kruidenierswinkeltje, een drukkerij, een bakkerij en twee klokken-exposities. Eerst was er natuurlijk koffie met Fries oranjegebak en een uitleg over koffiebranden en de ontwikkeling van het bedrijf.

Vervolgens reden we naar het museumdorp Allingawier. Daar stond een heerlijke lunch klaar. We bekeken de smederij, de kerk, de bakkerij en de boerderij. Op de dars kregen we uitleg over de karakteristieke 'uleborden'. Elke versiering daarop heeft een bepaalde betekenis en vertelt bijvoorbeeld iets over de grondsoort of de gewassen.

Rood baaien broek in de museumboerderij van Allingawier.
Rood baaien broek in de museumboerderij van Allingawier.

Uitleg over de uileborden.
We kregen uitleg over de uileborden die doorgaans de Friese boerderijen sieren.

In de kerk was een fraaie presentatie over de Achtste Dag. Ten slotte konden we genieten van de echte Friese drabbelkoeken! Alom hoorde ik goede geluiden over deze dag, wij hebben in ieder geval genoten!

Aan de koffie met verse drabbelkoek.
Aan de koffie met verse drabbelkoek.

Ja, en dan was het natuurlijk een week van onderscheidingen en oranjefeesten. In de gemeente Medemblik werden maar liefst 17 onderscheidingen uitgedeeld. In het nieuwe gemeentehuis was op 29 april een feestelijke bijeenkomst met gebak, bloemen en muziek! Eén van de gehuldigden was onze Wognumse amateurhistoricus Adrie Smit. Adrie zoekt zijn leven lang al naar historische gegevens over families, religieuzen, woningen, straten en wegen. Zijn specialiteit is bidprentjes, daar weet hij alles van en daar heeft hij ook twee boeken over geschreven. Wie een vraag heeft over de historie van Wognum of West-Friesland kan bij Adrie terecht en meestal krijgt hij of zij direct antwoord.

Zondag was de eerste openstelling van het museum Huis van Oud. Het Swaegs Smartlappenkoor trad op, de leden moesten tegen de wind in zingen, maar dat lukte wonderwel: alle liederen waren letterlijk te verstaan en de vele aanwezigen zongen ze naar hartelust mee. De molententoonstelling ziet er goed uit en het jaarboek is ook naar 't zin. Dat werd woensdagavond bezorgd, met een vrachtautootje, heel uit Polen!

Het smartlappenkoor uit Zwaag.
Het smartlappenkoor uit Zwaag trad zondag op bij het Huis van Oud.

Privé was het voor ons een drukke week, vandaar dat Binnendijks een keertje oversloeg. Ook de komende week is dat het geval. We gaan een paar dagen op roet. Meteen daarna wacht een vergadering (donderdag), een presentatie in het Streekbos van het Recreatieschap Westfriesland (vrijdag) en de onze eigen voorjaarsstreekmiddag op zaterdag 14 mei in Valkkoog. Ik hoop daar velen van u te zien! Het wordt vast een mooie middag. Zie ook Nieuws.

Tekst en foto's Ina Broekhuizen-Slot

 


Hé, is dat Westfries?

254. 'n Moerloper is 'n lam of kalf, dat nog bij moer, het moederdier, loopt, dus nog niet ofwonnen is (afgewend). Ook gezegd van iemand die nog ongetrouwd en bij moeder thuis woont.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.