Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Weblog Binnendijks » 2011 » 19 april

Werkstuk over de VOC

Een jongen van 12, die in groep 8 van de basisschool zit, moet een werkstuk maken over de VOC. Boeken zoeken, op internet kijken, hulp erbij van zijn ouders... en toch komt hij er niet uit. De teksten zijn lang en soms moeilijk, boekjes over dit onderwerp speciaal voor jongeren kan hij niet vinden.

Via via komt zijn moeder achter mijn adres. 'Hebt u misschien wat informatie?' Ik kijk in de boekenkast en ontdek dan dat ons genootschap in de loop der jaren werkte/meewerkte aan een aantal uitgaven, waarin gegevens te vinden zijn over de VOC. Ik pak:
•  het boekje 'Geschiedenis van West-Friesland in vogelvlucht', dat in 1984 uitgegeven is door het genootschap t.g.v. het 60-jarig bestaan, en dat geschonken is aan alle scholen in West-Friesland,
•  twee delen van Ach Lieve Tijd, over scheepvaart en over handel en nijverheid, een initiatief van het genootschap i.s.m. uitgeverij Waanders,
•  het leesstripboek 'Speurtocht door de geschiedenis van West-Friesland' dat in 1999, bij ons 75-jarig bestaan, aan vrijwel alle scholen is verkocht,
•  deel 6 van West-Friesland toen & nu: Het zeegat uit.

En hiermee maak ik in eerste instantie de moeder van de jongen blij (ze kijkt haar ogen uit, eerlijk gezegd) en hopelijk ook haar zoon. Ik vertel wat over het fluitschip en over de peperdure peperkorrels in het Enkhuizer Peperhuis. En natuurlijk wijs ik haar op onze website, waar de zoekfunctie verwijst naar vele hits over de VOC. Verheugd vertrekt ze met de boeken onder haar arm. 'Ik ga ze eerst zelf lezen!', verkondigt ze bij het weglopen.

Belangstelling voor de geschiedenis én voor het dialect is er volop. Donderdag traden we op in Heemskerk. Niet veel West-Friezen in de zaal, een stuk of acht van de honderd, schatte ik. Toch wordt ons programma heel goed ontvangen, we krijgen veel complimenten.

Geschiedenis én toekomst stonden centraal bij de bijeenkomst in Middenbeemster, waar het Historisch Genootschap Beemster het 75-jarig bestaan vierde. Op een passende locatie: de Keyserkerk, die dateert uit de 17e eeuw. Zie voor het verslag van deze ochtend: Nieuws.

Er kwamen die ochtend bestuursleden van nog jonge historische verenigingen aan het woord. Die van Koog-Zaandijk bestaat bijvoorbeeld nog maar ongeveer anderhalf jaar. Bijzonder is het dat er steeds weer mensen opstaan die de veranderingen in hun dorp/streek vast willen leggen en de geschiedenis zichtbaar willen maken. Niet alleen in 1924, toen het genootschap opgericht werd, maar ook anno 2010/2011. In Berkhout presenteerde de op één na jongste vereniging van West-Friesland zaterdag het eerste jaarboek. De jongste club is die van Spierdijk, maar helemaal zeker ben ik daar niet van.
Het bijbelwoord zegt het al: niets nieuws onder de zon.

Tekst Ina Broekhuizen-Slot

 


Hé, is dat Westfries?

841. Ik ben blij dat ik thuis ben op de fiets, er staat 'n bonk wind (veel).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.