Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Weblog Binnendijks » 2011 » 4 april

Aftrap Omringdijk en West-Friese zaterdag

Maandagavond naar De Weere, naar de boerderij van de familie Schilder. Daar was voor de stal, waar hun Lakenvelders staan, een grote tent neergezet. In die tent werd de aftrap gegeven voor de nieuwe activiteiten rond de Omringdijk voor het komend seizoen. Initiatieven werden gepresenteerd, gerechten konden worden geproefd, samenwerking werd gezocht en vaak gevonden. Onder de knop Omringdijk op deze website vindt u meer informatie over deze kick off.

Omringbrood op een Omringbord.
Omringbrood op een Omringbord.

Wat ik erg leuk vond was het nieuwe Omringdijkbord (zie foto). Daarop lag bij de kraam van bakkerij Raat een nieuw brood, u raadt het al: het Omringbrood. Er zitten elementen in die een associatie oproepen met de dijk: kronkelend en draaiend, luchtig, mooi om te zien en ook prima om van te genieten! Na twee jaar staat de dijk goed op de kaart en de komende zomer is er veel te beleven op en rond dit monument.

De Lakenvelders van de familie Schilder.
De Lakenvelders van de familie Schilder.

Strobalen als zitgelegenheid.
Met strobalen als zitgelegenheid en kramen langs de kant was de tent ingericht.

Donderdag bezochten we een voorstelling in het kleine café van Aris Bouwens in Noord-Scharwoude. Op het programma stond een eenakter en een optreden van het West-Friese duo Skotwal. Vooral naar Skotwal was ik nieuwsgierig. Een citaat uit hun folder: De gebroeders Theo en Wigert Dronkert besloten na een half leven van rock 'n roll en bandjes terug te gaan naar hun wortels. Met de Amerikaanse country als voorbeeld brengen ze onder de naam Skotwal liedjes in het West-Fries, de taal van hun jeugd.

De Skotwallers vertalen teksten van bijvoorbeeld Johnny Cash en Bob Dylan. Ze zingen tweestemmig met begeleiding van gitaar en mondharmonica. Ja, het klinkt aardig, maar hun West-Fries is zo op het Nederlands geënt en doorspekt met Nederlandse woorden, dat het eigenlijk niet erg recht doet aan het dialect.
Jammer! De liedjes komen ook binnenkort al op cd uit. Nogmaals jammer dat er niet goed gekeken is naar bijvoorbeeld de typerende werkwoordsvolgorde en dat er weinig tot niet gezocht is naar goede West-Friese woorden. Het woord 'sip' wil je toch niet horen in een West-Fries liedje, dat wordt meteen 'dreut'', zou ik zeggen. En in het West-Fries komt na de overtreffende trap altijd 'as' en nooit 'den'...

Zaterdag een mooi West-Fries daggie. Eerst naar Andijk voor de opening van het museum Saet & Cruyt. Daar mocht ik de Auroraprijs overhandigen aan de voorzitter Piet de Vries. Een interessante tentoonstelling is er te bekijken, over het zo diverse gebruik van kruiden. Waarschijnlijk is dit een doel voor een excursie tijdens de Westfriezendag. Halverwege de dag staken we West-Friesland dwars over naar Warmenhuizen. In café De Moriaan werd onze jaarlijkse commissiemiddag gehouden (zie voor beide activiteiten: Nieuws). Het werd een plezierige bijeenkomst met een uitstapje naar de eerbiedwaardige Oude Ursulakerk. Goed om te zien dat de naam van mijn overgrootvader Jacob Slot op de lijst met kosters staat: van 1913 tot 1930 was hij koster in deze kerk.

Tijdens de vergadering van de commissie Presentatie spraken we over de presentatie van ons jaarboek en over de lezingen in oktober. Ook zal er gekeken worden naar de mogelijkheden om een banner te laten maken voor presentaties van onze vereniging.

Tekst en foto's Ina Broekhuizen-Slot

 


Hé, is dat Westfries?

254. 'n Moerloper is 'n lam of kalf, dat nog bij moer, het moederdier, loopt, dus nog niet ofwonnen is (afgewend). Ook gezegd van iemand die nog ongetrouwd en bij moeder thuis woont.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.