Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Weblog Binnendijks » 2011 » 28 maart

Drie keer naar Obdam

Drie keer in twee dagen was ik in Obdam. The West-Friese place to be, leek het wel dit weekend. Vrijdagavond naar de voorstelling Meisjes van 80, die gegeven werd in de grote bedrijfshallen van de firma J. Knijn & Zn in Obdam. Dit is één van de vier locaties waar deze theaterproductie opgevoerd wordt, de andere zijn in Broek op Langedijk, Warmenhuizen en Bovenkarspel. Elke speellocatie heeft zijn eigen karakter en zijn eigen cast. De meeste, zo niet alle, voorstellingen zijn uitverkocht, wat wel iets zegt over de stichting Geestmer, die deze productie brengt, over het onderwerp, de pr en het enthousiasme van de medewerkenden.
Het was een bijzondere voorstelling, bestaande uit veel losse scènes waarin teruggekeken wordt op het leven van tuindersvrouw Tinie Dekker. Deze scènes zijn heel afwisselend met zang, spel, dans, mime en muziek. Het geheel blijft boeien, er is steeds iets te zien en te horen. Knap om op zo'n grote oppervlakte te bewegen. Jammer alleen vond ik het gebruik van het West-Fries. Vooral de hoofdrolspeelster in Obdam sprak in haar monoloog een mengelmoes van Nederlands, West-Fries en een dialect/tongval uit het oosten van ons land. Dat deed mij en ook anderen wat vreemd aan. De tuinders gebruikten soms een zin of een woord West-Fries en dan weer vijf zinnen Nederlands. Dat gebeurt natuurlijk ook in het gewone leven, maar hier deed het m.i. wat gekunsteld aan.
Net of het was: oh, jongens, laten we er ook nog eens een paar West-Friese woorden door gooien!

Gerrit Appelman bij zijn model van een watermolen. Gerrit Appelman bij zijn model van een watermolen.

Zaterdag was er open huis in het Brakenkerkje in Obdam. Het orgel was gerestaureerd en werd ingewijd. In dit kerkje hielden we onze bijeenkomst voor de nieuwe leden en dat beviel goed. Ook nu weer straalde het comfort en gastvrijheid uit, een lichte en warme ruimte, sfeervol ingericht. Achter is een nieuwe vergaderruimte aangebouwd, wat nog meer mogelijkheden tot verhuur geeft. Het orgel werd bespeeld en er traden ook verschillende koren en musici op. Ik genoot van het koor Grenzenloos en vooral van hun lied Deer is de zon.
Een mooi gezongen nummer in het West-Fries!

De bigband Big Gig trad zaterdagavond op in dorpshuis De Brink, samen met zanger Niels van der Gulik. Een geweldige combinatie! Niels zong Nederlandstalige nummers, hij heeft een goede, sterke stem en een prachtige dictie. De musici van Big Gig (uit Wognum en Zwaag) speelden geconcentreerd en met flair, een genoegen om naar te luisteren.

Zaterdag was de eerste vergadering met de potentiële medewerkers aan het project Vrouwengeschiedenis in West-Friesland. Er werd verteld over de opzet en het tijdspad en ieder gaf aan waar de voorkeuren liggen. Over twee weken komen we weer bij elkaar, dan wordt een indeling gemaakt naar onderwerp/hoofdstuk. Het is een enthousiaste groep vrouwen, die veel interesse heeft in dit onderwerp!

Een zaagmolen met schuren.
Een zaagmolen met schuren.

Donderdagmiddag richtten we een deel van de tentoonstelling over molens in in het Huis van Oud. Gerrit Appelman uit de Wogmeer heeft veel molenmodellen gebouwd en die bracht hij naar het museum. Dat vulde de stallen meteen al goed! We hebben daarnaast kleinere molens, foto's en ander beeldmateriaal. Het belooft een mooie tentoonstelling te worden.

Tekst Ina Broekhuizen-Slot

 


Hé, is dat Westfries?

135. Als je zo af en toe wat aan dat werk doet, kom je er nooit mee klaar, je moet 't loif er an leggen (flink aanpakken, intensief werken).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.