Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Weblog Binnendijks » 2011 » 22 maart

Vlag hijsen

De vlaggen bij de ingang van de golfclub. De vlaggen bij de ingang van de golfclub.

Het leukste moment van deze week was het hijsen van de Westfriese vlag bij de Westfriese Golfclub aan het Zittend in Westwoud. De club had een vlag bij ons gekocht en de afspraak was dat ik die zou hijsen bij de opening van het wedstrijdseizoen. Die vond afgelopen zondag plaats. In de fraai behuizing van de club werd ik gastvrij ontvangen. Na een kort toespraakje, waarin ik onze vereniging promootte, liepen we naar de poort aan de ingang. Daar lag de vlag al klaar. Het hijsen liep gesmeerd en fier wappert de vlag nu aan het Zittend, midden in het mooie landschap. Na afloop maakte ik met ons lid Erik Honig een rondje over het terrein in een elektrische karretje. Het deel van de baan dat aangelegd is op de oude vuilnisbelt is van een totaal ander karakter (veel bomen, heuvelachtig, andere grondsoort, konijnen) dan het nieuwere deel richting Westwoud (open en kaal, waterpartijen, kleigrond, hazen).
Al met al een aardige actie van de golfclub, die navolging verdient. Laat die vlag maar waaien in West-Friesland!

De vlag gaat gestadig omhoog.
De vlag gaat gestadig omhoog.

Vorige week maakte Tom Wester geluidsopnames van een aantal verhalen/gedichten van schrijvers van onze groep. Die opnames zijn bestemd voor de Skroivendevort van juni. Dan komt er weer een cd'tje bij het kwartaalblad, waarop alle teksten voorgelezen worden door de schrijvers. Een goed initiatief, want het dialect is natuurlijk vooral om te horen!

Ja hoor, hij hangt!
Ja hoor, hij hangt!

De bijeenkomst in dorpshuis De Nuwe Skoôl in Twisk donderdag was erg aardig. Na de jaarvergadering van de dorpsraad mocht ik het een en ander vertellen over het Westfries. Er ontstond een leuke uitwisseling van ervaringen en gezegdes. Eigenaardigheden over het dialect werden lachend en met herkenning aangehoord en onderschreven.

Een indruk van de baan op de vuilnisbelt.
Een indruk van de baan op de vuilnisbelt.

Zondagavond bezocht ik de toneeluitvoering van de Eensgezindheid uit De Gouwe. Omdat het café daar niet meer bestaat, treden de spelers op in Aartswoud. Het mooie van deze vereniging is dat ze hun toneelspel het liefste in West-Friesland situeren en daar waar het mogelijk is de tekst van de spelers omzetten in het West-Fries. Dat geeft aan het verhaal een regionaal tintje en de gezegdes en uitspraken worden er zeker sterker door. Het is in café De Stompe Toren in Aartswoud nog ouderwets gezellig. Als je binnenkomt een biljart met prijzen erop, in de zaal een allegaartje aan stoelen en bankjes, een souffleur die in een soort overkapping zit (een hok) en haar benen onder het podium kwijt moet zien te raken, rood pluchen gordijnen en een trouw publiek dat wil genieten van een mooi toneelavondje. De spelers en decorbouwers maakten er een leuk spektakel van.

De golfbaan op het nieuwe gedeelte.
De golfbaan op het nieuwe gedeelte.

Van een heel andere orde was het stuk ‘De ingebeelde ziekte’ dat ik woensdagavond zag in het Scagon Theater in Schagen. De regisseur had hier een boeiend en flitsend spel van gemaakt, wat door de spelers met vaart en prima tekstkennis op de planken werd gebracht. Heel aparte invalshoeken, liederen en decorgebruik. Ik heb genoten!

Zo worden er deze weekenden in maart op veel podia de prachtigste staaltjes van toneel en zang geleverd, op allerlei niveau. West-Friesland is rijk aan cultuur! Kom kijken en luisteren naar al dat moois!

Tekst Ina Broekhuizen-Slot

 


Hé, is dat Westfries?

367. Koolprak dien je niet op als gastmaal (stamppot van kool en aardappelen).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.