Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Weblog Binnendijks » 2011 » 16 maart

Aan de schoonmaak!

Gister aan de schoonmaak geweest. Het was er goed weer voor: een lekker windje en 's middags de zon erbij! Met een ploeg vrijwilligers maakten we het museum Huis van Oud schoon. Van binnen en van buiten en ook de stallen achter het huisje werden onder handen genomen. Ieder jaar krijgen we hierbij hulp van medewerkers van de Rabo-bank in het kader van Make a difference day. Dit jaar is de organisatie van die vrijwilligersdag gewijzigd, een en ander gaat nu onder de noemer NL Doet. Ten nadele van ons trouwens, want we kregen bericht dat er geen mensen zijn ons wilden helpen met schoonmaken. Wel ontving onze secretaresse een doos met t-shirts, formulieren, een vlag etc. Tja, wat moet je daar dan mee …

Het kleed wordt uitgeklopt op de dijk. Wat een stof!
Het kleed wordt uitgeklopt op de dijk. Wat een stof!

Wij trommelden ten langen leste onze eigen vrijwilligers maar op. Dat waren er al met al elf! En die hebben hard gewerkt. Na de koffie met tompoes begonnen we. Alle meubels en gordijnen en al het beddengoed naar buiten, ragen, stofzuigen, boenen, wrijven: we waren ouderwets op dreef. De mannen deden de buitenkant: het houtwerk, de goten, de ramen. Aan het eind van de dag straalde het museum er weer over! Wilt u het eens zien? De opening is op zondagmiddag 1 mei, vervolgens zijn we iedere zondag open van 14 tot 17 uur. Onze tentoonstelling gaat dit jaar over molens!

Het 'hol' onder de bedstee wordt gezogen.
Het 'hol' onder de bedstee wordt gezogen.

Vorige week ontmoetten de schrijvers, redactie, beeldredacteur, fotograaf en vertegenwoordigers van uitgeverij Waanders elkaar voor het laatst. In Hoorn werd op een ontspannen manier het werk ten behoeve van de reeks West-Friesland toen en nu afgesloten. Het is een boeiende reeks geworden waarop we voornamelijk positieve reacties kregen. Vooral de combinatie korte informatieve verhalen en veel foto's sprak een breed publiek aan. De beschreven objecten zijn allemaal in West-Friesland terug te vinden, ook dat is een sterk gegeven. Ik ben blij dat ik meegewerkt heb aan deze uitgave, het was inspirerend en ik heb er veel van geleerd.

Nieuwe zaken staan op stapel. Het tweede boek in onze eigen Westfriese Historische Reeks komt waarschijnlijk in april uit. Het gaat over veehouderij en is geschreven door Kees van der Wiel. Een ander initiatief is het nieuwe Westfriese toneelspel, dat onder auspiciën van de stichting Creatief Westfries opgevoerd zal worden. Pas volgend jaar maart, maar de eerste organisatorische stappen zijn gezet. Het wordt het vijfde toneel/muziekspel in deze opzet: een toneelstuk met liedjes. Zelf schreef ik de tekst en Wil Luiken componeerde de muziek. De data zijn geprikt, de meeste spelers gevraagd, licht en geluid geregeld: in mei gaan we van start. 't Zal moin benuwe! Iedere keer weer spannend natuurlijk: slaat het spel aan, groeien de spelers in hun rol, raakt het ze, is er herkenning?

Al het beddengoed naar buiten!
Al het beddengoed naar buiten!

Gisteravond bezochten we een voorstelling van zanger/pianist/vertaler Jan Rot in dorpshuis De Schalm in Westwoud. Dan hoor je hoe mooi en sterk Nederlandse liedteksten kunnen zijn. En hoe vindingrijk je moet wezen bij de vertaling van Engelse teksten wanneer je recht wilt doen aan de betekenis van de woorden.

Morgenavond mag ik in Twisk, na de jaarvergadering van de dorpsraad, wat vertellen over West-Friese woorden en grammaticale eigenaardigheden. Ook daar zijn mooie voorbeelden van te geven!

Tekst Ina Broekhuizen-Slot

 


Hé, is dat Westfries?

361. Hoe ver ben je heen met je was?
't Loupt op 't lessie ('t loopt naar 't einde, 't is gauw klaar).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.