Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Weblog Binnendijks » 2011 » 7 maart

Spek, peren en de Westfriese boer

Spek en peren, ja, dat aten we zaterdag tijdens de traditionele 'Spek-en-peren-dag', die de groep In 't pak jaarlijks in maart houdt in Cultura in Andijk. Ik at het voor het eerst van m'n leven. Op tafel stond een forse schaal met groene kool, stoofperen in de schil en spek, een andere schaal bevatte kruimige piepers en er was ook boterjus.

Schaal met kool, peren en spek.
Schaal met kool, peren en spek.

Kent u het recept? Nel van Laren-Zwuup schrijft erover in haar boek Van mense, cente en ketelkost. Ik citeer:

Sjoelen. Sjoelen.

Al wul je an de spek-en-pere, den zet je een pond deurregen pekelspek met flink water op 't vuur.
Je wasse een maaltje grôte winterjanne, maar die zel je meist gien meer begaan kenne, dat zag maar dat je giezewildemanne neme. Die pere moete enkel wossen. Je leite alles heêl. Ze gane met 't neusie en 't steêltje en skil en al bai 't spek de pan in.
Dat mag den met mekaar wel 'n dikke twei uur koke, 'oor, vooral niet korter. Den komt de koôl d'r bai. Koop maar groene koôl. Een wat grôtere koôl zal je wel an vieren doen moete. Je douwe ze in 'n netje bai 't are in de pan.
De hêle hus kook je naggers zô'n dik half uur en den haal je de koôl uit 't netje in 'n skaal. De pere vis je verzichtig met 'n skuimspaan uit 't water in een are skaal, voor 't mooi moete die heêl op tafel komme. 't Spek woist z'n oigen weg en je ete d'r eerappele met butter bai.
Wat dink je? Is 't je kossie wat? Nei, dat docht ik al, 't is leukig eten
.

<i>Mooi anzitte</i> aan lange tafels. Smakelijk eten!
Mooi anzitte aan lange tafels. Smakelijk eten!

Trudy Schouwe in actie. Trudy Schouwe in actie.

Leukig eten was het, maar 't smaakte best. De kok van Cultura maakte er een feestmaal van! Pudding met bessepent toe! Wie heb 't? Maar bovenal was de Spek-en-peren-dag een gezellige dag. Alle deelnemers zijn in West-Fries kostuum (dat is namelijk het doel van de groep In 't pak: het kostuum dragen tijdens een aantal dagen in het jaar). Er werd begonnen met koffie en gebak, daarna was het tijd voor een drietal spellen: sjoelen, vlotbruggen en kolven (met aangepaste regels). Tussendoor werd er natuurlijk volop gepraat, gelachen en kennis gemaakt. Al met al een genoeglijke middag!

Kolven.
Op de spek-en-peren-dag werden er drie spellen gespeeld: hier het kolven.


Onze oud-penningmeester Pé van der Lee.
Onze oud-penningmeester Pé van der Lee buigt zich met een kennersblik over de paal op de kolfbaan.


Deskundige uitleg.
Hier krijg ik deskundige uitleg over de juiste manier om met de keu de bal te raken.

Zondagmiddag werd de film Leven en werken van de Westfriese boer vertoond in Abbekerk. Een initiatief van de stichting Projector. De oude film, gemaakt door cabaretier en cineast Daan Pool, is opgeknapt, ingekort en op dvd gezet. In dorpshuis De Nieuwe Haven kon de film op groot scherm bekeken worden. Belangstelling genoeg om dit mee te maken. Ruim honderd mensen genoten van de beelden uit 1948. Het draait om het boerenleven een jaar rond met alle werkzaamheden, maar ook met feesten en tradities.

Voorafgaand aan de film interviewde Jan Pannekeet Daan Pool. Opvallend vond ik zijn bewering dat er 'zoveel veranderd op het platteland, er worden tegenwoordig geen gezellige praatjes meer gehouden, nee, het is niet meer zoals vroeger'. Waar horen we dat meer? Is dit niet van alle tijden?

Welkomstwoord door Ina Broekhuizen-Slot.
Welkomstwoord bij de voorstelling van de film
Leven en werken van de Westfriese boer (foto Frans Leek).

De dvd werd na afloop goed verkocht. U kunt hem binnenkort bestellen via onze webwinkel, voor € 14,95 plus verzendkosten.

Vrijdag kwam een groep mensen met een bouwkundige achtergrond in ons gildehuis bijeen. We spraken over de oprichting van een Bouwhistorische Commissie. Het doel daarvan is: het zo compleet mogelijk vastleggen van de bouwhistorie van panden in West-Friesland, die cultuurhistorisch interessant zijn en gesloopt of ingrijpend verbouwd zullen worden.

Dat vastleggen gebeurt door de leden van de commissie op eigen initiatief of op verzoek van de eigenaren. De bouwhistorie wordt vastgelegd door middel van:
-  het tekenen van gevels, plattegronden en dwarsdoorsnedes
-  het maken van foto's van het exterieur en het interieur en van belangrijke details
-  het beschrijven van exterieur en interieur, het opzoeken en opschrijven van gegevens uit archieven.

We kregen eerst uitleg van een Bouwhistorische Werkgroep uit Wognum, die al een jaar bezig is met deze activiteiten. Daarna werd er gebrainstormd en ten slotte spraken de aanwezigen de intentie uit om een Bouwhistorische commissie in het leven te roepen en er zitting in te nemen. Hoera! Wordt vervolgd!

Tekst Ina Broekhuizen-Slot
Foto's Ina Broekhuizen-Slot en Trudy Schouwe

 


Hé, is dat Westfries?

596. Je mag niet die appel van dat kleine kind ofpollen (aftroggelen, afbédelen).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.