Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Weblog Binnendijks » 2011 » 28 februari

Weer naar Koedijk

Het meel wordt in zakken gedaan voor verkoop in de molenwinkel. Het meel wordt in zakken gedaan voor verkoop in de molenwinkel.

Ja, gister gingen we weer naar Koedijk. Weer naar de molen De Gouden Engel. Een paar weken geleden waren we er al op bezoek, maar toen was er te weinig tijd om de molen van binnen te bekijken. Nu, op zaterdag, zijn molen- en molenschuur opengesteld voor publiek. In de molenschuur is een cafetaria ingericht: modern en behaaglijk. Juist deze dag vindt een wedstrijd kruidkoek bakken plaats. Bezige baksters brengen hun zelfgemaakte kruidkoeken en een kundige jury zal ze proeven en bepalen welke koek het lekkerst is. Het ruikt dus al lekker wanneer wij binnenstappen om een kopje koffie te drinken. Molenliefhebber Bart Slooten geeft ons een rondleiding door de Gouden Engel. Op de begane grond is een winkel waar brood en meel verkocht wordt, maar ook biologisch geteelde groente en fruit en allerlei andere eetwaren.

Links de tien meter lange spil van de molen De Gouden Engel.
Links de tien meter lange spil van de molen De Gouden Engel, gemaakt van een Deense eik.

De molen is in 2009 geopend en is gemaakt door de firma Poland uit Oterleek. Wij bewonderen de ambachtelijke manier van bouwen en de fraaie afwerking van allerlei zaken zoals de trapleuning en de houtverbindingen. Bart doet het maalproces uit de doeken en hij vertelt over de diverse onderdelen van de molen. De spil met een lengte van tien meter is gemaakt van eikenhout. Op internet zochten ze een eikenboom in Denemarken uit, die nog in het bos stond. Nu is die 'boom' het hart van De Gouden Engel en draait dat het een lieve lust is. Gewapend met meel, koek en folders rijden we weer richting Wognum, uitgezwaaid door de wieken van de trots van Koedijk.

We krijgen deskundige uitleg van Bart Slooten. We krijgen deskundige uitleg van Bart Slooten.

's Avonds een etentje in Schagen waarbij afscheid werd genomen van Cor Oudendijk als redactielid van het kwartaalblad Skroivendevort. Cor is vanaf het begin betrokken geweest bij de totstandkoming van het blad. Na 22 jaar en circa 2.700 stukken tekst gelezen en gezamenlijk nagekeken te hebben, vond Cor het welletjes. Z'n besluit werd betreurd maar begrepen. Zijn mederedactieleden Anja Zander, Bregtje Buishand en Anneke Molenaar brachten hem hulde met woorden en muziek. Ik wil u het eerst couplet van het afscheidslied, dat Bregtje maakte, niet onthouden. Het lied zat vol met mooie uitdrukkingen die Cor regelmatig te berde bracht.


Grôte Griet van Broekerhaven, wat is dut nou voor een lied?'
't Is voor jou, Cor, want je gane. 'k Voel je wel al pik je niet.
Want nei achtentachtig boekies vond jij 't nou welders zat.
Drok met werk en je femilie, 't aai dat zat al lang voor 't gat.

Cor vertelde in zijn dankwoordje dat hij die ochtend de Skroivendevort op de mat had gevonden. En voor het eerst wist hij niet wat daar in stond!
Cor, namens alle lezers van Skroivendevort: bedankt!

Anja Zander bedankt Cor Oudendijk.
Anja Zander bedankt Cor Oudendijk voor zijn jarenlange inzet
voor het kwartaalblad Skroivendevort, links zijn vrouw Janny.

De vlag in onze achtertuin op de kiek. De vlag in onze achtertuin op de kiek.

Voor het Vrije tijdsgidsje waar ik vorige week over vertelde, maakten we deze week enkele foto's van de vlag. Gewoon in onze achtertuin. Wim op een keukentrap, de vlaggenstok wat schuin houdend en ik maar knippen.

De eerste helft van de week hield ik me bezig met de begrafenis van mevrouw Geer Bruin-Krul, voorheen uit Zwaagdijk West, die woensdag plaatsvond. Samen met haar man Leen kwam ze altijd trouw naar alle Westfriezendagen. Ze was een echte West-Friese met hart voor haar gezin, de boerderij en de mensen om haar heen.

Tekst en foto's Ina Broekhuizen-Slot

 


Hé, is dat Westfries?

841. Ik ben blij dat ik thuis ben op de fiets, er staat 'n bonk wind (veel).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.