Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Weblog Binnendijks » 2011 » 20 februari

Van hazen en kieviten<

De eerste lammetjes aan de Oude Gouw in Wognum. De eerste lammetjes aan de Oude Gouw in Wognum.

Hoewel het nu (zondagavond 20 februari) weer heel koud is, met temperaturen onder het vriespunt en een snarig windje, was er halverwege de week toch iets van het voorjaar te merken.

Vooral woensdag was het helder weer met een lekker zonnetje. Ik fietste een rondje over de Grote Zomerdijk en de Noordermeer. Daarna linksaf de Rijndijk op. Halverwege stonden twee mannen van de provincie Noord-Holland uit te kijken over het land rondom. Ze bleken van de muskusrattenbestrijding te zijn en ze hadden een controleronde gedaan door het omliggende gebied.

Een vleugje voorjaar over het vlakke land bij de Rijndijk.
Een vleugje voorjaar over het vlakke land bij de Rijndijk.

Twee mannen van de muskusrattenbestrijding kijken naar de hazen in de Baarsdorpermeer. Twee mannen van de muskusrattenbestrijding kijken naar de hazen in de Baarsdorpermeer.

'Moet u eens kijken hoeveel hazen hier lopen!' zeiden ze tegen me. Ik keek met hen mee, eerst met het blote oog en later door hun verrekijker. Eén van de mannen telde. Hij kwam tot meer dan vijftig hazen. Ze zaten stil in het gras of renden achter elkaar aan over het land. Ik had nog nooit zoveel hazen bij elkaar gezien. Juist in deze tijd, nu het gras nog kort is en er nog weinig groeit op de akkers, zijn de hazen goed te herkennen.

Toen de eerste kieviten overvlogen en ik later bij de Oude Gouw de eerste lammetjes zag, was mijn dag goed!
Het voorjaar liet zich zien!

De leden van de streekdrachtgroep kwamen op in nachtkleding. De leden van de streekdrachtgroep kwamen op in nachtkleding (foto Kirsten Mac Donald-Mooy).

Maar nu is het weer omgeslagen: vorst en kou vieren hoogtij. Vrijdag hadden we een mooie avond in café Stam in Wognum. De streekdrachtgroep Enkhuizen verzorgde een kostuumshow en dat deden ze voortreffelijk. Nadat de lichten in de zaal uit gedaan waren, kwamen vier leden in nachtkleding op met blakers, nachtspiegel en kruiken in de hand. De leider van de groep Hans Verberne gaf duidelijke uitleg over de kleding en de attributen. Verbazing was er over de zogenoemde buikkruik, die door een man gedragen werd. Vervolgens werd daagse kleding geshowd en ten slotte de rijke dracht met hoofdtooi van de boerinnen. Ook de herenkleding kwam uitgebreid aan bod. Tassen, kledingstukken en ander materiaal stond uitgestald op het toneel. In de pauze en na afloop was er volop gelegenheid om dat te bekijken en vragen te stellen.

In het daagse goed.
In het daagse goed (foto Kirsten Mac Donald-Mooy).

Voor het genootschap heb ik deze week het Woord vooraf geschreven voor het jaarboek plus een korte tekst voor de nieuwe Vrije Tijdsgids, die over enkele weken verschijnt. Hierin zijn musea, instellingen en activiteiten opgenomen van West-Friesland. Leuk om te weten is dat de kaft een geurcoating krijgt met de reuk van pasgemaaid gras. Zo'n coating is een betrekkelijk nieuw fenomeen in de tijdschriftenwereld. Je kunt met je vinger over de kaft wrijven, dan stijgt er een geur op. Dat pas gemaaide gras lijkt me wel wat, het is één van mijn favoriete geuren en het deed me meteen weer denken aan de hazen, kieviten en lammetjes die deze week het voorjaar aankondigden!

Tekst en foto's Ina Broekhuizen-Slot

 


Hé, is dat Westfries?

405. Ik ben bij m'n zus op de zuikerstikken geweest (op kraamvisite).
Stik (boterham). Stik-eten (brood-eten).
Stikkebordje (boterhambordje).
Stikkebuul (broodzak).
Hij blijft op stikken (hij blijft over, met brood). Gastestikken (extra lekkere boterhammen als voor gasten).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.