Westfries Genootschap » Publicaties » Weblog Binnendijks » 2011 » 8 februari
Zaterdag was de jaarlijkse show van zelfgemaakte kostuums en daaropvolgend de veiling van maar liefst 151 kavels 'goud van oud', traditiegetrouw in café de Ridder in Berkhout. Al ver voor aanvang stond men in de rij te wachten om alle attributen in de grote gymzaal te bekijken en van commentaar te voorzien.
Die zaal was afgeladen vol toen de kostuumshow begon. We zagen een keur aan prachtige japonnen, van rustig en eenvoudig tot rijk versierd. Ook ondergoed werd geshowd. Nieuwe opzet van de kostuumcursus is dat begonnen kan worden met het maken van hemd, onderrokken en eventueel korset. Het jaar daarop volgt dan de japon. Twee heren liepen mee in de show en ook twee kinderen: tezamen met de dames vormden zij een mooi plaatje. Toen de 'modellen' bij aanvang op het toneel zaten, stond een rij fotografen voor hen om maar zoveel mogelijk foto's te maken van dit unieke stilleven.
Voorafgaand aan de kostuumshow zitten de deelnemers klaar op het toneel.
Voorafgaand aan de veiling stond Barbara Donker stil bij het afscheid van Margreet (en haar man Jan) de Reus. Jarenlang hebben zij beiden de voorbereiding voor de veiling op zich genomen. Ze regelen de inbreng, slaan vanaf begin januari alles op in hun huis en leggen alle kavels schriftelijk vast op een lange lijst. Margreet was ook secretaris van de commissie Kap en Dek. Haar verdiensten werden geprezen en ze kreeg een fraai boeket overhandigd. De commissie zal nog intern afscheid nemen van haar. Lies Smit uit Wognum is haar opvolgster, de commissie is verheugd dat zij (samen met haar man Fred) deze taak op zich wil nemen.
Ja, en dan de veiling. Curieuze zaken, bijzondere sieraden, gewone spullen, kleinoden en grote kisten: wat al niet. Het vond grotendeels zijn weg weer. Nieuwe eigenaren werden gelukkig gemaakt. Zelf kocht ik een kraantjeskan en een mooie, gouden broche, waar ik erg blij mee ben.
Rijke kostuums in Berkhout.
Ik kan het niet nalaten een korte opsomming te geven van de meest curieuze zaken: vliegenspuit, hullenplooimachine, slaapjak, gatenpetiel, drie dames onderbroeken, kwispedoor, doopmouwtjes, bijbelkastje, handbascule, maasbal, kluwenhouder, houten schrijfdoos, stenen waterfilter, badpak uit circa 1924, tafelschikking (zilveren cijfertjes), vossenbontje, brooddoek en een tamboereernaald.
Woensdag een echte vergaderdag: 's morgens de commissie presentatie en 's avonds algemeen bestuursvergadering. Bij de eerste spraken we onder meer over de organisatie van de commissiemiddag op 2 april, over de lezingen in oktober en over kandidaten voor de Auroraprijs. 's Avonds namen we onder andere besluiten over de aanpak van onze accommodatie, over deelname aan het provinciale project Oneindig Noord-Holland en over het tweede deel in de Westfriese Historische Reeks.
Boetje in Krabbendam.
Gister op bezoek bij de stellingmolen De Gouden Engel in Koedijk, die in 2008/2009 nieuw gebouwd is. Rondom op het erf staan ook een molenschuur, een koolboet, een maalderij en een knechtenwoning. Interessant om te zien én te horen (van stichtingsvoorzitter Bart Slooten) hoe dit allemaal tot stand gekomen is. We waaiden bijna uit onze jas, de wind kwam aanwaaien over het kille water van het Noordhollands Kanaal, niet erg aangenaam, maar wel goed molenweer. In Krabbendam troffen we een oud, groen boetje, dat ik u niet onthouden wil.
Tekst en foto's Ina Broekhuizen-Slot
Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.