Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Weblog Binnendijks » 2011 » 18 januari

Stevige kost in het Westfries Museum

Hutspot eten in de kelder van het Westfries Museum. Hutspot eten in de kelder van het Westfries Museum.

Het provinciale project Oneindig Noord-Holland is deze week van start gegaan. Met een extra bijlage bij het NHD en een aantal evenementen bij musea op zaterdag 15 januari. In het Westfries Museum konden 17e eeuwse gerechten geproefd worden en er werd uitleg gegeven over het voedsel uit die tijd.

Ook bier en wijn stond op het menu. Ook bier en wijn, zoals dat gedronken werd op de VOC-schepen, stond op het menu.

Dit in het kader van de tentoonstelling Smakelijk eten, die nog tot en met 13 maart te zien is. Ook de exposities in het museum van de Twintigste Eeuw en het Affichemuseum hebben eten als thema.

Uitleg over groente en fruit en over bereidingswijzen.
Uitleg over groente en fruit en over bereidingswijzen.

Een rijkgedekte tafel. Een rijkgedekte tafel.

Samen met Gerian Helder en Netty Zander bekijk ik de interessante tentoonstelling. Vooral de grote zaal met daarin ronde tafels met op de borden een beeldscherm, waarop een digitaal menu met allerlei informatieve filmpjes over gerechten, eten en drinken, producten uit de streek, e.d. Heel creatief gedaan! In de kelder staan diverse gerechten uitgestald. We proeven onder meer hutspot, kruidkoek, spinazietaart, paddestoelentaart en wijn en bier. Alles smaakt heerlijk, kruidig en pittig. In een andere ruimte wordt op plezierige wijze uitleg gegeven over het voedsel en de bereidingswijzen. We bekijken ook de tentoonstelling in het Affichemuseum met posters die betrekking hebben op voedsel en drank. En daarna is het tijd voor eigentijds eten en drinken in café Ridderikhof.

De Westfriese vlag hangt in de hal van het Park.
De Westfriese vlag hangt in de hal van het Park bij de Westfriese Sportverkiezing.
Eronder spreiden Dick en Ton Boon hun muzikale kwaliteiten ten toon.

Zondagmiddag: de Westfriese Sportverkiezing in schouwbrug Het Park. Op mijn voorstel hangt daar in de hal de Westfriese vlag. Tijdens de presentatie wordt een digitale afbeelding van de vlag langdurig geprojecteerd op een groot scherm. Goed om te zien! De verkiezing is een mooi spektakel. Wat wordt er veel en op hoog niveau gesport in onze regio! Ook wordt stilgestaan bij enthousiaste vrijwilligers en bij sporters die met veel tegenslag te kampen hebben gehad.

Een schoolbord vol West-Friese woorden.
Een schoolbord vol West-Friese woorden.

De Wognumse basisschool de Speelwagen startte maandag met een project over de eigen omgeving. Daar wordt de geschiedenis van het dorp ook bij betrokken. Ik mag die ochtend in groep 4/5 wat vertellen over en in het West-Fries. Het is leuk om te merken hoe nieuwsgierig de kinderen zijn. Ze willen graag wat leren over het dialect en samen lezen van rijmpjes lukt na een tijdje al heel goed.

Samen rijmpjes lezen en invullen.
Samen rijmpjes lezen en invullen, dat lukt best in het West-Fries.

Vanochtend vergadering met onze commissie organisatie en educatie. We bespreken het programma van de voorjaarsstreekmiddag (14 mei). Dan gaan we naar Valkkoog en luisteren in de kerk daar naar verhalen over dat dorp. Vervolgens gaan we eropuit! Het belooft een mooie dag te worden. Ook de Westfriezendag nemen we door en samen met enkele leden van de commissie Kap en Dek kijken we vooruit naar de najaarsstreekmiddag. Dan wil deze commissie een prachtige kostuumshow houden met kleding door de eeuwen heen. Het belooft een groots evenement te worden! De datum is zaterdag 5 november, hou die alvast vrij!

Tekst en foto's Ina Broekhuizen-Slot

 


Hé, is dat Westfries?

160. De handel op de veemarkt was levendig; de skossen waren druk in de weer (de daghandelaars die op dezelfde dag kopen en verkopen).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.