Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Weblog Binnendijks » 2011 » 11 januari

We gane weer!

Ja, we gane weer. In het nieuwe jaar er weer tegenaan! Vorige week lenigiesan begonnen met een aantal activiteiten.

Presentatie van het genootschap bij de Historische markt in Purmerend.
Presentatie van het genootschap bij de Historische markt in Purmerend.

Zondag werd er in Purmerend een historische markt georganiseerd, waarbij ook collega-verenigingen waren uitgenodigd. Zo waren er afgevaardigden van Edam, Middenbeemster, Nieuwendam en Wijde Wormer. En ook ons genootschap stond er met een kraam. Het contact was ontstaan door de succesvolle excursie die wij met de Westfriezendag maakten naar Purmerend. Er was veel belangstelling voor de markt en ook onze kraam trok bekijks. 'Wat hebben jullie mooie spullen!', werd er meermalen gezegd. Goed om te horen!

Anita Vis leest voor uit eigen werk (foto Ina Broekhuizen). Anita Vis leest voor uit eigen werk (foto Ina Broekhuizen).

Van een heel andere orde was de aanwezigheid van schrijvers van Creatief Westfries bij de open dag in het nieuwe gemeentehuis van Medemblik: het voormalige DSB-gebouw. Op zaterdag 8 januari stroomden al voor tienen talrijke nieuwsgierigen de grote hal binnen.

Riet Kuin draagt voor (foto Ina Broekhuizen).
Riet Kuin draagt voor (foto Ina Broekhuizen).

De West-Friese schrijvers van CW uit de nieuwe gemeente traden de hele dag op. Dat waren: Riet Kuin en Koos Swart uit Wervershoof, Anita Vis uit Andijk, Jaap Meester uit Nibbixwoud en ikzelf. We stonden tussen de bureaus op de financiële afdeling. Op één bureau en twee ladeblokken hadden we ons pr-materiaal uitgestald. Horden mensen liepen langs ons en bleven enkele minuten staan luisteren. Het was een heel aparte belevenis. Ruim 5.000 bezoekers kwamen een kijkje nemen in het prachtige gebouw, met als extra bijzonderheden de burgemeesterskamer, het café op de hoogste verdieping en de grote raadszaal.

Optreden van Jaap Meester. Optreden tijdens de open dag op zaterdag 8 januari.
Hier is Jaap Meester aan het woord (foto Ina Broekhuizen).

Op vrijdag 21 januari wordt het eerste boek in de Westfriese Historische Reeks gepresenteerd. Dat gebeurt in het gebouw van de Proeftuin Zwaagdijk. Ik ben heel blij dat dit boek verschijnt in samenwerking met uitgeverij Waanders. De eerste drie boeken in deze reeks gaan over de agrarische geschiedenis van Oostelijk West-Friesland, 1880-1930. In dit deel beschrijft Maarten Timmer de opkomst en de ontwikkeling van de bollenteelt. Uiteraard is het boek na de presentatie te bestellen via onze webwinkel voor € 19,50.

De financiële afdeling van het nieuwe gemeentehuis in Wognum.
Op de financiële afdeling van het nieuwe gemeentehuis in Wognum traden we
zaterdag de hele dag op met West-Friese verhalen en rijmen (foto Rob Kerker).

Of ik wensen heb voor 2011? Natuurlijk! Ik zou heel graag zien dat er een nieuwe commissie gevormd wordt: een Bouwhistorische commissie. De leden daarvan houden zich bezig met het vastleggen van panden (boerderijen voornamelijk) die gesloopt zullen worden. Dat vastleggen gebeurt middels beschrijvingen, fotografie en tekeningen van de plattegrond en de doorsnede.

Koos Swart in actie.
Koos Swart in actie (foto Ina Broekhuizen).

Ook zou het heel mooi zijn wanneer het kinderboek, dat het WFG wil uitgeven, er in 2011 komt. En daarnaast hoop ik veel waardevolle bijeenkomsten en op een groeiend ledenaantal!

Tekst Ina Broekhuizen-Slot

 


Hé, is dat Westfries?

160. De handel op de veemarkt was levendig; de skossen waren druk in de weer (de daghandelaars die op dezelfde dag kopen en verkopen).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.