Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Weblog Binnendijks » 2010 » 20 december

Oorkonde voor boerderijenkenner Jaap de Wit

Een witte wereld deze week, met mooie sneeuwlandschappen, maar ook met gladde wegen en ander ongemak. Gister ging ik voor in de prachtige, maar moeilijk te verwarmen kerk van Schellinkhout. De provinciale weg was redelijk te berijden, maar toen ik afsloeg bij het stoplicht, reed ik een geheel witte dorpsweg op. De kerkgangers zaten dicht bij elkaar en hadden gelukkig warme voeten dankzij de verwarming onder de stoelen. Ondanks de lage opkomst werd het een bijzondere ochtend met schitterende orgelmuziek en goede woorden en zang.

Zaterdagmiddag waren we uitgenodigd in de monumentale boerderij de Maartje Cornelishoeve in Barsingerhorn. Daar woont het gezin van de zoon van Jaap de Wit uit Schagen. Jaap is dé boerderijenkenner van dat gebied. Hij legt de bouw- en bewoningsgeschiedenis van alle boerderijen in en rondom Schagen vast. Dat doet hij niet alleen door het beschrijven van de historische feiten, maar ook door het nauwkeurig tekenen van in- en exterieur, plattegrond en details van de stolpen. Regelmatig plaatst de Schager Courant een artikel van Jaaps hand over stolpboerderijen. Daarnaast werkt hij hard om volgend jaar een boek uit te brengen over dit onderwerp. Bij zijn al jaren durende onderzoeksactiviteiten wordt hij gesteund door zijn vrouw Nel.

Jaap maakt zich grote zorgen over de achteruitgang van het boerderijenbestand. Uit die zorg komt vast zijn drive voor het vastleggen van feiten en beelden voort. In de Schager Courant van 26 november zegt hij: 'Wie regelmatig een rondje door het West-Friese platteland maakt, krijgt na een jaar de schrik van zijn leven. Niet alleen door verkeerd kleurgebruik of onjuiste gevelindeling bij nieuw- of verbouw, maar ook door de teloorgang van stolpen. De afgelopen tijd zijn er alleen al in de directe omgeving van Schagen bijna tien verdwenen.'
Jaap de Wit is een man met passie, met kennis en met talent. Daarvoor werd hij zaterdag, in de schitterend gerestaureerde stolp in Barsingerhorn, gehuldigd door de Westfriese Dansgroep Midwoud. Deze dansgroep reikt ieder jaar een oorkonde en een krentenmik uit aan een persoon of organisatie die zich inzet voor het behoud van de West-Friese cultuur.

Jaap en Nel de Wit .
Jaap en Nel de Wit omringd door leden van de Westfriese Dansgroep Midwoud,
waaronder Suze Kaan, Jenny Brugman, Piet Prins en echtgenote.
Zij staan in de tuin van de Maartje Cornelishoeve in Barsingerhorn.

Voorzitter Piet Prins prees de inzet van Jaap en wenste hem komend jaar veel succes met het samenstellen van zijn nieuwe boek. Jaap en Nel waren volkomen verrast door dit huldeblijk. Met een smoesje had men ze meegetroond naar de boerderij van hun zoon en schoondochter. Daar zagen ze hun kinderen en kleinkinderen staan plus een aantal genodigden en de afgevaardigden van de dansgroep in fraai kostuum. Een volkomen verdiend eerbetoon voor Jaap en zeker ook voor Nel de Wit.

Dinsdag was de laatste Algemeen Bestuursvergadering van dit jaar. Er is veel gebeurd en het nodige kwam tot stand of is in gang gezet in 2010. We kunnen terugkijken op een vruchtbaar jaar. Tot vice-voorzitter is Jan Smit gekozen, er zal de komende maanden gezocht worden naar een nieuwe penningmeester. Tot die tijd neemt Jan het penningmeesterschap waar. Johan Ursem, die in september gekozen werd tot bestuurslid, heeft zich teruggetrokken vanwege een groot aantal andere verplichtingen. Daardoor kan hij niet voldoende tijd vrijmaken voor de bestuursactiviteiten van het genootschap. Een belangrijk besluit is dat het bestuur instemde met de oprichting van een bouwhistorische werkgroep. Die krijgt als taak het zo compleet mogelijk vastleggen van de bouwhistorie van boerderijen, die cultuurhistorisch interessant zijn en gesloopt of ingrijpend verbouwd zullen worden.
Met het vragen van kandidaten voor deze werkgroep wordt een begin gemaakt. Hun werk komt in grote lijnen overeen met dat van Jaap de Wit. Het werkgebied betreft echter heel West-Friesland. Ik hoop van harte dat deze werkgroep/commissie in 2011 van start kan gaan en goed werk zal verrichten.

Tekst Ina Broekhuizen-Slot

 


Hé, is dat Westfries?

723. Ik hou niet van z'n konkelefóesies (smoesjes; overdreven beleefdheid, mooipraterij).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.