Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Weblog Binnendijks » 2010 » 13 december

Toneel en zang

Vrijdag in het gildehuis met een heel koppel mensen de nieuwsbrief ingepakt. In de envelop stopten we drie extra vellen, dus we waren tot twaalf uur bezig. Maar we hebben een gezellige groep, de tijd vloog om. Ook de nieuwjaarskaarten pakten we in. Mijn foto van Andries Smit met drie Friese paarden voor de ploeg bleek een goede keus voor deze kaart. Zijn broer Jan schreef in het Opperdoezer dialect een korte mijmering bij de afbeelding. De kaart is, zonder nieuwjaarswens, voor maar 1,50 euro verkrijgbaar in onze webwinkel en in het Timmermansgildehuis.

In de envelop ook een flyer van het boek dat is verschenen ter gelegenheid van de drie tentoonstellingen over 'eten', die in drie Hoornse musea, Westfries Museum, Affiche Museum en Museum van de Twintigste Eeuw, te zien zijn. Een mooi onderwerp, ieder museum geeft daaraan zijn eigen invulling. Zeker de moeite waard om te gaan kijken!

Na de inpakkerij van vrijdag volgde een weekend vol cultuur. Diezelfde avond bezochten we in Berkhout de revue, die opgevoerd werd ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de toneelvereniging Kunst naar Kracht. Een van oorsprong Bobeldijkse club, maar omdat er in dat dorp geen café meer is, verhuisde men naar Berkhout. De revue gaf een prachtig beeld van het dorpse wel en wee. Leuke, met vaart gebrachte scènes en veel afwisseling. Oudste speler Siep Kamminga die in sappig West-Fries praat met z'n moderne toneelkleindochters, Oôs moide as variant op de Berkhouter groep Oôs Joôs, mensen op het schoolplein die al wachtend liever mobiel telefoneren dan met elkaar praten en last but not least onze voormalige vice-voorzitter in een mooie rol als moeder van de boer die een vrouw zoekt. We hebben genoten!

In het kerkje van Eeningburg was zondagmiddag een mooi kerstconcert.
In het kerkje van Eeningburg was zondagmiddag een mooi kerstconcert
(Foto: Wim Broekhuizen).

En dat deden we zaterdag weer in het Scagon-theater in Schagen. Daar werd de musical Staal opgevoerd, een spel met als thema de Hoogovens. Centraal staat de familie Dekker, die ongeveer tachtig jaar gevolgd wordt. Vader Dekker heeft een tuinderij, maar vanwege de armoede verkoopt hij uiteindelijk grond aan de Hoogovens en hij gaat ook op de fabriek werken.
De grote invloed van de Hoogovens op werk, leven en wonen in Noord-Holland werd uitstekend in beeld gebracht. Goede spelers, korte, duidelijke scènes en aardige vondsten met minimale decorstukken, dans en zang. Staal is een productie van STAMP (Stichting Amateur Toneel Producties), die sinds 2001 dient als platform om originele historisch getinte stukken op de planken te brengen. De stichting gaf opdracht aan Ruud van Ling om het verhaal over de invloed van Hoogovens op het dagelijks leven en de daarmee gepaard gaande cultuuromslag te schrijven. Mooi om zo de geschiedenis te verbeelden. Gister nog meer cultuur. In het intieme kerkje van Eenigenburg traden Gerda Govers en Wil Luiken op met hun kerstprogramma. Het werd een sfeervolle middag met prachtige zang en piano- en orgelspel. Bekende en wat minder bekende kerstliederen, gouden nummers als True Love en I'll be home for Christmas en ontroering bij Ave Maria en Minuit Chrétien. Ook zongen we enkele nummers samen, wat altijd plezierig is. Een waardevolle middag in het kerkje bij de dijk.

Tekst Ina Broekhuizen-Slot

 


Hé, is dat Westfries?

383. Op oudejaarsavond had moeder boffers gebakken (kleine, dikke pannekoek, waarin gist gebruikt is) en bollebuisies (poffertjes).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.