Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Weblog Binnendijks » 2010 » 29 november

Een mooie vlaggenmiddag!

Wat hadden we een mooie middag vrijdag! Toen werd in de Bonifaciuskerk in Medemblik de Westfriese vlag gepresenteerd. Het was een afwisselend programma met muziek, toespraken, beelden en gedichten en ook 'effies biene rekke'. Want lang zitten in een kerk, is niet altijd een pretje. Er is trouwens genoeg te zien in deze monumentale Bonifacius. In één van de gebrandschilderde ramen prijkt het wapen van West-Friesland. En ja, daar ging het natuurlijk om deze middag. Het zogenoemde vlies van het wapen wordt gebruikt als afbeelding op de Westfriese vlag: twee gaande, aanziende leeuwen en vijf blokjes in de kleuren azuurblauw en goudgeel.

Gevelsteen in boerderij vertelt een verhaal.
Gevelsteen in boerderij vertelt een verhaal.

Dat 'biene rekke', na de toespraken en een muzikaal intermezzo, betekende dat alle aanwezigen naar het plein voor de kerk liepen. Daar kwam, onder klokgelui, de koets van Andries Smit uit Opperdoes aan met twee Friese paarden ervoor. In het rijtuig zaten Marijke en Jan Smit, in Westfries kostuum, en de kinderen Dirk Braakman en Pearl Snip. Met z'n vieren brachten ze de vlag naar de wachtende burgemeesters. Leden van het Noord-Hollands Ouderen Orkest speelden feestmuziek en er werd luid gejuicht.

De naam van de boerderij boven de darsdeuren.
De naam van de boerderij boven de darsdeuren.

In de kerk lazen Dirk en Pearl vier gedichtjes voor. Leuk om te horen hoe kinderen van zes, zeven jaar zo goed declameerden in het dialect. Humoristisch waren de gedichten die Joop van Diepen schreef op alle 15 gemeenten. Een compliment ook voor Netty Zander die prachtige foto's maakte van het Westfriese wapen op gebouwen in verschillende steden. Deze beelden ondersteunden de toespraak van burgemeester van Veldhuizen. In de ontvangstruimte draaide ook een slight-show van mooie foto's uit ons gebied.

De rouw- en trouwdeur in Twisk.
De rouw- en trouwdeur in Twisk.

Bij ons secretariaat stromen de bestellingen voor de vlaggen binnen. De eerste zending van gevel- en mastvlaggen is uitverkocht. We hopen op nog veel meer verkoop! De vlag mag wapperen in heel West-Friesland. Bij allerlei feesten en natuurlijk tijdens de Westfriezendag. Neem contact op met Corina.

Zie voor foto's en meer tekst: Nieuws.

Andries Smit uit Opperdoes.
Andries Smit uit Opperdoes reed vrijdag met zijn rijtuig bij de presentatie van de Westfriese vlag.
Maandag ploegde hij met drie paarden zijn land.

Woensdag hield ik een korte presentatie voor leerkrachten van alle scholen in de gemeente Medemblik. Het budget voor kunst- en cultuureducatie is teruggedraaid tot nul. Jammer! Van het geld dat er nog stond, zijn voor alle scholen twee leskoffertjes gemaakt voor de groepen 7 en 8: één over monumenten en één over archeologie. Die middag werden de koffertjes overhandigd aan de leerkrachten en ook gingen ze ermee aan de slag.

Kerkje van Benningbroek met de grafsteen tegen de muur.
Kerkje van Benningbroek met de grafsteen tegen de muur.

Als introductie vertelde ik iets over monumenten en de regio-archeoloog Carla Soonius hield een praatje over archeologie. Mijn trefwoorden waren kijken en het verhaal. Leren kijken is één, want monumenten zijn voor kinderen vaak gewoon. Oude gebouwen die er altijd al zijn, een kerk waar ze alle dagen langs lopen, een boerderij die schuin tegenover de school staat.

Kijken is één, meteen daarna komt het verhaal. Want aan alle monumenten zit een verhaal. Daar maak je dan een kinderverhaal van, met fantasie, maar gebaseerd op historische feiten. Dan gaat geschiedenis leven en beklijft het.

Bouwen Pilgromszoon op zijn paard met zijn beide kinderen.
Bouwen Pilgromszoon op zijn paard met zijn beide kinderen.

Als voorbeelden gebruikte ik een gevelsteen met schip in boerderij De Postgalei in Sijbekarspel, de grafsteen van Bouwen Pilgromszoon bij het kerkje in Benningbroek en de rouw- en trouwdeur in het Coenhuys in Twisk.

Tekst en foto's Ina Broekhuizen-Slot

 


Hé, is dat Westfries?

832. Dat ambtenaartje is zo'n hennemelker (napluizer, muggenzifter).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.