Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Weblog Binnendijks » 2010 » 22 november

Veel nieuwe leden in Obdam!

Gistermiddag vond de bijeenkomst voor onze nieuwe leden plaats in het kerkje aan de Braken in Obdam. Een plezierige, historische locatie, goed bereikbaar en een gastvrije ontvangst. Een groot aantal nieuwe leden kwam luisteren naar informatie over het genootschap en de stichtingen en commissies.

Bijeenkomst van onze nieuwe leden in het kerkje in Obdam.
Bijeenkomst van onze nieuwe leden in het kerkje in Obdam.

Van iedere organisatie was een vertegenwoordiger aanwezig, die vertelde over doelstelling en activiteiten. Het euvel hierbij is dat er veertien mensen aan het woord komen, die ieder hun verhaal willen houden. Dit heeft tot gevolg dat het deel voor de pauze lang (eigenlijk té lang duurde). Beelden ondersteunen de inleidingen maar de stortvloed aan informatie is te groot. We zullen ons er in de commissie presentatie over buigen of we een andere manier kunnen bedenken voor de invulling van deze middag. De afsluiting verzorgde Henk Kok. Hij droeg mooie West-Friese verhalen voor van gerenommeerde schrijvers.

Vrijdag hebben we het draaiboek voor de presentatie van de West-Friese vlag doorgenomen. Het belooft een leuke middag te worden, op 26-11 in Medemblik. Wie geïnteresseerd is in deze presentatie kan mailen naar dhr. H. Rood.

Henk Kok vertelt voor een aandachtig gehoor een aantal West-Friese verhalen.
Henk Kok vertelt voor een aandachtig gehoor een aantal West-Friese verhalen.

De verkoop van de vlaggen loopt goed. De eerste zending van 50 gevelvlaggen is al bijna uitverkocht. Ook hebben we fraaie wimpels te koop, drie meter lang, blauw met gele leeuwtjes erop. Die zijn bedoeld om permanent aan een vlaggenstok te hangen. Wanneer er vier bestellingen binnen zijn, laten we ze maken. Tot nu toe zijn er twee wimpels besteld, dus: wie interesse heeft, laat het weten aan Corina.

Woensdag was er een bijeenkomst in het Regionaal Archief Alkmaar met plaatselijke historische verenigingen van westelijk West-Friesland. Eerst werd op een enthousiaste en kundige manier het project Oneindig Noord-Holland geïntroduceerd. Ondanks deze geestdrift maakten de aanwezigen kritische kanttekeningen bij het project. Die gingen met name over de invulling (de aanlevering van de verhalen door de verenigingen en door particulieren) en de vraag of dit project werkelijk in een behoefte voorziet. Dat laatste werd bevestigd aan de hand van een onderzoek en in het eerste heeft de organisatie het volste vertrouwen. We wachten af... Oneindig Noord-Holland wordt op 13 januari 2011 groots gelanceerd met een extra bijlage bij het Noord-Hollands Dagblad en een tv-programma op RTVNH. Het tweede deel van de avond had de website als onderwerp. De historische vereniging Bergen toonde hun website en we bespraken de valkuilen en kregen adviezen, o.a. van het Archief.

Dinsdag was de laatste echte les met m'n kloine groepie. Dat zijn schrijvers, die verhalen/rijmen willen maken in het West-Fries. We hebben nog één gezamenlijke avond in december om het jaar af te sluiten, maar dan geef ik geen les meer. Een nieuwe groep schrijvers staat al weer in de startblokken om in 2011 te beginnen. De schrijvers van 2010 hadden dit keer mooie verhalen geschreven over Sinterklaas en Sint Maarten. Als opdracht in de les moesten ze óf onderstaand rijmpje óf het gedichtje afmaken. Dat leidde tot mooie teksten, waarbij het meestal goed, maar ook één keer heêl beroerd afliep.

Ik zou zeggen: laat u inspireren en probeer het ook eens!
Opdracht:

Roim:
't Was Sunterklaaseivend
en Els keek beloord.
D'r wens: een duur luchie
die was niet verhoord.
Nei, zai kreeg een boek en
een keers met een geur.
Wat was Gert weer kneertig,
docht Els met een kleur.

Verhaal:
Wat een ofvalder. Els maakte d'r pakkie open. Gien duur luchie, zoas ze vroegen had an Sunterklaas. Nei, enkeld een boekie en een dikke keers.
Tjoh, wat had Gert weer zuinig weest.

Tekst en foto's Ina Broekhuizen-Slot

 


Hé, is dat Westfries?

403. Joos (mensen), komen jullie te konkelen (schaften, te ± 10 uur in de voormiddag 'n rustpauze onder 't werk, waarin 'n kop koffie door de baas wordt aangeboden).
Opm.: 'Konkelen' is wel Ned. maar betekent dan knoeien, knoeierijen plegen, kuipen, intrigeren, kwaadspreken, bv.: Door konkelen achter onze rug hebben ze ons die mooie betrekking afgesnoept.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.