Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Weblog Binnendijks » 2010 » 15 november

Kolven en kerk

Een week met sterk wisselende West-Friese activiteiten. Dat begon in Bovenkarspel waar we in het Vereenigingsgebouw gastvrij ontvangen werden om er drie dagen lang het West-Friese onderdeel van Rondje Cultuur te verzorgen.

Onze spullen voor Rondje 
Cultuur staan klaar.
Onze spullen voor Rondje Cultuur staan klaar.

Samen met Anja Zander was ik maandag kwartiermaker. Vier keer kwam er een groep scholieren uit de derde klas luisteren naar onze verhalen over West-Friesland. Het waren mooie uren. Een paar citaten:

Luisteren naar verhalen over West-Friesland.
Luisteren naar verhalen over West-Friesland.

Een paar dagen later is er in het gildehuis een gesprek met enkele mensen van Cultureel Erfgoed Noord-Holland over het nieuwe project 'Oneindig Noord-Holland'. Het gaat nog wat stroef, de motivatie om mee te doen aan dit project is niet zo hoog.

Het gaat in principe om het ontsluiten van erfgoed in de breedste zin van het woord voor een breed publiek. Dat gebeurt door een verhalenplatform dat vertelt over de rijke geschiedenis van onze provincie. Het wil erfgoed zichtbaar maken en context geven. Niet alleen digitaal, maar ook in het landschap en in de vorm van evenementen of bijvoorbeeld een tv-serie. Begin 2011 wordt het project voor het publiek gelanceerd.

De historische verenigingen worden uitgenodigd om als partner mee te werken. In de beginfase door het opnemen van verhalen en publicaties over regionale en lokale geschiedenis en het koppelen van digitale collecties. Mijns inziens zullen verenigingen willen meewerken wanneer ze heel duidelijk de meerwaarde zien voor hun club. Aanstaande woensdag wordt het project gelanceerd bij een bijeenkomst van historische verenigingen uit westelijk West-Friesland. Ik ben benieuwd hoe er daar gereageerd zal worden.

Wandversiering in De Speulderai in Spanbroek.
Wandversiering in De Speulderai in Spanbroek, onderkomen van kolfvereniging De Vier Eenen.

Portretten van G.C. van Balen Blanken. Portretten van G.C. van Balen Blanken, onze eerste voorzitter, in De Speulderai

Donderdagavond was het genootschap uitgenodigd bij de kolfvereniging De Vier Eenen in Spanbroek. Daar werden de wedstrijden om de Van Balen Blankenprijs gespeeld. Omdat Van Balen Blanken ook de oprichter en eerste voorzitter was van ons genootschap, evenals van de kolfvereniging, kregen wij een uitnodiging.

Samen met Hans van Kampen toog ik naar De Speulderai. En gespeeld, dat werd er! Steeds drie kolvers in de baan. De spelregels waren me al spoedig (weer) duidelijk. Mooi om te zien hoe geconcentreerd er geslagen werd. De winnaar bij de heren was Jaap Klaver en bij de dames Geerie Bruin. Goed dat deze sport hier in ere wordt gehouden.

De lijst met deelnemers aan de Van Balen Blanken wedstrijd.
De lijst met deelnemers aan de Van Balen Blanken wedstrijd in Spanbroek.

Kees, de achterkleinzoon van Van Balen Blanken (midden),  reikt de prijzen uit.
Kees, de achterkleinzoon van Van Balen Blanken (midden), reikt de prijzen uit.
Links Jaap Klaver en rechts Geerie Bruin.

Jaap Klaver met zijn kliek en een bal van sajet. Jaap Klaver met zijn kliek en een bal van sajet.

Zaterdag het concert in Kolhorn met muziekvereniging De Eendracht (zie ook Binnendijks van vorige week). Wat een plezierige avond! Veel belangstelling van jong en oud voor de muzikanten, een gezellige sfeer, voorzaal en kerk versierd met allerlei filmmateriaal (posters, lampen, spoelen, popcorn), en een aantrekkelijk programma. Het voorlezen van Rapunzel op z'n West-Fries ging, mede door de goede geluidsinstallatie, nog beter dan vorige week in Abbekerk.

Ja, en dan gisteravond de West-Friese kerkdienst in Andijk, waar ik voorging. Over 'broôd' en 'genog', met liederen, schriftlezingen en overweging in het dialect. Goede reacties kreeg ik na afloop en zelf had ik er ook een goed gevoel over. Wat een pracht dat er nu, in de 21e eeuw, kerkdiensten in de streektaal gehouden kunnen worden!

Tekst en foto's Ina Broekhuizen-Slot

 


Hé, is dat Westfries?

225. De kippen lopen allemaal te eizen (voedsel zoeken en oppikken).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.