Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Weblog Binnendijks » 2010 » 8 november

Rapunzel op z'n West-Fries

Vorige week kreeg ik een mailtje van de voorzitter van muziekvereniging De Eendracht uit Kolhorn. Of ik misschien een heel korte versie van het sprookje Rapunzel zou kunnen omzetten in het West-Fries. Het was bedoeld om voor te lezen bij het muziekwerk Rapunzel, dat de vereniging zou spelen bij het West-Friesland Festival in Abbekerk. Ik vond het een leuk idee en het leek me ook goed wanneer ik die tekst zelf zou voorlezen. Op een donkere avond reed ik daarom naar de kerk in Kolhorn, waar de muzikanten repeteerden. Met harde wind en regen over de Westfriese dijk. Veilig en warm in de auto, maar tegelijkertijd wel prakkizerend over de mensen die vroeger de dijk bewaakten tijdens zo'n hevige novemberstorm.

Een volle zaal tijdens de najaarsstreekmiddag in Westwoud.
Een volle zaal tijdens de najaarsstreekmiddag in Westwoud, Cees Langedijk leidt de quiz.

De repetitie ging redelijk, het was even wennen, maar het bleek dat tekst en muziek elkaar mooi aanvulden. Vanmiddag brachten we het stuk voor 'het echie' in Abbekerk. Naderhand allerlei verraste reacties: van leuk tot 'dat kunnen wij ook wel eens doen'. Aanstaande zaterdag doen we het nog eens. Dan geeft de Eendracht een concert in de Kolhorner kerk. Benieuwd? Kom maar luisteren, de entree is gratis!

Vrijdag stond deels in het teken van de vlag. Onze werkgroep bezocht die ochtend de Bonifaciuskerk waar de presentatie van de vlag zal plaatsvinden op vrijdagmiddag 26 november. Een indrukwekkende ruimte waar de historie je tegemoet straalt. We hebben veel besproken, de uitnodigingen zijn de deur uit, de muzikanten die zorgen voor een intermezzo gaan oefenen en de vlaggen zijn besteld.

Bert van Baar treedt op met West-Friese liedjes.
Bert van Baar treedt op met West-Friese liedjes.

Zaterdag de streekmiddag in Westwoud. Een gevarieerd programma, waar de stichting Projector een groot aandeel in had. Er is veel werk verzet door de leden van deze stichting, ik heb genoten van de beelden en de films. Fraaie plekjes, vergadermomenten, prachtige uitspraken en wetenswaardigheden. Maar voor mij was het allermooiste dat ik aan het eind van de opname van een Westfriezendag bij de Broeker Veiling mijn moeder zag lopen. Ontroerend...

Donderdag vertelde ik over West-Friesland, het dialect en het genootschap bij een groep van Probus in Wognum. Dit zijn mensen die niet meer (betaald) werken en die eens in de veertien dagen samenkomen om van gedachten te wisselen en te luisteren naar een spreker of naar een inleiding door één van de leden. Ik had een aandachtig publiek, ongeveer een derde was West-Fries van geboorte.

De komende drie dagen geven we 'les' over West-Friesland in Bovenkarspel aan leerlingen van het middelbaar onderwijs in het kader van Rondje Cultuur. Waardevol om ook aan hen wat te vertellen over de kenmerken van dit gebied.

Tekst en foto's Ina Broekhuizen-Slot

 


Hé, is dat Westfries?

225. De kippen lopen allemaal te eizen (voedsel zoeken en oppikken).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.