Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Weblog Binnendijks » 2010 » 1 november

Nieuwe boeken en vragen

Twee boekpresentaties woonde ik de afgelopen week bij. Zaterdag 23 oktober presenteerde Ina Eilander haar nieuwe kinderboek 'Kom, dan ga ik je vertellen' in Obdam. Het was een goed verzorgde middag met clowns, muziek en zang. Een week later kwam het nieuwe wc-boekje van Siem de Haan uit. Deel vier alweer in de reeks boekjes met een lintje eraan, bedoeld om op te hangen op het toilet. 'Pleetje' is de korte en duidelijke titel. Midden in de Schager boekhandel Plukker las Siem wat voor, ook Marjan Beenken en Ton Schotten lazen enkele gedichtjes. Voor hen waren de beide eerste exemplaren. Een intieme presentatie, goed passend bij dit kleine boekwerk.

Boekpresentatie van 'Pleetje' van Siem de Haan.
Boekpresentatie van 'Pleetje' van Siem de Haan bij boekhandel Plukker in Schagen
(foto familie Komen).

Net kreeg ik een mail binnen over de presentatie van een boek getiteld 'Schakels', het gaat over vrouwen in West-Friesland. De auteur is Marianne Buisman uit Zwaag en zij schrijft over de vrouwen, de voor-moeders, uit haar familie. Ze vertelt aan haar kleindochter Elize hun verhalen en de relatie met de geschiedenis van hun tijd. Lijkt me een boeiend boek.

Ook bij het Westfries Archief en bij ons genootschap bestaan er plannen om te schrijven over vrouwen in West-Friesland. Soms lijkt het of dezelfde plannen opeens op verschillende plekken opduiken: het zal de tijdgeest zijn. Ik zou het heel leuk vinden wanneer er een thema-jaarboek komt over dit onderwerp.

Siem de Haan (rechts) reikt de eerste twee exemplaren van zijn nieuwe boekje uit.
Siem de Haan (rechts) reikt de eerste twee exemplaren van zijn nieuwe
boekje uit aan Marjan Beenken en Ton Schotten (foto familie Komen).

Nog een presentatie houdt ons bezig: die van de West-Friese vlag. Als alles goed gaat, vindt die plaats op vrijdag 26 november in de Bonifaciuskerk in Medemblik. Het wordt een mooi spektakel. Het geel-blauwe dundoek zal de komende tijd hopelijk op veel plaatsen wapperen.

Deze week hebben we voor het eerst vergaderd met het nieuwe bestuur. Andere gezichten, frisse opmerkingen. Er passeerde veel de revue: evaluaties, maar ook plannen en nieuwe activiteiten. Intensief vergaderen is het, met regelmatig een ontspannen moment. En dat is ook nodig!

We beginnen altijd met het verslag van de vorige keer en met de postlijst. Die lijst wordt dan aangevuld met de mails die we allemaal krijgen: van uitnodigingen tot vergaderverslagen.
Mails met speciale vragen aan het genootschap zijn er ook.
Een paar voorbeelden:

Dankzij onze website weten veel mensen het genootschap te vinden voor informatie over onze streek. Een goede zaak!

Ina Broekhuizen-Slot

 


Hé, is dat Westfries?

33. Ik ben op de zuikerstikken geweest (kraamvisite). Wat had m'n zus 'n pittig kloin purkie ('n lief klein kindje) in de wieg. Toen de buurmeisjes twee jaar geleden bij haar waren op de bruidstranen (in de bruidsdagen 'n glaasje kwamen drinken ten afscheid), was ze al gelukkig, maar 't haalt niet bij 't geluk van nu.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.