Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Weblog Binnendijks » 2010 » 13 oktober

Een leerzaam weekje

Donderdag was er een leerzame middag bij het NHD en drukkerij HDC-Media in Alkmaar. Deelnemers aan de Zomertoer, de wandeling die deze zomer gehouden werd op initiatief van de krant, kwamen daar bij elkaar voor een reünie. De uitslag van de foto- en gedichtenwedstrijd werd bekend gemaakt, we zagen een filmpje over de totstandkoming van het dagblad, we kregen een rondleiding met veel informatie en -last but not least- we spraken elkaar weer eens.

Iedereen zag er wel anders uit, geen rode polo's meer, maar lange broeken en wat donkerder kleding. Soms moest je even goed kijken voordat je iemand herkende. Interessant was het bezoek aan de redactie en de drukkerij. In een gigantisch tempo werden er reclamekrantjes gedrukt.

Verslaggever Ed Dekker.
Verslaggever Ed Dekker, mede-organisator van de Zomertoer,
op de redactie tussen een stel bewonderaarsters.

Ook leerzaam, maar dan hopelijk voor de deelnemers, was de cursus Kennismaken met West-Friesland, die we zaterdag gaven aan raads- en collegeleden. De bijeenkomst vond plaats in Eenigenburg, in het kleine café in dat dorp aan de West-Friese dijk. We zaten er heel gezellig, aan de tafeltjes met pluchen kleedjes. Ik denk dat de aanwezigen een vloed aan gegevens en verhalen over zich heen gestort kregen, al dan niet vergezeld van beeldmateriaal. De reacties achteraf waren positief, ook ik heb weer wat opgestoken door het luisteren naar de teksten van de andere cursusgevers.

Misschien niet leerzaam, maar wel goed om te horen waren de optredens van de schrijvers zondagmiddag tijdens Skroivendevort-loif. Een schouwburg vol liefhebbers van 't West-Friese dialect. Wat een gezicht wanneer je naar al die mensen keek vanaf het toneel! Een aandachtig publiek die het gebodene zeer waardeerde. En dat gebodene gaat niet gepaard met glitter en show, nee, het is eigenlijk heel gewoon wat hier gebeurt. Mensen lezen hun verhalen of rijmen voor of ze zingen een liedje. Belangrijk feit is dat ze de teksten zelf geschreven hebben, het komt dus uit hun hart, het hoort bij hen. Iedereen is weer anders, spreekt weer anders en dat zorgt voor afwisseling en dynamiek.

Twee orgels waren er: één buiten voor de deur en één binnen op het toneel. Samen met de erepoort en de melkbussen met bloemen zorgden ze voor een feestelijke sfeer bij dit zilveren jubileum van Creatief Westfries.

Een gratis krantje, daar is iedereen wel voor in.
Een gratis krantje, daar is iedereen wel voor in.

Gisteravond ook een leerzame avond met het kloine skroifgroepie. Zij leerden van mij het een en ander over het maken van een rijm en ik leerde weer van hen door hun inbreng. Dat rijmen nog niet zo makkelijk is, daar was iedereen het wel over eens aan het eind van de avond. Toch waren er mooie rijmen geschreven. De opdracht was om een rijm te maken over het onderwerp 'De zeumer zoit gedag'.

Gister leek het nog wel zomer, maar vandaag merk je dat die zomer toch gedag zegt. Bewolkt en fris, nat gras en spinnenwebben voor het raam. Er informeerde al iemand naar een West-Fries kerstverhaal. Ja, voordat je het weet is het weer december. Maar eerst, wat het genootschap betreft, nog een aantal activiteiten. Aanstaande zondag de eerste: de lezing van archeoloog Michiel Bartels over de opgravingen bij de Zuiderdijk. Allemaal welkom bij café De Vriendschap vanaf 13.30 uur. We beginnen om 14 uur!

Ina Broekhuizen-Slot

 


Hé, is dat Westfries?

361. Hoe ver ben je heen met je was?
't Loupt op 't lessie ('t loopt naar 't einde, 't is gauw klaar).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.