Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Weblog Binnendijks » 2010 » 30 september

Terug in West-Friesland

Op de zonnige woensdag 22 september reisden we vanuit Turkije terug naar West-Friesland. Op zulke momenten denk je wel eens: hoe is het mogelijk? 's Morgens wandel je nog even bij het hotel in de Turkse badplaats Antalya en 's middags loop je, je koffer achter je meetrekkend, door de straten van Wognum, van de bushalte op weg naar huis. Wat wordt de wereld klein!

Eeuwenoude brokstukken aan het strand bij Anamurium.
Eeuwenoude brokstukken liggen als achteloos weggeworpen speelgoed aan het strand bij Anamurium.

En toch ook: wat een verschillen zijn er tussen het land waar we met vakantie waren en het land waar we wonen. In zuid- en midden Turkije heeft het al zeven maanden niet geregend. In Holland waren we blij met die droge woensdag, waarop de zon weldadig scheen. In Turkije was het heet met temperaturen tussen de 30 en 40 graden, hier waren we blij met een graad of achttien!

Bijna buitenaards landschap in Cappadocië.
Bijna buitenaards landschap in Cappadocië.

En dan de historie en vooral ook het omgaan ermee. Hier worden alle vondsten, historische plekken en gebouwen beschreven, gedocumenteerd, gelabeld, beschermd, er komen borden bij, een hek erom, er wordt zorg aan besteed.
In Turkije ligt de geschiedenis letterlijk en figuurlijk voor het oprapen. Het strand bij de overblijfselen van de Byzantijnse stad Anamurium bijvoorbeeld ligt vol met brokstukken van pilaren en bouwstenen met versieringen. Als door een kind neergegooid en vergeten. Geen bordjes, geen duidingen bij dit eeuwenoude materiaal, een schouwspel onder de brandende zon dat onwezenlijk aandoet.
Hier gras- en bouwland, in Cappadocië rotsen van tufsteen, door erosie veranderd in sprookjesachtige formaties in een bijna buitenaards landschap. Maar genoeg vergelijkingen!

Over tot de orde van de dag.
Zondag oefenden we met de skroivers die op 10 oktober optreden in schouwburg Het Park. Skroivendevort Loif is uitverkocht! Om alles vlekkeloos te laten verlopen was er een soort generale repetitie in het dorpshuis in Abbekerk. We hebben lekker ontspannen naar elkaar kunnen luisteren, de sfeer was goed, de verhalen afwisselend en boeiend.

De groep die Skroivendevort loif.
De groep die Skroivendevort loif organiseert, v.l.n.r. Ina Broekhuizen, Henk Kok,
Dilly Koetsier, Jaap Meester, Diny Kreuk en IJs Broers (foto: Greteke Broers).

De dag erna vergaderden we voor de laatste keer om de puntjes op de i te zetten voor 10-10-10. Ik hoop op een mooie middag in Het Park!
Donderdag een vergadering met de commissie educatie en organisatie. We keken terug op de Westfriezendag en vooruit naar de najaarsstreekmiddag (u kunt al lezen over het programma-onderdeel van Projector bij Actuele info op de pagina van Stichting Projector op deze website), naar de inhoud van de cursussen die we in oktober geven voor raads- en collegeleden en naar de Rondjes Cultuur in Hoorn en Stedebroec.

Vanochtend hebben we gesproken over de inhoud en de opzet van de nieuwe folder van het genootschap. De bedoeling is dat die tijdens de streekmiddag in november gepresenteerd wordt. Zo zit je meteen weer midden in het West-Friese gebeuren en raakt Turkije al snel weer op de achtergrond.

Ina Broekhuizen-Slot

 


Hé, is dat Westfries?

33. Ik ben op de zuikerstikken geweest (kraamvisite). Wat had m'n zus 'n pittig kloin purkie ('n lief klein kindje) in de wieg. Toen de buurmeisjes twee jaar geleden bij haar waren op de bruidstranen (in de bruidsdagen 'n glaasje kwamen drinken ten afscheid), was ze al gelukkig, maar 't haalt niet bij 't geluk van nu.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.