Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Weblog Binnendijks » 2010 » 8 september

Op rust

Op rust zit ik vandaag. Want de drukte rond de Westfriezendag is achter de rug: de vergaderpapieren heb ik in m'n map gestopt, de afrekeningen voor de excursie en diverse cadeaus zijn geordend, de krantenberichten uitgeknipt, tientallen mailtjes gelezen en zo nodig beantwoord, verslag geschreven (zie website) en foto's verstuurd.

Excursie naar de Wieringermeer. Tijdens de excursie naar de Wieringermeer brengen we een bezoek aan de boerderij van akkerbouwer Koolen. Daar is de aardappeloogst in volle gang (foto: Margreet de Reus).

Nieuwe activiteiten staan op stapel: de aankondiging voor de najaarsstreekmiddag voor 't Vierkant moest geschreven worden en daarnaast enkele andere berichten voor dit blad, een brief aan de raads- en collegeleden over de korte cursus die het genootschap hen aanbiedt moet hoognodig de deur uit alsook een brief naar de stichtingen en commissies over het aanbieden van pr-materiaal.

Aanstaande vrijdag vergaderen we met een vertegenwoordiger van de gemeente Hoorn over de West-Friese vlag. Tijdens de Westfriezendag hebben we tien bestellingen binnengekregen. De vlag wordt gemaakt bij de Dokkumer Vlaggencentrale en ik kan u verzekeren: hij springt echt in het oog!

U kunt via de webwinkel van het Westfries Genootschap een vlag bestellen.
Wanneer er voldoende mensen ingetekend hebben, wordt opdracht gegeven voor het maken van een serie vlaggen.

Belangstelling voor kaarten en foto's. Belangstelling voor kaarten en foto's in het genootschapshuis in Middenmeer
(foto: Ina Broekhuizen-Slot).

Zondag stond het genootschap samen met Creatief Westfries op de Kunst en Cultuurmarkt in Hoorn. We hadden een mooie kraam, waar veel op te zien viel. Pittig wat anloop, dat 't rooide d'r op! Mooi om zo tussen allerlei culturele instellingen te staan: variërend van schouwburg Het Park tot de muziekschool van Midwoud. Diezelfde dag was er ook een activiteit bij het museum Huis van Oud. Onder de noemer 'Winterkost' konden de bezoekers genieten van snert, boerenkool, hutspot en pudding. De (vrijwillige) kokers hadden er veel werk van gemaakt en de bezoekers waardeerden dat terecht! Elly Kan op accordeon zorgde voor de muzikale omlijsting en af en toe vertelde iemand wat of las een gedicht of verhaaltje voor.

Kisten met namen van boeren.
In het onderkomen van het Genootschap voor de Wieringermeer staan deze zijkanten
van kisten met namen van boeren (foto: Ina Broekhuizen-Slot).

Aansluitend reden Wim en ik die middag naar de Grootweg. In de tuin vierde Gerian Helder feest ter gelegenheid van haar koninklijke onderscheiding. Haar jak met de 'grote' onderscheiding erop hing te pronken aan de kastdeur. 'Die blijft nog een week hangen!' had Gerian besloten. Met trots droeg ze het kleinere draaginsigne. 'Wat heb ik een fantastisch weekend gehad!' mailde ze me gister. 'Bijna te mooi om waar te zijn!'

Kisten met namen van boeren.
Lopend buffet met winterkost op het erf van het Huis van Oud (foto: Ina Broekhuizen-Slot).

Ja, en dan zo'n Westfriezendag... Met een spannende vergadering, met een gewaardeerd optreden van het koor Stuurloos, met een lunch voor ruim 260 personen, met een interessante excursie naar de Wieringermeer en een gezellig diner. Dat diner krijgt zo langzamerhand steeds meer faam: er wordt lekker gegeten, maar ook wordt er gezongen en voorgedragen. En dat draagt bij tot een heel goede sfeer!

Die Westfriezendag: een hoop werk van te voren, maar dat was het zeker waard!

Ina Broekhuizen-Slot

 


Hé, is dat Westfries?

798. 't Was erg stil om me heen; ik raakte eventjes beskoten (ingedommeld, sluimerend) in de stoel.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.