Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Weblog Binnendijks » 2010 » 26 augustus

De dijk over

De dijk over, ja, dat gingen we vorige week donderdag. Voor mij was het de laatste dag dat ik meeliep met de Zomertoer van het Noordhollands Dagblad. Deze wandelingen waaraan ongeveer tweeduizend mensen deelnamen, waren een succes. Veel bijzondere plekken her en der in de provincie werden bezocht door geïnteresseerde deelnemers.
Donderdag wandelden we in Zaandam, een stad met een boeiende geschiedenis. Die historie werd eens te meer duidelijk bij ons bezoek aan scheepswerf Vooruit en aan het Czaar Peterhuisje. Tot mijn verbazing hoorde ik daar dat tsaar Peter de Grote slechts acht dagen in dit huisje gewoond heeft. Een wonder dat het houten gebouwtje er nog steeds staat! Onder een beschermend dak laat het heel goed zien hoe de huizen destijds geconstrueerd werden. Ook de informatie over het leven en het werk van de tsaar was interessant.
Naast al dit ouds bezochten we ook nieuwe zaken: de rioolzuivering, een kinderboerderij annex schooltuin en een krachtig beeld van een havenwerker. Steeds was er uitleg door zeer betrokken mensen. Halverwege zagen we uit de verte ook nog een glimp van de Sail in. Na afloop mooi anzitte in De Koperen Bel. Even napraten en vooruitblikken op de laatste dag.

Ook in de vakantie zijn kinderen aan het werk in hun tuintje.
Ook in de vakantie zijn kinderen aan het werk in hun tuintje.
De wandelaars van de Zomertoer genieten van de mooie bloemen.

De dijk over. Dat gaan we ook met de Westfriezendag volgende week zaterdag. Twee excursies voeren de deelnemers buiten West-Friesland: naar Purmerend en naar de Wieringermeer. Voor die excursies bleek veel belangstelling te bestaan, maar ook is er behoorlijk wat interesse voor de boerderijen in Wognum en voor het bakkerijmuseum in Medemblik annex rondrit door Twisk. Het wordt vast weer een mooie dag, maar wat is er veel voor te bereiden en te bespreken. Gister en eergister drie genootschapsvergaderingen: twee keer met een commissie en één keer met het dagelijks bestuur. Daartussendoor natuurlijk nog het nodige bellen en mailen.

Een doorkijkje naar de Sail in. weg naar Haringhuizen.
Een doorkijkje naar de Sail in.

Zondag ontmoetten de bestuursleden elkaar eens op een andere manier. We gingen ‘om de thee’ bij Netty Zander op de Gouw. Gezellig praten (en dus niet vergaderen), de tuin bekijken en een korte wandeling maken naar het pad over de Wuiver. Dit pad ligt op de oude kade, die naast de sloot de Wuiver liep. Het pad is niet verhard en voert van de Gouw naar de Herenweg in Opmeer. Je loopt er heel mooi met schapen als enige tegenligger.

Zaterdag nam ik een kijkje in Nieuwe Niedorp, het was immers het weekend van ‘Nazomeren in Niedorp’. Veel fietsers die hevig tegen wind in trappend reden van tuin naar tuin en van tentoonstelling naar proeverij. In de tuin achter de karakteristieke boekwinkel Julius werd voorgelezen en voorgedragen door schrijvers uit de streek. Tussendoor was er sfeervolle muziek en zang van Niedorper Tom van Berkel. Iedereen kon binnenlopen, wat drinken en genieten van de entourage en de teksten. De diepe tuin met fruitbomen zorgde voor een prachtige entourage. In mijn praatje opperde ik nog eens het plan om met een groep mensen af en toe een avond West-Fries te praten. Gewoon, nergens om, alleen om de taal die je in je jeugd leerde weer te wekken en op te rakelen. Twee reacties heb ik al binnen. Het zou leuk zijn om te beginnen met een groepje van een man of acht. Wie weet...

Met z'n allen over een bruggetje in het centrum van Zaandam.
Met z'n allen over een bruggetje in het centrum van Zaandam.

Ina Broekhuizen-Slot

 


Hé, is dat Westfries?

23. Dat kind lag lekker te spragen in de zon (koesteren, zonder bedekking met dekens). Na 't middageten doet opa altijd 'n tukkie of: tokkie (middagdutje, middagslaapje, sièsta).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.