Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Weblog Binnendijks » 2010 » 18 augustus

Binnendoiks

'Binnendoiks' heet het nieuwe kleine boekje dat ik vrijdag presenteerde tijdens de Zomertoer. Ja, de titel is geleend van dit weblog en 'verwestfriesd'. Nog nooit heb ik zo'n korte boekpresentatie gehouden. En ook nog nooit op zo'n bijzondere plaats.

We wandelden vanaf Zwaag naar Zwaagdijk-West en vandaar over het fietspad tussen dat dorp en Nibbixwoud. Een nog redelijk nieuw pad met daarin twee bruggen die over de Kromme Leek liggen. Vlak daarnaast is een breed grasveld en daar heb ik enkele woorden aan het boekje gewijd. Kort, want 't miggelde al en er leek een grote bui aan te komen. Ik gebruikte vier zinnen. 'Ik heb een nuw boekie. 't Hiet Binnendoiks. 't Rooit 'r op. En 't is te koop.'

 Interieur van het Stroomhuis.
Interieur van het Stroomhuis.

Daarna kregen Netty Zander, Ed Dekker en Rien Floris de eerste exemplaren en ik bedankte Theo Mes voor de mooie foto's en Trudy Schouwe, die de opmaak deed. Daarna liep de groep van bijna driehonderd lopers weer snel verder, want de lucht zag dreigend. Maar bij de Saalhof aan de Oosteinderweg tussen Nibbixwoud en Wognum scheen de zon weer volop en werden de boekjes uitgestald op een pallet. Tussen de rondleidingen door en ook daarna kon ik vele malen m'n handtekening zetten met daarbij 'Zomertoer 2010'. Een goede start van de verkoop. De boekjes bevatten twintig gedichten met bijpassende foto's. Ze hebben al het moois dat er te zien is binnen de Westfriese Omringdijk tot thema, zoals een stolp, de dijk zelf, een wiel, een molen, kasteel Radboud, fruit en de Schager markt.

De wandeling vrijdag was weer zeer afwisselend en gezellig. Door Netty Zander werd op twee plaatsen aandacht besteed aan het oude veenriviertje De Kromme Leek. Ze schetste de historie en het belang van dit water voor West-Friesland en onderstreepte dat dit één van de oudste landschapselementen is in deze streek. Dus: bewaren en beschermen!

Na afloop van de tocht ben ik met Netty naar Schellinkhout gereden en daar hebben we overnacht in het Stroomhuis: een huisje op palen vlakbij de dijk met uitzicht op het water en het land. De volgende ochtend werden we verrast met een grandioos ontbijt in de zon! Echt de moeite waard. Wat een prachtplek trouwens camping De Appelhoek aan de Zuiderdijk 46. Een aanrader, zo dichtbij en toch helemaal eruit! We hebben plezierig gesproken met de eigenaren Ellen en Paul Wagenaar. Op het terrein staat een oud vissershuisje met daaraan vast gebouwd een stolp. Het geheel is onbewoond en overwoekerd met klimop. Paul heeft plannen om dit pand te restaureren/in originele staat te herbouwen en er vakantieappartementen in onder te brengen. Een goed streven!
Zie verder voor een verslag verslag van het verblijf in het Stroomhuis elders op deze site. Een overnachting is nog te boeken tot en met eind september (0229 501150).

In het Stroomhuis kun je over de Zuiderdijk heen kijken.
In het Stroomhuis kun je over de Zuiderdijk heen kijken.

Gister weer vergaderd over Skroivendevort loif op 10 oktober a.s. Het programma is samengesteld, binnenkort zijn er oefensessies gepland onder leiding van Henk Kok uit Schagen. De bedoeling daarvan is de tekst zo goed mogelijk voor te leren dragen. Ik heb er zin in! De helft van de kaarten is al verkocht, dus wacht niet te lang met bestellen. Zie Creatief Westfries op deze site.

Deze week heb ik niet meegewandeld met de Zomertoer. Morgen hoop ik nog één keer mee te kunnen naar Zaandam. Bij deze wil ik Ed Dekker en Rien Floris complimenteren met de organisatie van de wandelingen en vooral ook het regelen van al die bezoeken aan zoveel verschillende bedrijven en particulieren. Zo laat je Noord-Holland zien van zijn mooiste kant! Een geweldig initiatief!

Ina Broekhuizen-Slot

 


Hé, is dat Westfries?

649. Loop je straks even aan: ik heb 'n boskip an je (iets met je te bespreken).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.