Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Weblog Binnendijks » 2010 » 12 augustus

Een mooie week!

Nieuwsgierige passant. Nieuwsgierige passant.

Wat een mooie dagen deze week! Eerst een gezellige dag in Schagen op donderdag 5 augustus. Op de heenweg een paar buien, maar eenmaal in de marktstad was het droog en het bleef droog. De optocht was weer als vanouds met heel veel publiek langs de route. Om één uur stonden de meeste mensen in West-Fries kostuum al bij de lange tafels klaar om plaats te nemen. Her en der moesten er nog stoelen neergezet worden, tafelkleden gespannen en borden en lepels neergezet, maar al gauw zaten bijna tweehonderd gasten klaar om gezamenlijk te gaan eten. Muziek van de Uienhoop en koorzang van Liederlijk omlijstten de maaltijd. Veel toeristen kwamen een praatje maken en foto's nemen. Nog een koppie thee of koffie toe op het terras aan de markt en de dag was weer goed!

 

De Nijl, de Niger of een sloot bij Bobeldijk?
De Nijl, de Niger of een sloot bij Bobeldijk?

De dag erna stond in het teken van varen. Niet ver, geen wereldreis, geen cruise, maar gewoon bij Bobeldijk en Berkhout. Gerian Helder was de kapitein en Netty Zander en ik vormden de bemanning. We voeren langs de ringsloot van de Baarsdorpermeer en vervolgens richting Bobeldijk. Netty en ik vergeleken het water met de groene wallenkant met de Niger en de Nijl. Onder Bobeldijk en onder de spoorlijn door naar Berkhout. Daar achter het dorp om, zo zie je huizen en bedrijven eens van de achterkant: heel verrassend. Bij het Klompenmakerspad zagen we ineens een bankje. Daar legden we aan voor een korte stop. Daarna weer retour naar de Leekermeer, waar we samen proostten op deze mooie tocht ‘om de landen’.

Op weg naar Haringhuizen.
Op weg naar Haringhuizen.

De dijk ‘beneer’. De dijk ‘beneer’.

Ja, en dan begint de Zomertoer van het NHD. Iedere dag goed verzorgde wandelingen door fraaie landschappen waarbij veel te bekijken valt. Ik liep maandag, dinsdag en woensdag mee. Drie keer een prachtdag! Maandag op Wieringen: altijd een speciaal gevoel op dat eiland. Langs de Waddenzee en door het golvende land. Mooie stops, onder meer in de schitterende gedichtentuin van Joke Tesselaar-Karsten. Dinsdag Schagen. Twee stolpboerderijen met enthousiast vertellende eigenaren en een mooie wandeling door de landerijen. Het eeuwenoude kerkje van Haringhuizen was onze pleisterplaats met uitleg en orgelspel. Gister Nieuwe Niedorp-Winkel- Lutjewinkel. We bezochten een interessant museum met talloze attributen uit de jaren '30-'40 en kregen een boeiende rondleiding in de kaasfabriek van Campina in Lutjewinkel. Daar werken nu zestig mensen, terwijl vroeger een groot deel van de bevolking van dat dorp op de fabriek werkte. De kaas smaakte prima!

Uitleg in de kaasfabriek van Lutjewinkel. Uitleg in de kaasfabriek van Lutjewinkel.

Wat is het aardig om te ervaren dat er zoveel moois en bezienswaardig bestaat in onze provincie. Ieder dorp, iedere straat heeft zijn eigen verhaal. Morgen lopen we rond de Kromme Leek. Netty en ik hebben deze wandeling uitgezet. Bij de Kromme Leek hoop ik mijn nieuwe (kleine) boekje met foto's en gedichten te presenteren. Een goede locatie voor dit lieve boekje.

 

 

Wandelen op Wieringen langs de Waddenzee.
Wandelen op Wieringen langs de Waddenzee.

Bij de abri in Barsingerhorn luisteren naar Anja Zander en leden van de schrijversgroep Hoogwoud.
Bij de abri in Barsingerhorn luisteren naar Anja Zander
en leden van de schrijversgroep Hoogwoud.

Wandelen door het gras.
Wandelen door het gras.

Ina Broekhuizen-Slot

 


Hé, is dat Westfries?

22. Ik ben drie nachten te warskip geweest (te logeren). We krijgen vandaag twee warskippers (logés, logées).
Volksrijmpje:
Warskippers en vis
Bloiven maar drie dagen fris.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.