Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Weblog Binnendijks » 2010 » 4 augustus

Weer mooi in Opmeer!

Het voorbrengen van de koeien tijdens een keuring. Het voorbrengen van de koeien tijdens een keuring.

Wat was het weer een mooie dag: maandag 2 augustus in Opmeer. Vorig jaar voor de 100e keer, dus nu het eerste jaar in een nieuwe bestaanseeuw. Een goed en divers programma met voor iedereen wat wils. Vooral ook aan de jeugd is gedacht. Dieren trekken natuurlijk altijd, zeker als de aaibaarheidsfactor hoog is. Maar daarnaast: een spectaculaire show met een gigantisch voertuig, dat over autowrakken heenrijdt, een vrolijk zingende cowboy en allerlei speeltoestellen. De gratis entree in het zwembad is eveneens een pré.

Zouden dit de jongste medewerkers zijn? Zouden dit de jongste medewerkers zijn?
Ook bij het showen helpen kinderen en jongeren, die met veel inzet de kalveren en koeien voorbrengen. En dat is soms best zwaar werk!
De dag werd officieel geopend in het gemeentehuis met een ontvangst voor genodigden. Burgemeester Nijpels heette iedereen welkom en voorzitter Nico Vriend sprak kort en kernachtig en wenste allen een ‘enorm mooie dag’.
Ja, en dan gaat die dag van start. Met het hijsen van de vlag, de rubrieken van de één- en tweespannen, de keuringen, optredens van de Spierdijker Dansers, de springruiters, een show van jachthoornblazers en jachthonden et cetera.


Als echte boerin keurt Gerian dit Zweedse gras. Als echte boerin keurt Gerian dit Zweedse gras.

Daaromheen een fleurig lint van kramen en stallen waar bedrijven en organisaties hun beste beentje voor zetten. Het weer was prima, geen spat regen en niet te warm, dus geen wonder dat er duizenden bezoekers kwamen kijken in Opmeer!
Samen met Gerian Helder was ik er als vertegenwoordiger van ons genootschap. Niet in kostuum deze keer, maar wel met een (steeds gebruikelijker wordend) hoedje. We hebben genoten van de gastvrijheid en de goede sfeer en natuurlijk van de vele gesprekken en gesprekjes die we voerden. Moe maar voldaan keerden we 's avonds huiswaarts. Het was weer mooi geweest in Opmeer!

Ook mooi was het zondag bij het Huis van Oud. En ook daar was het druk. Honderden mensen kwamen luisteren naar het Snijderkoor uit Hoogwoud. De zangers zorgden voor een feestelijke en ontspannen stemming met hun gevarieerde repertoire.

Grote drukte bij het Huis van Oud op zondag 1 augustus.
Grote drukte bij het Huis van Oud op zondag 1 augustus.

In de week die voor ons ligt, organiseert het Noordhollands Dagblad wandelingen op verschillende plaatsen in de provincie. Ik hoop een aantal keren mee te lopen en zeker op vrijdag 13 augustus. Dan is het rondje Hoorn, dat Netty Zander en ik bedacht hebben. Een goed initiatief te meer daar er allerhande interessante bezoeken gebracht worden aan bedrijven en particulieren.

Het Snijderkoor treedt op op het erf van het museum.
Het Snijderkoor treedt op op het erf van het museum.

Gerian en ik vermaken ons prima op de Landbouwdag.
Gerian en ik vermaken ons prima op de Landbouwdag.

Ina Broekhuizen-Slot

 


Hé, is dat Westfries?

405. Ik ben bij m'n zus op de zuikerstikken geweest (op kraamvisite).
Stik (boterham). Stik-eten (brood-eten).
Stikkebordje (boterhambordje).
Stikkebuul (broodzak).
Hij blijft op stikken (hij blijft over, met brood). Gastestikken (extra lekkere boterhammen als voor gasten).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.