Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Weblog Binnendijks » 2010 » 23 juli

Theater binnen de dijk

Deze weken zijn er veel theatervoorstellingen te zien in West-Friesland. De Karavaan trekt rond en bezoekt steden en dorpen met straattheater en optredens in en rond boerderijen en andere karakteristieke gebouwen. Vorige week vrijdag bezochten Netty Zander en ik op uitnodiging van Kunst en Cultuur Noord-Holland twee voorstellingen bij de boerderij Boomlust aan de Schermerdijk bij Oudorp. Een mooie locatie, alleen het ernaartoe lopen over de ringvaart en langs de dijk was al een genot.

Raplied met kreten over plattelandslandproblematiek.
Raplied met kreten over plattelandslandproblematiek.

Een deel van de prachtige regenboog. Een deel van de prachtige regenboog.

Eerst was er een Ronde tafel-voorstelling waarbij het accent lag op voedsel. De bezoekers zaten letterlijk aan een ronde tafel en, terwijl er 'eerlijk' voedsel opgediend werd, hoorden we verhalen en discussieerden we over het wereldvoedselprobleem. De tijd was eigenlijk te kort om heel diep op de materie in te gaan, want na een uur werden we verwacht bij de film 'de Omloop' van Pé Okx. Deze cineast heeft twaalf maanden lang één dag per maand, van zonsopgang tot zonsondergang, over de Westfriese Omringdijk gelopen totdat hij weer terug was bij het beginpunt. Na elke drie stappen maakte hij een foto, steeds recht vooruit. Al die duizenden foto's heeft hij nu een film van drie kwartier samengesteld, die een fascinerend beeld geeft van de dijk in alle seizoenen en in al haar facetten. Live muziek maakte het geheel tot een echt theatergebeuren. We keken deze film bovendien in het vierkant van de boerderij, wat de sfeer nog meer ten goede kwam.

Als afsluiting een lied, rechts agrariër Kees Nieuweboer uit Aartswoud. Als afsluiting een lied, rechts agrariër Kees Nieuweboer uit Aartswoud.

Zaterdagavond met Gerian Helder naar het Theaterlaboratorium van de Karavaan. Die zijn dit jaar neergestreken in Aartswoud. Daar doen de medewerkers onderzoek, ze bezoeken mensen en bedrijven, houden interviews en voeren gesprekken. Deze avond werden een aantal korte scènes gespeeld, her en der in het weidse landschap achter de boerderij van Kees en Jeannette Nieuweboer aan de Westfriesedijk. Melk, koeien, dorp en toekomst stonden centraal. Er werd gezongen, gerapt en toneel gespeeld, er waren hilarische èn ernstige scènes. En er was koffie en thee en tijd om te praten en van gedachten te wisselen met de spelers.

Schapen op de Westfriesedijk.
Schapen op de Westfriesedijk.

Slagroom op het theatertoetje vormde een indrukwekkende (dubbele) regenboog die zich, na een regenbui, majestueus boven het lage land welfde. Zo'n decor had de Karavaan zelf niet in huis, maar kregen we voor niets van Moeder Natuur. Volgend jaar komt deze groep spelers weer naar West-Friesland met een toneelspel gemaakt van de ingrediënten die ze nu verzameld hebben.

Woensdag gaven Joop van Diepen en ik in Hoorn de eerste les van de cursus Kennismaken met West-Friesland. De cursus wordt dit keer gegeven in het kader van de Zomerschool. Het waren goede uren met geïnteresseerde cursisten.

Paalzitten en kermis in Lambertschaag.
Paalzitten en kermis in Lambertschaag.

Tijdens een fietstocht door West-Friesland maakte ik bijgaande foto's. En een afbeelding van (een deel van) de regenboog bij Aartswoud wil ik u natuurlijk niet onthouden.

Ina Broekhuizen-Slot

 


Hé, is dat Westfries?

23. Dat kind lag lekker te spragen in de zon (koesteren, zonder bedekking met dekens). Na 't middageten doet opa altijd 'n tukkie of: tokkie (middagdutje, middagslaapje, sièsta).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.