Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Weblog Binnendijks » 2010 » 15 juli

Zomer!

Ja, het is echt zomer! Met heel warme dagen, met onweersbuien en harde wind, met 's morgens de keukendeur openzetten en die pas 's avonds laat weer dichtdoen.

En zomer betekent bij het Westfries Genootschap 'jaarboeken'. Eerst de presentatie, die gehouden werd in Enkhuizen. En kort daarna volgt een dag van inpakken en ophalen. Dat gebeurde op woensdag 7 juli in de schuur op het erf van Pieter de Boer in Zuid-Scharwoude. Heel plezierig dat we ieder jaar van die locatie gebruik mogen maken. Corina heeft vanaf half negen de tafels en stoelen al klaar gezet en om negen uur stromen de inpakkers binnen. Veel dezelfde gezichten, maar er zijn ook enkele mensen voor het eerst. We zitten altijd 'mooi an', er is gezellige praat en het werk gaat dan ook behoorlijk snel. In de envelop stop je een boek, een Vierkant en twee losse vellen, envelop dichtplakken of -nieten en in een doos doen. Als de doos vol is, dan goed kijken waar die naar toe moet. Corina heeft op alle wanden grote vellen gehangen met daarop de namen van de ophalers. Daar moeten de desbetreffende dozen met boeken bij komen te staan.

Veel belangstelling voor de blootgelegde binnenzijde van de dijk bij Schellinkhout.
Veel belangstelling voor de blootgelegde binnenzijde van de dijk bij Schellinkhout.

We worden uitstekend verzorgd met hapjes en drankjes door Barbara Donker en even na twaalven lunchen we samen. Het inpakkarwei zit erop! Al voor één uur stappen de ophalers binnen. Ze komen weg en weer vandaan, van Lelystad tot Lisse, van Wieringen tot Bergen. Ook hier lopen mensen met tientallen jaren ervaring! Dozen worden in de auto geschoven, een enkeling, die dichtbij woont, komt op de fiets en stopt de fietstassen vol. Daar gaan ze! Honderden boeken op weg naar grage lezers! Ook TPG bezorgt enkele honderden boeken bij leden die ver weg wonen.

Ik hoop dat u intussen geniet van uw jaarboek, er staan weer zeer diverse artikelen in. Maandag hadden we de jaarlijkse vergadering met de redactie om te evalueren en vooruit te kijken. De inhoud van het jaarboek 2011 is al voor een redelijk groot deel gevuld. Een goede zaak, er is dus aanbod genoeg.

Donderdag de laatste les voor de zomer van het kleine schrijfgroepje. De schrijfopdracht was 'kermis' en daar kwamen mooie verhalen uit. Over hoe de kermis vroeger opgebouwd werd en over dat vreemde 'kermismeisje' dat zomaar een paar dagen in Spierdijk naast je in de klas kwam zitten.

Maandag bespraken we het programma voor Skroivendevort-loif (u weet wel: op 10-10-10 in Hoorn). Het wordt vast mooi, ik heb er al zin an. Dinsdag was er een bijeenkomst met het bestuur van het Museumoverleg Textielmedewerkers (zie ook Nieuws). Goed om kennis te maken en van elkaar te horen. Doel was een samenwerkingsovereenkomst te tekenen tussen het Textieloverleg en het genootschap, zodat de band tussen beide partijen duidelijker is.

Ja, en dan gister naar de dijk. Niet om er te wandelen of te fietsen, nee, om binnen in te kijken. Ik vond het een bijzondere ervaring. Zie verder Nieuws. Op en rond de dijk reist ook de Karavaan. Ik hoop de komende week een aantal voorstellingen te kunnen zien. Daarover meer in de volgende Binnendijks.

Ina Broekhuizen-Slot

 


Hé, is dat Westfries?

85. Als je de hele dag flink gewerkt hebt, ben je 's avonds wel 'ns hooigat (flink vermoeid).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.