Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Weblog Binnendijks » 2010 » 6 juli

Een bedrijvig weekje

Net goed en wel terug van onze reis naar Santiago of er stond me een drukke week te wachten. Een week vol verrassende momenten.

Zo wordt er anno 2010 een nieuwe dijk aangelegd in het IJsselmeer. Zo wordt er anno 2010 een nieuwe dijk aangelegd in het IJsselmeer ten behoeve van scheepvaart, recreatie en natuur.

Woensdag 30 juni eerst vergadering van de commissie presentatie. We spraken de bijeenkomsten voor de komende maanden door: openingsdag in Schagen, de presentatie en het inpakken van het jaarboek, Landbouwtentoonstelling Opmeer, de Westfriezendag, de culturele markt en de Open Monumentendag in Hoorn en de twee lezingen in oktober in het kader van de Week van de Geschiedenis. Daarna snel naar huis en vervolgens naar Medemblik voor de officiële opening van de buitendijkse natuur- en recreatieontwikkeling in het IJsselmeer bij de Vooroever. Na de ontvangst fietsten we langs het beoogde project en over mooie fietspaden tot het Stoommachinemuseum. Daar kregen we uitleg over het gebouw en de machines en over de op handen zijnde renovatie van het museum.

In Medemblik stapten we aan boord van het zeilschip de Abel Tasman en voeren we naar de plaats waar men bezig is nieuwe dijken aan te leggen. Tussen die dijken komt een vaargeul, waardoor grote schepen kunnen aanleggen ter hoogte van het Stoommachinemuseum. Rond de dijken wordt grasland, rietgebied en strand gerealiseerd. De recreatiemogelijkheden en de natuurfunctie worden zodoende versterkt. Netty Zander zal bij Nieuws een verhaal schrijven over dit project.

Donderdag de openingsdag van de Schager folkloremarkt. In het weekend had ik, namens het genootschap, voor de Schager Courant een verhaaltje geschreven over het historische belang van de markt. Deze eerste dag was alvast een topdag met goed weer en veel mooie kostuums. De nieuwe miss, Sandra van Dijk van de Gouw (Hoogwoud), zag er stralend uit, de maaltijd bij Markt 15 was weer als vanouds. De deelnemers in kostuum kregen een waaier met daarop tien tips voor het dragen van West-Friese kleding en hoofdtooi (wat wel en wat niet kan). Een goed initiatief!

Afscheid van Siem de Haan van schrijversgroep Langedijk I. Afscheid van Siem de Haan van schrijversgroep Langedijk I.

's Avonds gingen wij met de mensen van onze schrijversgroep uit eten. We namen afscheid van één van onze oudste leden: Siem de Haan. Hij is de 'leider' geworden van de nieuwe groep in Veenhuizen en hij stopt daarom bij onze groep in Langedijk. Het werd een gezellig etentje met zang, muziek en veel gepraat.De schrijversgroep op de Westfriese dijk bij Kolhorn.
De schrijversgroep op de Westfriese dijk bij Kolhorn.

Het toneelstuk Verkassen II wordt opgevoerd. Het toneelstuk Verkassen II wordt opgevoerd
op een braakliggend terrein tussen Zwaag en Blokker. Alle weekenden in juli nog te zien, vanaf 21.30 uur.

Vrijdagavond naar het toneelstuk Verkassen II op het kale bouwland tussen Zwaag en Blokker. Verkassen I speelde (vorig jaar) in de historische kas op de fruittuin van de familie Balk en ging over de eventuele verkoop van de tuin aan een projectontwikkelaar. Het tweede deel speelt in niemandsland. De tuin is verkocht, maar het terrein ligt braak, want vanwege de recessie is de huizenverkoop gestaakt. De familie wil een zorgboerderij beginnen - of is weggaan en letterlijk 'verkassen' een optie? Modern toneel was het, waar ik eerst altijd weer even aan wennen moet. Maar langzamerhand worden dingen duidelijk en raakte ik geboeid door het totaal aan beeld, woorden en muziek.

Zaterdag de presentatie van ons jaarboek. U vindt in Nieuws een verslagje van deze bijzonder geslaagde ochtend.

Kolven op de minikolfbaan bij het museum Huis van Oud. Kolven op de minikolfbaan bij het museum Huis van Oud.

Zondag de West-Friese kerkdienst in Venhuizen, waar 'brood' centraal stond. Goede woorden en mooie liederen. 's Middags oude spellen bij het Huis van Oud: leuk en prima weer hiervoor!

Gisteravond vergaderden we met de redactie van ons jaarboek, we keken terug en vooruit. Voor volgend jaar liggen er al weer diverse artikelen op de plank.

Vanochtend vergaderd over Skroivendevort loif. U komt toch ook op 10-10-10 in Het Park in Hoorn? Het wordt vast een mooie middag met veel West-Fries! Jaap Meester opende de vergadering om tien minuten over tien met de woorden: we gaan het hebben over 10-10-10! Hij meldde dat er al 300 kaarten verkocht zijn! Dus: wacht niet te lang. Zie website bij Creatief Westfries en 't nieuwe Vierkant.

Ina Broekhuizen-Slot

 


Hé, is dat Westfries?

323. Op carnaval had ie zich verkleed; hij zag er kakkelollig uit (potsierlijk, belachelijk, als 'n hansworst); de meesten konnen 'm geniesen (herkenden 'm niet eens).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.