Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Weblog Binnendijks » 2010 » 29 juni

Drie weken naar Santiago

De afgelopen drie weken ben ik op reis geweest. Heel letterlijk op reis, want we reden een lange tocht (2.700 kilometer) naar een doel. Iedere dag kwamen we daar een stukje dichterbij, iedere dag had zijn eigen charme/problemen/weer/ervaringen en indrukken. Het doel was de Spaanse bedevaartsplaats Santiago de Compostella. Ik reed (in de auto) mee als begeleidster/verzorgster van een groep van veertien fietsters.

De prachtige kathedraal van Burgos. De prachtige kathedraal van Burgos.

Hieronder een kort verslagje van de tocht en een foto die gemaakt is bij de aankomst, nu al weer een week geleden. Vanaf gister stort ik me weer in het West-Friese, maar de reis heeft een onvergetelijke indruk op me gemaakt.

Leden tourclub Wognum volbrengen Santiago-tocht
In een lange rij fietsten de veertien leden van de tourclub Wognum op maandagmiddag 21 juni het plein voor de Sint Jacobskathedraal in Santiago de Compostella op. Hun tocht naar deze Spaanse bedevaartsstad was volbracht! Het rijden van ongeveer 2.700 kilometer verliep zonder grote problemen, enkele pleisters en blauwe plekken, een gebroken stuur en veel lekke banden en gebroken spaken daargelaten.

Wim en ik voor de kathedraal in Santiago.
Wim en ik voor de kathedraal in Santiago.

De twaalf mannen en twee vrouwen vertrokken op vrijdag 4 juni uit Wognum. Zij werden 's morgens voor zeven uur toegesproken door wethouder Zwagerman, hij overhandigde alle deelnemers een handdoek van de gemeente Medemblik. Vervolgens gingen de enthousiastelingen op pad, uitgezwaaid door familieleden en vrienden. De auto met aanhanger volgde hen. Eerst reed de groep naar Haarlem, waar de rit officieel begon. De eerste etappe eindigde in Breda. Daarna door prachtig en divers landschap, door kleine dorpjes en grote steden, langs machtige gotische kathedralen (Chartres, Burgos, Léon) en eenvoudige Romaanse kerkjes naar Santiago. De route werd na ongeveer een week steeds beter aangegeven door de bekende schelp of de symbolische afbeelding ervan, vaak in blauwe en gele kleuren. In Spanje kwamen er al meer pelgrims op de route, vaak bepakt en bezakt, soms al maanden onderweg. Ook de simpele, maar ontroerende kruizen en de sobere refugios en hostals wezen erop dat we een bedevaartsroute volgden.

Zeer oude Romaanse kapel met eveneens zeer oude cypres. Zeer oude Romaanse kapel met eveneens zeer oude cypres.

In achttien dagen werd de zware tocht volbracht. Er werd geen rustdag gehouden, de lengte van de etappes was gemiddeld 150 kilometer. De fietsers reden onder wisselende weersomstandigheden: boven op de Col de Somport in de Pyreneeën was het een graad of vijf, de laatste twee dagen in Spanje meer dan dertig graden. Indrukwekkend was de aankomst op het plein voor de kathedraal. 'We hebben het gehaald!' was de juichkreet.

Moe maar heel voldaan keerden de rijders en hun twee begeleiders terug in Wognum. Het was grandioos! Het hele verslag van deze tocht is te lezen op de website van de tourclub: www.tourclubwognum.nl . Ook zijn daar meer foto's te zien.

Hier staat de hele groep bij elkaar voor de kathedraal in Santiago de Compostella. Bovenste rij, vl.n.r. Willem de Jong, René Boots, Piet de Winkel, Simon Kuin, Cees Koeman, Ruud Dol, Kees Stam, Cees Swinkels, Kees Wijnker.
Daarvoor, v.l.n.r.: José de Jong, Ruud Veken (chauffeur), Jan Louter, Wim Broekhuizen, Ina Swinkels, Adrie Hoogewerf en Ina Broekhuizen (begeleiding).

Ina Broekhuizen-Slot

 


Hé, is dat Westfries?

173. 'Tijd is geld', zegt men. Daar is veul van an (grotendeels waar).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.