Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Weblog Binnendijks » 2010 » 2 juni

Op reis

We gaan op reis en met het afronden van allerlei zaken heb ik mijn handen zo vol dat de Binnendijks van vorige week erbij ingeschoten is. Wanneer we terug zijn pak ik de draad weer op.

Vrijdagochtend om zeven uur precies vertrekt een groep van veertien fietsers uit Wognum naar de Spaanse bedevaartplaats Santiago de Compostella. Er rijdt een volgauto achter hen aan. Daarin mag ik plaatsnemen naast de chauffeur en om bijna drie weken mijn zorgen te besteden aan de rijders - zie onderstaand bericht. De eerstvolgende Binnendijks zal dus pas begin juli verschijnen.

Rode meidoorn aan de Westeinderweg in Wognum. Rode meidoorn aan de Westeinderweg in Wognum.

Vanavond op de valreep nog een DB-vergadering, waarop een aantal belangrijke zaken besproken zal worden, en dan trek ik de deur van het gildehuis achter me dicht.

Vorige week met de commissie organisatie en educatie (kortweg: coe) vergaderd over de Westfriezendag en de najaarsstreekmiddag. Alle excursies zijn rond, de tekst voor 't Vierkant is klaar. We bieden u weer een gevarieerd programma. Leuk is dat de stichting Creatief Westfries één van de excursies verzorgt in verband met hun 25-jarig bestaan. De najaarsstreekmiddag wordt gehouden in De Schalm in Westwoud. Stichting Projector zal een deel van de middag invullen met korte en lange filmpjes en ander beeldmateriaal.

De meidoorn bloeit volop.
De meidoorn bloeit volop.

Ook hebben we gesproken over de korte cursus 'Kennismaken met West-Friesland' die we in oktober willen geven aan raads- en collegeleden. Deze week heb ik me verdiept in de liturgie en de overweging voor de West-Friese kerkdienst die gehouden wordt op zondag 4 juli in de hervormde kerk van Venhuizen. De liederen zijn klaar en de 'preek' ook, de tekst voor de gebeden kan ik schrijven wanneer ik weer terug ben. Hebt u belangstelling? Iedereen is welkom in deze dienst, waaraan Gerda Govers (zang) en Wil Luiken (orgel) medewerking zullen verlenen.

Overstekend 'wild' in Wognum.
Overstekend 'wild' in Wognum.

Wat West-Fries betreft: vorige week opgetreden bij Aris Bouwens - altijd gezellig - en deze week voor oud-dijkgraven van Nederland. Noord-Holland was de ontvangende provincie en de samenkomst vond plaats in Loosdrecht. Om ook het noordelijk deel van de provincie aan bod te laten komen, was ik uitgenodigd. Rijmen over water en wind, de wiel en de dijk kwamen natuurlijk aan bod.

West-Friesland is op z'n mooist nu! Goed om foto's te maken van het rijke landschap. Met een aantal van die foto's neem ik afscheid. We gaan op roet, de woid uit, de hort op. Ik eindig met de pelgrimswens: vrede en alle goeds.

Ina Broekhuizen-Slot

 


Hé, is dat Westfries?

352. Buurman was juist bij ons met koppiestoid (de tijd van gezamenlijk koffie of thee drinken in 't gezin te ± 10 uur en 15 uur).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.