Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfries Genootschap » Publicaties » Weblog Binnendijks » 2010 » 19 mei

Drie keer de dijk

Drie keer was ik de afgelopen dagen op de dijk. Zaterdag op de dijk van de Wieringermeer, bij het Gat in de dijk, de plaats waar de dijk op 17 april 1945 doorgestoken werd om de Meer onder water te zetten. Ik oriënteerde me in de Wieringermeer op een mogelijke excursie voor de Westfriezendag. Nou, ik denk wel dat die er komt. Ik kreeg veel medewerking van het Genootschap voor de Geschiedenis van de Wieringermeer. Zij ontvangen ons graag in hun onderkomen in Middenmeer. Voorafgaand daaraan rijden we rond door de Meer, waar zoveel veranderingen (zullen) plaatsvinden (glastuinbouw, windturbines, Wieringer Randmeer). Uiteraard gaan we kijken bij het Gat in de dijk, nu een mooi natuurgebied op een afgelegen plek aan de rand van de polder. Ook zullen we waarschijnlijk zo'n karakteristieke Wieringermeerboerderij bezoeken. Kortom: er is genoeg te zien en ook te vertellen over de jonge geschiedenis van de Meer.

Opnames op de dijk tussen Schardam en Scharwoude. Opnames op de dijk tussen Schardam en Scharwoude bij het monument ter nagedachtenis aan de dijkdoorbraak in 1675.
Dit monument is in 1975 geplaatst op intitiatief van het Westfries Genootschap (foto Rob Kerker).

De tweede dijkontmoeting was gister (dinsdag). Toen vertelde ik kort iets over het markante punt op de dijk tussen Schardam en Scharwoude. Daar staat het monument dat herinnert aan de dijkdoorbraak eind 1675, de laatste keer dat West-Friesland onder water kwam te staan. M'n verhaaltje werd opgenomen door Rob Kerker voor de dvd Rondje West-Friesland deel II, die gaat over de Westfriese Omringdijk. Het was een winderige dag en boven op de dijk was het zeker vijf graden kouder dan aan de voet ervan. Maar eigenlijk horen wind en kou bij een dijk. 't Was in ieder geval prachtig om daar te staan en rond te kijken.

Sascha Baggerman gaat vanuit een hoogwerker de windvaan op de toren plaatsen. Sascha Baggerman gaat vanuit een hoogwerker de windvaan op de toren plaatsen.

Vanochtend de derde keer bij de dijk. Nu in Eenigenburg bij het Huis te Nuwendoorn. Het hoogste punt van de nieuwe toren was bereikt en daarom was het feest: gedeputeerde Sascha Baggerman dronk pannenbier, plantte een boom en plaatste een windvaan op de torenspits (zie ook Nieuws). De dijk lag er in al zijn glorie! Als een groene guirlande (citaat van Sjaak Bos) slingert hij (of zij) daar door een schitterend landschap. De foto's die hierbij geplaatst zijn, vertellen hun eigen verhaal.

De Westfriese dijk richting Schoorldam.
De Westfriese dijk richting Schoorldam. Op de voorgrond de nieuw aangelegde lage dijk waarop een wandelpad zal komen. Deze dijk ligt op de plaats waar de oorspronkelijke dijk was gesitueerd.

Het zou mooi geweest zijn wanneer de West-Friese vlag ook op één van de hoeken van de toren zou wapperen. Maar de procedure voor instemming door alle West-Friese gemeenten loopt nog. De gemeenteraden van Niedorp, Medemblik, Enkhuizen en Wervershoof moeten nog een besluit nemen waarin zij hun goedkeuring hechten aan vlag en wapen. Daarna worden deze ter registratie aangeboden bij de Hoge raad van Adel. Ik hoop van harte dat één en ander in het najaar van 2010 zijn beslag zal krijgen. Bij ons secretariaat komen regelmatig vragen binnen over de vlag: hebben jullie die te koop, waar kan ik die krijgen?
Nog even geduld, er wordt aan gewerkt!

Uitzicht richting de Zijpe.
Uitzicht richting de Zijpe.

Alle foto's bij de Nuwendoorn: Ina Broekhuizen-Slot

Ina Broekhuizen-Slot

 


Hé, is dat Westfries?

573. M'n ouwe bromfiets moet opgeruimd worden. Elke dag zit ik er aan te madderen of: medderen (knoeien, klungelen, inspannend werken).
Dat gemadder moet nu 'ns uit zijn (dat moeilijke werk).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2021 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.