Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Weblog Binnendijks » 2010 » 4 mei

Vragen en vrijheid

De gouden Opperdoezer Ronde. De gouden Opperdoezer Ronde.

Deze maand twee verzoeken om een interview. Beide van studenten die bezig zijn met een onderzoek. Laura Geerts loopt stage bij de Regio VVV (Alkmaar) en maakt een inventarisatie van het recreatieve aanbod rond de Westfriese Omringdijk. Daarnaast onderzoekt ze de identiteit van West-Friesland. Aan de hand van deze gegevens ontwikkelt ze een arrangement voor toeristen.

Monica Boer studeert aan de hogeschool In Holland en onderzoekt in opdracht van Steunpunt Zorg en Welzijn (Hoorn) in hoeverre de problemen die in de media gesteld worden over West-Friese jongeren (drank- en drugsproblematiek) herleid kunnen worden naar de West-Friese cultuur. Doel van het onderzoek is te bekijken of en op welke manier het Steunpunt de jongeren kan ondersteunen bij eventuele problemen.

30 jaar' in Afrikaantjes Gezien in de tuin van Cor Stam: '30 jaar' in Afrikaantjes met daarboven drie kroontjes.
Op de foto een detail.

Door beide studenten werd ik ondervraagd over de West-Friese cultuur. Van tevoren kreeg ik de vragen toegestuurd. Ik schrijf er enkele op. Wat zou u antwoorden?

De vlag uit in Opperdoes!
De vlag uit in Opperdoes!

Alle straten versierd! Alle straten versierd!

Onderzoek I:
- Wat zijn specifieke karakteristieken van deze regio? (dat is nog goed te bedenken)
- Wat is de USP van dit gebied (Unique Selling Point)?
- Ook is er een ESP (Experiental Selling Point). Dat is de belevenistegenhanger van de USP. Sommige bestemmingen stralen een gevoel uit (bv. Toscane = dolce vita). Denkt u dat West-Friesland ook een gevoel uitstraalt?
- Is er een bepaalde icoon (persoonlijkheid) waar deze regio bekend om staat?
- Hoe zou u de bewoners van dit gebied omschrijven?
- Zijn er typische streekverhalen over deze regio?
- Welke kansen en bedreigingen gericht op toerisme en recreatie ziet u binnen deze regio?

En zo nog een stuk of acht vragen. Mijn antwoorden werden opgenomen. Ik had een uur en zeventien minuten nodig om alles zo goed mogelijk te verwoorden.

Onderzoek II:
- Wat zijn volgens u de belangrijkste aspecten van de West-Friese cultuur en jongerencultuur (normen, waarden, gebruiken)?
- Ziet u een duidelijk verschil tussen de cultuur van vroeger en die van nu en wat zijn die verschillen?
- Op welke manier zou de West-Friese cultuur invloed kunnen hebben op de problemen die door de media gesteld worden?

Langs het Kluiten lagen schuiten. Langs het Kluiten lagen schuiten met allerlei oud tuindersgereedschap, kleding, kisten, manden en producten.

En hierna nog drie vragen. Monica schreef alles op in een schriftje. We spraken ruim een uur met elkaar. Ik heb gevraagd om de resultaten van de onderzoeken, ik ben erg benieuwd naar de conclusies. Monica en haar twee medestudentes gaan binnenkort met een groep jongeren uit de Streek stappen. 'Maar', vertelde ze, 'voordat ze uitgaan, gaan ze altijd eerst samen klaverjassen.' Kijk, dat is nu West-Friese cultuur.

Het zijn ieder jaar weer bijzondere dagen, die dagen in de eerste week van mei. Herdenking en bevrijding. Verhalen, herinneringen, emoties, feest - zoveel gevoelens, zoveel vreugde. Gisteravond een stijlvolle dodenherdenking in Wognum waar ik mijn medewerking aan mocht verlenen. Vandaag, 5 mei, bezochten we hét West-Friese oranjedorp: Opperdoes. Alle straten versierd, in veel tuinen afbeeldingen rond een thema (dit jaar: kunst), volksspelen op de Gouw onder het wakend oog van de oude hervormde kerk, een tentoonstelling van oude schoolfoto's in de basisschool in verband met '100 jaar onderwijs in Opperdoes'. We bekeken alles en werden verrast door mooie vondsten en prachtige versieringen. De saamhorigheid in het dorp is groot.

Aan de Nieuweweg werden West-Friese gezegdes uitgebeeld.
Aan de Nieuweweg werden West-Friese gezegdes uitgebeeld.
Deze spreuk troffen we aan in de tuin van onze penningmeester Jan Smit.

Aanstaande zaterdag is de vijfjaarlijkse reünie van inwoners en oud-Opperdoezers. Dan wordt het feest zo mogelijk nog groter.

Zaterdag is onze streekmiddag in Kolhorn. Ik heb er zin in, Kolhorn is zo'n uniek dorp. Ik hoop u er te zien!

Ina Broekhuizen-Slot

 


Hé, is dat Westfries?

409. Wat is de soep fleeuw (flauw, niet hartig).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.