Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Weblog Binnendijks » 2010 » 2 mei

Feest!

Pieter van den Berghe. Pieter van den Berghe is vereerd met zijn koninklijke onderscheiding.

Feest was het donderdag 29 april. In het gildehuis stond oranjegebak klaar met oranjebitter en jus d'orange. Pieter van den Berghe, secretaris van Landelijk Schoon, werd die ochtend benoemd tot ridder in de orde van Oranje Nassau. De daarbij behorende onderscheiding werd uitgereikt in de Hoornse Oosterkerk. Daarna werden Pieter en zijn vrouw Francisca naar het gildehuis gebracht, waar een feestelijke bijeenkomst georganiseerd was voor familie en genodigden. Vorig jaar werd Pieter benoemd tot lid van verdienste van ons genootschap vanwege zijn inzet voor Landelijk Schoon. Zijn verdiensten werden nu nog eens onderstreept met deze onderscheiding.

Feest in het gildehuis.
Feest in het gildehuis.

Narcissen bij een stempelpost in de Zijpe. Narcissen bij een stempelpost in de Zijpe.

Feest was het ook gister. Toen wandelde ik tezamen met vele anderen door de bollenvelden in de Zijpe. De organisatie was in handen van Bloeiend Zijpe, die niet alleen deze tocht opzet, maar ook onder meer een fietstocht en een expositie in 't Zand organiseert. Dit alles om de Zijpe als bollengebied te promoten. We troffen het, want het overgrote deel van de bollen stond volop in bloei.

Nog weinig gekopte tulpen, maar zeeën van rood, geel, wit, paars, oranje en allerlei mengvormen. Een prachtig gezicht!

Honderdduizenden tulpen in bloei.
Honderdduizenden tulpen in bloei.

De dichtersnarcis. De dichtersnarcis, de oudste narcissensoort in Nederland, bloeit in het Wildrijk.We wandelden ook door het Wildrijk (bij Sint Maartenszee) waar de wilde hyacinten in bloei stonden. Daartussen groeide de oudste narcissensoort van Nederland: de narcissus poëticus. De dichtersnarcis dus. Kijk, dat sprak mij aan en ik maakte meteen een aantal foto's van deze bijzondere soort.


Wilde hyacinthen in het Wildrijk.
Wilde hyacinthen in het Wildrijk.

Privé vierden we deze week twee feesten. Woensdag mijn verjaardag en donderdag het afscheid van Wim. Na bijna 32 jaar stopte hij met zijn werk als fysiotherapeut in het Westfries Gasthuis in Hoorn. Twee gedenkwaardige dagen vol emoties en herinneringen.

Ina Broekhuizen-Slot

 


Hé, is dat Westfries?

383. Op oudejaarsavond had moeder boffers gebakken (kleine, dikke pannekoek, waarin gist gebruikt is) en bollebuisies (poffertjes).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.