Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Weblog Binnendijks » 2010 » 21 april

Een mooie dag in Friesland!

Hindelooper schilderwerk op een paar klompen. Hindelooper schilderwerk op een paar klompen.

Ja, ik begin maar meteen met datgene waar ik nog vol van ben: het uitje gister naar Friesland met de reiscommissie van het genootschap. Om negen uur vertrokken we uit Hoorn met een gezelschap van 43 West-Friezen. Mooie rit door het Friese land. In Workum stond de koffie met oranjekoek klaar in een sfeervol café aan het stadsplein. Daarna genieten van de prachtige schilderijen in het Jopie Huisman-museum. Wat een bijzondere kijk had hij op voorwerpen en mensen! Er was een extra tentoonstelling over schoenen, die bestond Jopie's schilderijen met schoenen erop plus 25 schoenen van topontwerper Jansen. Een heel aparte combinatie!

Rondwandeling door winderig Hindeloopen.
Rondwandeling door winderig Hindeloopen.

In de kerk kregen we uitleg over de klederdracht. In de kerk kregen we uitleg over de klederdracht.

In Hindeloopen lunchten we in het schaatsmuseum. Heel gezellig! In de kerk kregen we gedegen uitleg over de Hindelooper klederdracht van man en vrouw. Na een korte rondwandeling arriveerden we weer in het schaatsmuseum. Daar kwamen we ogen te kort. Er is zoveel te zien en te lezen! Ik kom er zeker nog eens terug. Thee of koffie met een bonbon sloot het bezoek aan Friesland af. In de bus was het een stuk stiller dan op de heenweg. Allemaal een beetje rozig en verroisd? De reiscommissie zorgde voor een geslaagde dag! Hartelijk dank nogmaals!

Zaterdag bezocht ik in Wieringerwerf een themadag, die georganiseerd werd door CENH (Cultureel Erfgoed Noord-Holland) over oral history over de Tweede Wereldoorlog. De dag werd gehouden in het Beloofd Landhuis, waar ook een tentoonstelling over de Wieringermeer en haar inwoners ingericht is. Er werden interessante lezingen en workshops gegeven door mensen uit de praktijk. Doel was een handreiking te bieden aan degenen die interview(s) willen gaan houden met personen die WO II hebben meegemaakt. We kregen informatie over bestaande en/of net afgesloten projecten (merendeels in het kader van Erfgoed van de Oorlog), over het voorbereiden van interviews, het voeren van gesprekken en het vastleggen en het toegankelijk maken daarvan. Een paar punten: 1. Weet wat je wilt weten, 2. Hoe selecteer je de geïnterviewden, 3. Bereid je goed voor, 4. Hou een voorgesprek, 5. Stel een duidelijk contract op, 6. Vat het vertelde samen en vraag dan ook: ‘Of ligt het anders?’, 7. Wees beleefd, doortastend en invoelend.
Al met al een waardevolle dag, daar in Wieringerwerf.

Op vrijdag weer vergaderd over West-Friesland toen en nu. Lezers van deze succesvolle serie denken dat alle afleveringen al klaar zijn. Niets is minder waar. Er wordt momenteel hard gewerkt aan deel 9 tot en met 15. Het leuke is dat ik bij elk deel weer nieuwe dingen leer over de historie van dit gebied, terwijl ik dacht toch al veel te weten. De prachtige foto’s maken alles inzichtelijk.

Donderdag vergaderde de commissie organisatie en presentatie. De laatste zaken over 8 mei werden doorgesproken en natuurlijk ging het over de Westfriezendag en de najaarsstreekmiddag. Eerst volgt nu 8 mei. Ik hoop velen van u te begroeten in Kolhorn. Het wordt een interessante dag in een bijzonder dorp!

Honderden schaatsen herbergt het museum.
Honderden schaatsen herbergt het museum.

De groep met de gids bij een Hildelooper huisje.
De groep met de gids bij een Hildelooper huisje.

Uithangbord van het café bij het schaatsmuseum in Hindeloopen.
Uithangbord van het café bij het schaatsmuseum in Hindeloopen.

Ina Broekhuizen-Slot

 


Hé, is dat Westfries?

512. Ik ben zo meteen klaar met schrijven, dan mag je m'n potlood wel efkes (even, eventjes, effen) gebruiken, maar je mag 't niet weghelpen (zoek maken, 't mag niet zoek raken).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.