Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Weblog Binnendijks » 2010 » 15 april

Van een nieuw kasteel en een oude plek

Er wordt hard gewerkt aan de torens van de Nuwendoorn. Er wordt hard gewerkt aan de torens van de Nuwendoorn.

Een nieuw kasteel in West-Friesland? Jazeker. Vorige week zag ik het en liep er rond. In een haakse hoek van de Westfriesedijk bij Eenigenburg worden, op de fundamenten van de dwangburcht de Nuwendoorn, vier nieuwe hoektorens opgemetseld. Drie ervan zijn enkele meters hoog, op de vierde komt een 23 meter hoge uitkijktoren. Er is een ophaalbrug en het, nu nog modderige en ongelijke, terrein in het midden wordt geëgaliseerd en met schelpen bestrooid. Natuurlijk is er een gracht rondom, dus het geheel doet zeker ‘kasteelachtig’ aan. Vanaf de dijk heb je een goed uitzicht op de ‘nuwe’ Nuwendoorn. Het plan is om een wandelpad te creëren vanaf de dijk naar de burcht toe. Het, ooit door het genootschap geschonken, dakje van de put is verbannen en staat wat verloren naast de gracht. Wat daarmee te doen, is de vraag. Slopen of in de buurt herplaatsen met een informatiebord eronder? We beraden ons.

Rechts het afdakje voor het putje, destijds een schenking van het genootschap.
Rechts het afdakje voor het putje, destijds een schenking van het genootschap.

Deze week op twee basisscholen lessen over het dialect gegeven. Heel leuk gegaan! In Venhuizen spraken nog redelijk wat kinderen West-Friese woorden, maar in Wijdenes was dat zomaar een stuk minder. De interesse is er zeker en aan het eind van het uur worden hele rijen West-Friese woorden opgelezen.
Ik begin met het laten horen van het eerste couplet en het refrein van het liedje Koeterdekoet van Oôs Joôs. De vraag is: luister ernaar en vertel me waar dit liedje over gaat. Een aantal leerlingen weet wel antwoord op deze vraag. Koeterdekoet, ja, dat is zoiets als rustig aan. En de man waar het over gaat, rookt een sigaartje en hij blijft het liefst op het platteland.
‘Die man staat op zijn bouwtje’, zeg ik dan, ‘wat is een bouwtje? Waar staat hij eigenlijk?’ Die vraag heeft bij sommige klassen wel wat voeten in de aarde. Gissingen worden gedaan, maar soms weet niemand het antwoord.
Eén keer hielp de leerkracht en zei: ‘Er zijn toch wel kinderen die een opa hebben met een bouwtje?’ En ja, toen ging er bij één leerling een lichtje op!

Zaterdag hielden we de jaarlijkse commissiemiddag in café De Zandloper in Zandwerven. Een zeer oude bewoningsplek, waar de allereerste bewoning van dit gebied was. Hierover vertelde na de pauze Frans Diederik uit Schagen. Speerpunt van het eerste deel van de middag was de vraag: op welke manier presenteren de organisaties zich naar buiten toe? Regelmatig krijgt het WFG vragen om lessen, uitleg, demonstraties. Wat kunnen we deze vraagstellers bieden? Na een poos brainstormen in groepen kwamen een aantal goede suggesties naar voren. Zo suggereerden de aanwezige bestuursleden van de molenstichting dat een bezoek aan een molen tot de mogelijkheden zal gaan behoren.
Alle ideeën werden geïnventariseerd en zullen over enige tijd op onze website geplaatst worden.

De ophaalbrug van de nieuw opgemetselde dwangburcht de Nuwendoorn bij Eenigenburg..

De ophaalbrug van de nieuw opgemetselde dwangburcht de Nuwendoorn bij Eenigenburg.

Ina Broekhuizen-Slot

 


Hé, is dat Westfries?

378. Moeder is meestal de hele morgen in de keuken aan 't steuren (koken) en aan 't stùdderen (werken en eten bereiden). Ze bestùddert (bestuurt, beheert) trouwens haar hele huishouden goed.

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2023 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.