Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Weblog Binnendijks » 2010 » 1 april

Liedjes maken

Muziek op de Noordermarkt in Amsterdam. Muziek op de Noordermarkt in Amsterdam.

Liedjes maken, ja, dat is nog niet zo eenvoudig. Ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van de stichting Creatief Westfries werd het plan opgevat een boekje samen te stellen met 25 liedjes die geschreven zijn door leden van deze stichting. Ook zijn ze voorzien van zelfgemaakte muziek, de woorden zijn dus niet op bestaande wijsjes geschreven. In het boekje komen woorden en muziek naast elkaar te staan. Elke lettergreep onder iedere noot. De bedoeling is dat men de liedjes straks mee kan zingen en eventueel kan begeleiden. Met Anja Zander en Nel van Laren ben ik nu druk met het samenstellen van dit boekwerkje. Wil Luiken zorgt voor een goede notatie van de muziek.
Een tekst voor een liedje heeft een bepaalde sfeer, de woorden roepen iets op: blijdschap, herinnering, weemoed. Dat gevoel moet, als het goed is, in de muziek terug te vinden zijn. Als dat zo is, dan versterken muziek en woorden elkaar.
Maar ook muziek alleen kan natuurlijk gevoelens oproepen. Deze week luisterde ik naar het Noordhollands Ouderen Orkest en naar Fanfare Ons Genoegen. Waarom raken sommige nummers me meer dan andere? Vertelt de muziek daar meer, is er meer herkenning? Waarom doet een lied of een muziekstuk het goed en gaan honderden andere roemloos ten onder? Conclusie: schrijven is een kunst, maar muziek schrijven is ook een grote gave.

Schrijven is een kunst, maar muziek schrijven eveneens (afbeelding gevelsteen in Amsterdam).
Schrijven is een kunst, maar muziek schrijven eveneens (afbeelding gevelsteen in Amsterdam).

Zaterdag wandelden we door de Jordaan, onder leiding van een ‘echte’ Amsterdammer. Mee in Mokum – heet de organisatie die deze wandelingen regelt. Het werd een interessante tocht, langs cafeetjes en hofjes, grachten en markten. Mooi om de stad zo eens te bekijken. En wat een leven en een vertier! Muziek ook volop: we hoorden Jordanese liederen, maar ook vioolmuziek op de markt.

Aandachtige deelnemers aan de cursus in Schagen. Aandachtige deelnemers aan de cursus in Schagen.

Dinsdag en woensdag gaf ik, samen met Joop van Diepen, de eerste les van de cursus Kennismaken met West-Friesland. Dat gebeurde in Schagen, voor vrijwilligers van de stichting Welzijn Ouderen en voor senioren uit Schagen. Een aandachtig publiek, waar we onze verhalen over de vroege geschiedenis van dit gebied en over de stolpboerderij goed aan kwijt konden.
We geven de deelnemers ook een klein beetje huiswerk mee. Voor de derde les vragen we of ze hun eigen kwartierstaat in willen vullen. Als het niet lukt is het niet erg, maar het is wellicht een begin van onderzoek naar je familie. Een kwartierstaat? Ja, dat is een rechte lijn, die begint bij jezelf en die vervolgens de gegevens van je ouders, grootouders en overgrootouders bevat. Nou ja, bevat… meestal kost het invullen ervan je heel wat hoofdbrekens. Of er moet al een stamboom aanwezig zijn van je familie.Cursus kennismaken met West-Friesland, Joop van Diepen vertelt over zijn passie voor de stolpboerderij. Cursus kennismaken met West-Friesland, Joop van Diepen vertelt over zijn passie voor de stolpboerderij.

Weet u de namen van uw grootouders en overgrootouders, hun geboorteplaats en data? Ik zou nog heel erg moeten zoeken. Misschien toch goed om zelf ook eens zo’n kwartierstaat in te vullen…
De tweede opdracht die we meegeven is de vraag: wat is uw mooiste plekje in West-Friesland? Waar is het en waarom vindt u dat zo mooi?
Voor mij is dat het hoekje bij de grote wilgenboom bij het wandel/fietspad Pankoek achter Wognum. Maar natuurlijk ook de Westfriese dijk bij de Keins en bij Sint Maarten. Of het kronkelende slootje bij de Kleine Zomerdijk. Of… nee, één plekje is genoeg.
Wat is uw mooiste hoekje van ons gebied? Moeilijk kiezen, hè?

Ina Broekhuizen-Slot

 


Hé, is dat Westfries?

646. Over de benoeming van die ambtenaar heb ik niks te kerdiezen (niets over te zeggen of te beslissen).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.