Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Weblog Binnendijks » 2010 » 25 maart

Bijzondere bijeenkomsten

Henk Snip en Anja Zander verzorgden, samen met Aris Bouwens, het West-Friese deel van de middag. Henk Snip en Anja Zander verzorgden, samen met Aris Bouwens, het West-Friese deel van de middag.

Ja, er was een aantal bijzondere bijeenkomsten de afgelopen week.
Als eerste de Noord-Hollandse dialectenmiddag in Obdam op zaterdag 20 maart. Veel publiciteit vooraf, het betrof dan ook een première. Een middag waarin de lappendeken aan dialecten in onze provincie werd belicht. Er moesten stoelen bij in De Brink, 240 bezoekers telde de organisatie. Na een welkomstwoord van Ina Bak, de voorzitter van de stichting Creatief Westfries, was het woord aan Mathilde Jansen (Texel), onderzoekster verbonden aan het Meertens Instituut. Zij vertelde over het Fries en het Hollands en over de invloed van die talen op elkaar. In de pauze was er volop belangstelling voor de tafels met informatie, die in de gang stonden opgesteld. Daarna begonnen de optredens van verschillende dialectsprekers. Mooie verhalen, tweespraken en liedjes passeerden de revue.

Een volle zaal tijdens de eerste dialectenmiddag in Obdam. Een volle zaal tijdens de eerste dialectenmiddag in Obdam.

De dames Jannek Konijn en Fie Rozing stalen de show met een schitterende dialoog in het Derps (Egmonds) over eigentijdse onderwerpen als de bevroren biobak en het worstelen met een dekbedhoes. De Westfriese Deurloupers sloten af met boeiende liedjes in het West-Fries, waaronder een tweetal nieuwe nummers. Als slotlied was gekozen voor ‘Dut is 't land’ dat meegezongen werd door de hele zaal. Een waardevolle middag, die een vervolg verdient.

Jannek Konijn en Fien Rozing uit Egmond stalen de show.
Jannek Konijn en Fien Rozing uit Egmond stalen de show.

Dinsdagavond een bijzondere bijeenkomst in de Oosterkerk in Hoorn. Daar namen vrienden, bekenden, bewonderaars en anderen afscheid van de schrijfster Margreet van Hoorn (Gré de Reus), die op 18 maart overleed. Geschaard rondom de witte kist, luisterden we naar woorden, muziek en liederen. Gedichten van Margreet weefden zich door het programma. Een mooi geheel, waar zij echt van genoten zou hebben. Hoorn verliest een kleurrijk figuur, het Munnickenveld zijn barones, talloze lezers hun favoriete schrijfster. In 1956 werd Margreet van Hoorn benoemd tot lid van verdienste van ons genootschap.

Gistermiddag (woensdag) een inspirerende bijeenkomst in schouwburg Het Park. Daar werd het programma rond de Westfriese Omringdijk gepresenteerd alsook de provinciale initiatieven om de dijk onder de aandacht te brengen van buitenstaanders als een recreatief en landschappelijk aantrekkelijke plek. Skeelertocht, wandelingen, concerten, de Karavaan, culinaire activiteiten, kunst, foto’s, van alles passeerde de revue. Er zijn ambassadeurs voor de dijk gezocht, bekende West-Friezen die de dijk zullen promoten: onder meer Karin Bloemen en Tim Knol. Om de website en met name het onderdeel Mijn Dijk onder de aandacht te brengen, was mij gevraagd een profiel aan te maken. Na wat proberen en stuntelen, is het aardig gelukt. Er staan drie teksten en drie foto’s op. Het gedicht ‘Verhaal’ las ik voor tijdens de manifestatie. In de gangen werden West-Friese producten gepresenteerd. We konden wijn, hertenvlees, brood, kaas en ijs proeven. Onder de drankjes en de hapjes door discussieerden we over de slogan ‘Westfriese Omringdijk, je koike d'r je ouge uit!’. Moet het woord ‘d'r’ er nu wel of niet in blijven, moet het vervangen worden door ‘deer’ of is het beter om te schrijven ‘deer koik je je ouge uit!’? Hoe dan ook: de dijk staat nog weer meer op de kaart. Rust en ruimte is het credo. Laten we eraan werken dat die rust en die ruimte er ook in de toekomst nog zullen zijn.

mooie liederen van de Westfriese Deurloupers.
Mooie liederen van de Westfriese Deurloupers.

De hele zaal zingt mee met het slotlied Dut is 't land.
De hele zaal zingt mee met het slotlied Dut is 't land.

Ina Broekhuizen-Slot

 


Hé, is dat Westfries?

832. Dat ambtenaartje is zo'n hennemelker (napluizer, muggenzifter).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.