Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Weblog Binnendijks » 2010 » 3 maart

Over een opgeknapt schilderij, een mooi museum en Skroivendevort loif

Gisteravond was er vergadering van het Dagelijks Bestuur in het Timmermansgildehuis. Midden in een zin stopte ik ineens met praten, want mijn oog viel op het paneel in de schouw. Daar zat tot voor kort een donker gat in plaats van het oude schilderij met een voorstelling van De Vlucht naar Egypte en daaromheen de wapenschilden van Hoornse meestertimmerlieden. Maandenlang was het paneel weg, ter restauratie. Nu is het weer op zijn plaats bevestigd. Opgeknapt, verfrist, helderder, kortom een sieraad voor ons huis. Het Kerkmeijer-de Regt fonds heeft bijgedragen in de restauratiekosten, waarvoor veel dank!

Het paneel in de schouw voor de restauratie.
Het paneel in de schouw voor de restauratie.


Het paneel in de schouw na de restauratie.
Het paneel in de schouw na de restauratie.

Het stucwerk op de witte muren van het gildehuis bladdert af. Een bekend verschijnsel, dat ook in kerken vaak voorkomt. Binnenkort wordt dit euvel aangepakt en zal ons onderkomen weer een frisse uitstraling krijgen. Kom vooral eens kijken wanneer u in Hoorn bent. We zijn open van dinsdag- tot en met vrijdagochtend van 9 tot 12 uur. Corina schenkt u graag een kopje koffie in, er ligt materiaal te koop en u kunt de vergaderruimte bewonderen.

Het Zaans Museum. Het Zaans Museum
(bron: zaanseschans-museum.nl)

Zondag was een regenachtige dag, een goede dag om een museum te bezoeken. We reden naar Zaandijk, waar, dichtbij de Zaanse Schans, het Verkade paviljoen en het Zaans museum samen in een nieuw gebouw huizen. Eerst naar Verkade! Een aantrekkelijk opgezet museum met veel interactie. Het geeft een goed beeld van het werk, de producten, de fabrieken, de werknemers en de historie van Verkade. Je leest (korte) verhalen van mensen die er gewerkt hebben, je kunt zelf (digitaal) koekjes inpakken, er zijn talloze afbeeldingen en verpakkingen te zien en ook complete machines staan er opgesteld. In het Zaans museum wordt de rijkdom van de Zaan getoond. De nijverheid en de handel, de fabrieken en de molens, de kleding en de huizen, verenigingen en kerkgenootschappen - alles komt aan bod. Ook hier is de presentatie zeer eigentijds met beeld en geluid. Wellicht wordt dit museum één van de excursies op de Westfriezendag. Ik vind het in ieder geval een aanrader.

Vorige week was de eerste vergadering over Skroivendevort loif. Die wordt gehouden op zondagmiddag 10 oktober 2010. U weet waarschijnlijk wel dat de stichting Creatief Westfries dit jaar haar zilveren jubileum viert. Een goede gelegenheid om de vijfde Skroivendevort loif te organiseren. Het Park is besproken, nu het programma nog. Daarvoor doen we een beroep op alle schrijvers om hun mooiste verhalen, liederen of gedichten op te sturen. Daaruit wordt een keus gemaakt en een mooi, afwisselend program samengesteld. West-Fries uit alle windstreken, dus veel verschillende uitspraken en woorden. En... het eerste doel is dat de lezers van Skroivendevort de schrijvers van de 'stukkies' eens in het echt zien en horen. Let op 't Vierkant van juli en de Skroivendevort van juni, daarin staat hoe u aan kaarten komt voor deze prachtige middag!

Ina Broekhuizen-Slot

 


Hé, is dat Westfries?

225. De kippen lopen allemaal te eizen (voedsel zoeken en oppikken).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.