Westfries Genootschap
Westfries Genootschap Bibliotheek Bouwhistorie Creatief Westfries Geschiedschrijving Kap en Dek Landelijk Schoon Monumentale Kerken

Projector Reiscommissie Textieloverleg Vrienden Westfries Museum Westfriese Families Westfriese Molens

Facebook

Westfriese boeken te koop

    Zoeken:

Westfries Genootschap » Publicaties » Weblog Binnendijks » 2010 » 17 februari

Boerenbruiloft

Het carnaval is weer ten einde. Vandaag is het Aswoensdag, van oudsher bij de katholieken een vasten- en onthoudingsdag. Bij de vergadering waar ik vanochtend was, praatten we over deze dag. Het bleek dat de aanwezigen vanavond witte bonen zouden gaan eten of pannenkoek. Geen vlees dus. Zelf ben ik niet opgegroeid met de r.k. rituelen. Wel heb ik belangstelling voor deze gebruiken, de achtergrond ervan en de wijze waarop er in de 21e eeuw nog aandacht voor is. Waarom witte bonen, vroeg ik. Ja, dat hoort zo, dat houden we erin, was het antwoord.

Maandagavond vierde de carnavalsvereniging van Benningbroek/Sijbekarspel een boerenbruiloft. Voorafgaand aan het feest had ik de eer het bruidspaar 'in de echt te verbinden'. Bruid en bruidegom waren stijlvol gekleed, de zaal zat vol met ruim honderd gasten. Natuurlijk hield ik een toespraak met toespelingen op het carnaval, maar ook met enige ernst. Nadien volgde de maaltijd met boerenjongens, soep en diverse stamppotten plus peertjes en appeltjes. Een mooi gezicht, al die eters aan de lange tafels. Velen hadden zich verkleed en ook werden er een paar 'stukkies' gedaan. Leden van de schrijversgroep Hoogkarspel vermaakten de aanwezigen met West-Friese teksten. De uitsmijter was het lied De Fiets van Kees Ruiter! Een gezellige en gemoedelijke avond daar in café de Roode Leeuw.

's Morgens was ik namens het genootschap aanwezig bij een bespreking met vertegenwoordigers van het Westfries Archief en CENH. Ter tafel kwam de nieuwe opzet van de jaarlijkse bijeenkomsten voor de plaatselijke historische verenigingen. Deze zullen meer themagericht zijn en de eerste (in juni) heeft als onderwerp: oral history. Daar zijn vrijwel alle verenigingen mee bezig: het vastleggen van verhalen voor archief en jaarboek. Hoe pak je dat aan? Hoe leg je het vast? Bewaar je de eventuele opnames en hoe dan? Hoe werk je de tekst uit?

Over schrijven hoorde ik gister ook veel vertellen. In Schagen was door de Culturele Commissie van de NBvP een 'literaire ontmoeting' georganiseerd met schrijfster Renate Dorrestein. Een zaal vol vrouwen, die aandachtig luisterden naar het boeiende en integere verhaal van Renate. Over hoe schrijf je, hoe ontstaat een verhaal, waar haal je je onderwerpen vandaan, over titels en uitgevers. In de pauze werd met name haar nieuwste boek De Leesclub goed verkocht.

Veel vragen deze week op de mail om informatie van verschillende aard. Lisa, Merel en Desiree zijn voor hun presentatie over West-Friese gebruiken en gewoontes op zoek naar informatie en beeldmateriaal. Twee vragen over het West-Friese volkslied. Is dat er? Is het Dut is 't land of het Westfriezenlied? Hebben jullie de tekst en de muziek daarvan? Een vraag of het genootschap mee wil werken aan de uitgave van een boekje van één van onze leden. Het blijkt dat steeds meer mensen onze vereniging weten te vinden, vaak dankzij de website. Een goede zaak!

Ina Broekhuizen-Slot

 


Hé, is dat Westfries?

307. De schooljongens gaan in de winter skosse-loupen (van de ene ijsschots op de andere springen en lopen).

Klik hier voor meer Westfriese woorden en uitdrukkingen.


© 1924-2022 Westfries Genootschap - Contact - Sitemap - Privacyverklaring

West-Friesland, een streek met karakter binnen de Omringdijk.